П'ять правил правильної організації робочого дня

Особлива прикмета першого робочого дня після довгих вихідних: сніговий ком різних справ. Здається, все з ранку розплановано, все враховано і є всі шанси впоратися з наміченим. Але чомусь саме в перший робочий день ти екстрено потрібна всім і кожному! Смикають колеги по роботі. Без його участі, дзвонять міський та мобільний. І несподівано виникли дві «летючки» по півгодини кожна ... 
Підсумок дня: половина планів так і залишилися планами, зате в голові та тілі - така втома, ніби місяць працювала без вихідних. 

Як боротися з обвалом справ?
Порада проста: кожну нову задачу розглядай з позиції п'яти найважливіших правил. 

Організація робочого дня: правило перше. Чи моя це робота?
Якщо можна нове завдання комусь передоручити - роби це без вагань! Пам'ятай, що поруч з тобою завжди є люди, чиє робочий час обходиться компанії дешевше. 

Невміння делегувати свої повноваження - перша ознака поганого керівника.

Зробиш висновки сама або почекаєш, поки невиконані справи накриють тебе з головою, і висновки зробить твій бос?
Організація робочого дня: правило друге. Оціни ступінь терміновості. Якщо нове завдання не світиться яскраво-червоним світлом - відклади її! Пам'ятай, що певна частина роботи має властивість мимовільно «відвалюватися». Дочекайся цього моменту! За радянських часів, до речі, був широко поширена притча про чиновника, який вішав свої справи на три цвяхи. На перший цвях чиновник вішав щойно надійшли завдання. Якщо про це справа нагадували - воно перебиралося на другий цвях. На третій гвоздик потрапляли справи, про які нагадали двічі. І тільки з третього цвяха завдання йшли на виконання. І то в порядку загальної черги. 
Зрозуміло, що принципи роботи радянського чиновника злегка постаріли. Але не вмерли! Погодься: правило «трьох цвяхів» не позбавлене логіки. 

Організація робочого дня: правило третє. Оціни форму виконання. Якщо від тебе вимагається письмову відповідь на що-небудь - подумай, може бути достатньо усного розмови. Це швидше і не так втомлює. Якщо зненацька виникла ділова зустріч на іншому кінці міста - подумай, а чи не можна вирішити все в телефонному режимі. І т.д.

Організація робочого дня: правило четверте. Обирай найзручніший час для вирішення того чи іншого завдання. Греки позначають час двома словами: «хронос» і «кайрос».

Хронос - це звичне для нас позначення часу: 13.00, наприклад. Кайрос - це найбільш зручне для вирішення якоїсь задачі час.

Наприклад, питання про взаємодію між відділами найзручніше вирішувати на загальній летючці, а не обговорюючи це з кожним менеджером окремо.

Деякі досить важливі питання можна вирішувати, зустрівшись біля кавового апарату або на перекурі.

Організація робочого дня: правило п'яте. Уникай жорстких часових стиків між справами. Тільки близько 60% нашого робочого часу повинні бути жорстко розписані. 40% твого часу - резерв на непередбачені справи. Такий підхід до справи дає тобі можливість уникнути панічного «Не встигаю!», Яке дуже сильно відбивається на працездатності.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад