10 заповідей для практиканта

Ідеальних практикантів не буває. Якщо стажист уже все вміє, то навіщо йому проходити практику? Проте помилки дорого коштують практикантові. Постійному співробітникові компанії багато чого може зійти з рук. Деякі дозволяють собі спізнюватися, забувають вітатися з колегами та ходять по офісу похмурими. Для стажиста така поведінка може стати крахом кар'єри.

Багатьох поганих ситуацій під час практики можна уникнути, якщо прислухатися до порад експертів. Фахівець з кадрових питань Олександра Делль і автори книги "Перелік правил для практикантів" Хайді Келлер і Надін Немайер, що у Німеччині вже називається "Біблією для стажистів", діляться порадами на всі випадки життя.

1. Продумай гардероб заздалегідь!

За одягом, як відомо, зустрічають. Головне правило при виборі одягу для першого дня практики: "Краще занадто суворо, ніж надто вальяжно". Експерт з працевлаштування Олександра Делль радить переходити на менш офіційний стиль одягу лише в тому випадку, якщо такий дрес-код розділяє більшість. "Якщо ви зрозумієте, що колеги звикли носити джинси та светр, то можна відмовитися від консервативного стилю в одязі", - говорить вона.

2. Не забудь представитися!

Як правило, у перший день практиканта знайомлять з колективом на ранковій конференції або на загальній нараді. Однак якщо тебе не представили, не соромся зробити це сам. Ім'я та прізвище треба вимовляти чітко й розбірливо. Експерти радять на початку записувати імена та посади колег, з якими потрібно буде працювати. Якщо стажист забув, як кличуть колегу, у цій ситуації краще уникнути звернення за іменем.

3. Не переходи на "ти", поки тобі це не запропонують!

У банківському середовищі або в страхових компаніях Німеччини прийнято звертатися на "Ви", у той час як у сферах реклами, журналістики й інформаційних технологій курсує неформальне "ти". Експерти, однак, застерігають від поспішної фамільярності. Використовуй ввічливе "Ви", поки тобі не запропонують перейти на "ти".

4. Вітайся першим!

При рукостисканні не варто першим простягати руку шефові тільки для того, щоб здатися ввічливим. А от з привітанням все з точністю до навпаки. Привітатися першим повинен нижчестоящий на кар'єрних сходах. Для практиканта це керівництво до дії: "Сміло вітайся першим з усіма". "І з прибиральницею, і з секретаркою, і зі сторожем", - підкреслюють автори "Переліку правил для практикантів".

5. Залиши вирішення особистих проблем на час після роботи!

Уявимо собі таку ситуацію: в офісі в тебе задзвонив мобільний, а на екрані ім'я старого приятеля. Підходити до телефону чи ні? "Зніми трубку та попроси зателефонувати пізніше або скажи, що передзвониш сам. Тривалі розмови по телефону з особистих питань уважаються непристойними", - зазначає Олександра Делль. Що ж стосується особистого листування по електронній пошті, то в розумних межах це припустиме. "Звичайно, якщо в договорі не забороняється користуватися Інтернетом в особистих цілях, - уточнюють автори практикантської "Біблії". - У протилежному випадку це може загрожувати розривом трудових відносин".

6. Проявляй ініціативу!

Сидиш в офісі без справи? Немає чим зайнятися? Автори "Переліку правил для практикантів" радять у першу чергу звернутися до координатора практики. Потім можна запропонувати свою допомогу колегам по офісу. Тим самим ти вб'єш двох зайців: заведеш нові знайомства й одержиш завдання. Якщо ж роботи не знайдеться, не поспішай поринати в інформаційний простір Інтернету в пошуках нової моделі мобільного телефону. Використовуй час для знайомства із сайтом компанії, актуальними проектами або спеціалізованими журналами за тематикою роботи компанії.

7. Не бреши!

Пожартувати про пивний животик шефа з колегою "А", попліткувати про інтрижку начальника відділу та секретарки з колегою "Б" - здавалося б, що в цьому страшного? "Наслідки для кар'єри можуть бути фатальними, - попереджають автори "Переліку правил для практикантів". - Якщо шеф довідається про те, що ти брешеш, то про кар'єру у даній фірмі можна більше не мріяти". І ще експерти радять практикантам не мучити колег своїми розпитами про особисте життя та розмір зарплати. Для німців це дуже делікатні теми.

8. Критикуй ближнього свого так, як би ти хотів, щоб критикували тебе!

Якою б образливою не здавалася часом критика на твою адресу, не кип'ятися. Розглядай її як прагнення колег або начальства навчити тебе новим навичкам. Критика - двигун прогресу. Звичайно, вона повинна бути корисною. У свою чергу, якщо тебе попросять висловити свою думку з приводу того або іншого проекту, критикуй у справі та конструктивно. Недостатньо сказати, що тобі просто щось не подобається. Потрібно запропонувати своє бачення ситуації та конкретні поради щодо її зміни.

9. Шукай неформального  спілкування з колегами!

Колеги запрошують після роботи випити по келиху пива: погоджуватися чи ні? "Звичайно, - відповідає без зволікань Олександра Делль. - Це допоможе практикантові влитися в команду". Однак вона рекомендує не переборщувати із уживанням алкоголю. Автори "Переліку правил для практикантів" для зав'язування нових знайомств радять використовувати похід до їдальні, де можна спілкуватися з колегами в неформальному оточенні. "Такі розмови можуть бути не менш корисними, ніж спілкування в офісі," - пишуть Хайді Келлер і Надін Немайер.

10. Підтримуй контакт!

У багатьох великих компаніях Німеччини є спеціальні програми підтримки колишніх практикантів (Bindungsprogramme). Взяти участь у них пропонують студентам, які відмінно зарекомендували себе під час стажування. Багато фірм пропонують спеціальні семінари, тренінги, допомогу при пошуку стажирування з метою "виховання" для компанії майбутніх співробітників. Однак кількість місць, як правило, обмежена. Так, у концерні BMW щорічно лише 75 з трьох тисяч практикантів одержують запрошення на участь у програмі Fastlane.

У невеликих фірмах таких програм і зовсім немає, однак це ще не привід відмовлятися від спілкування з колишніми колегами після закінчення стажування. "Вияви наполегливість, проте не нав'язливість", - радять експерти. Досить нагадувати про себе раз на півроку. Написати про успіхи в навчанні та запитати про можливість підробітку або ж, якщо диплом уже в кишені, постійного працевлаштування.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад