Де працювати інтровертові?

Як відомо, всі люди діляться на екстравертів і інтровертів. Екстравертам, як повітря, необхідне спілкування з іншими людьми, а ось інтровертам воно майже не потрібне. Більше того - контакт з оточуючими часом буває дуже дискомфортним і навіть болісним для них. Як же бути, наприклад, з пошуком роботи? Про це розмірковує психолог Ксенія Аверіна.

- У будь-якому службовому колективі є не занадто товариські люди, - говорить психолог. - Вони рідко беруть участь у загальних розмовах і зазвичай поглинені роботою. Інтроверт ніби спрямований усередину себе, зайнятий своїми внутрішніми переживаннями. У той же час, більшість інтровертів має багатий внутрішній світ, яскраво виражені творчі здібності. Вони можуть мати високий науковий потенціал, складати вірші та музику, малювати... Але мистецтвом спілкування вони не володіють і тому нерідко їх називають дивними та відлюдними.

Частіше інтроверти все-таки адаптуються до свого оточення, а оточення адаптується до них. Ну, неговірка людина, некомунікабельна, так що ж? Однак зрідка трапляються люди, яким спілкування приносить справжні страждання. Вони можуть спілкуватися зі своїми близькими або друзями (з останніми дружать звичайно із самого дитинства, а нових не заводять), з іншими ж контакти досить поверхневі та лише за необхідністю. Наприклад, інтроверт практично ніколи не запрошує до себе гостей, і сам не любить ходити в гості. Вільний час він воліє проводити з книгою, на природі й т.д. І найчастіше на самоті. Звичайно, не всі інтроверти при цьому залишаються холостяками та старими дівами - у них може бути особисте життя або родина, але тільки в тому випадку, якщо партнер визнає за ними право на власний «простір», не буде заважати їм забиратися у свою «норку».

Найбільш складна ситуація виникає з роботою. Офіс з великою кількістю людей - не найкращий варіант для інтроверта, та й ефективно працювати «у команді», як це тепер прийняте, він навряд чи зможе.

- У застійні часи вважалося, що всі повинні ходити на роботу, спілкуватися з колективом за принципом «один за всіх, і всі за одного», а якщо хтось не вписувався в ці рамки, його вважали індивідуалістом, називали «гордієм», «диваком», - говорить Ксенія Аверіна. - Тоді як необхідно було просто враховувати особистісні особливості людини. Зараз можливостей для адаптації в таких людей набагато більше, і їм не треба терпіти психологічно дискомфортну для себе ситуацію. Тестування під час співбесіди обов'язково покаже, що новий співробітник - інтроверт. Якщо давати йому індивідуальні завдання, що припускають якнайменше спілкування з іншими колегами, то він упорається з ними цілком успішно.

Якщо ж для вас нестерпна сама думка про постійне спілкування зі сторонніми людьми, то вам варто подумати про види роботи, не пов'язані з присутністю на робочому місці, або де спілкування зведене до мінімуму. У творчих людей завжди була популярна робота двірником, охоронцем або сторожем. Іноді на такі посади беруть і жінок.

Є й більше престижні професії, що не вимагають роботи з людьми. Наприклад, літературний редактор, коректор або журналіст-копірайтер. Ви можете сидіти вдома, редагуючи або набираючи тексти, або готуючи статті на задані теми для якогось видавництва або редакції.

Підійде вам і будь-яка віддалена робота на позаштатній основі - так званий фріланс. З появою комп'ютерів і Інтернету це не проблема. Ви можете писати комп'ютерні програми, статті, займатися веб-дизайном і т.д. Єдина проблема буде складатися в пошуку замовлень від роботодавців. Якщо у вас зовсім немає навичок спілкування, то це буде нелегким. Тому на перший раз краще звернутися до кого, кого ви добре знаєте й кому довіряєте, і попросити його допомогти вам пошукати замовників, або розмістити від вашого імені резюме в мережі.

До речі, у віртуальному спілкуванні: з роботодавцями, на сайтах знайомств або на форумах по інтересах інтроверти часто показують себе більш успішно, ніж у реальному. У листі або чаті легше підібрати слова, є можливість подумати... Та й простіше спілкуватися, не бачачи людини вживу. Це може стати й кроком до більше ефективного спілкування в реалі. Тому що все-таки людина - істота суспільна!

Джерело: http://www.yoki.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад