Про що потрібно запитати рекрутера?

Перш, ніж розпочати перелік, хочеться нагадати, що не тільки робота вибирає вас, але й ви її. Ви можете виявитися ідеальним кандидатом з погляду роботодавця, проте особисто для вас пропонована посада зовсім не обов'язково виявиться межею мрій. Не забувайте - вибір ще й за вами! 

Прийшовши на наступну співбесіду, виявіть більше ініціативи, намагайтеся дізнатися про вакансію все, що зможете. І ось довгоочікуваний список додаткових запитань, що допоможе вивести роботодавця на чисту воду.

1. Що трапилося з людиною, яка раніше займала цю посаду? (У випадку якщо посада в компанії тільки відкривається, довідайтеся, як ця робота виконувалася в минулому).

Варто з'ясувати, з якими проблемами стикалися ваші попередники, і яка історія в даної посади. Яке було ставлення начальства до співробітника, який займав її? Чи тимчасова ця посада (під якийсь проект) або постійна? З отриманих відповідей ви зрозумієте не тільки настрій і очікування керівництва, але й те, як взагалі йдуть справи в компанії, чи готується вона до розширення.

2. Чому ви вирішили працювати тут? Що вас утримує?

Рекрутер, швидше за все, здивується (це адже він повинен запитувати, чим шукачеві цікава його компанія), але, якщо відповість розгорнуто, ви знову виявитеся в плюсі. Навіщо потрібне це запитання? Як би пильно ви не вивчали історію та роботу даної компанії, ви, у кожному разі, тільки сторонній спостерігач. А ось рекрутер - абориген, кого, як не його запитувати про такі матерії! Крім того, настільки нестандартне питання, можливо, виведе вашого співрозмовника на відвертість.

3. Яка першочергове завдання співробітника, який зайняв обговорювану вакансію?

Ці відомості потрібні для того, щоб виявитися "на тій же сторінці", де закінчив попередній співробітник. До того ж, це внесе ясність, що з себе буде представляти робота на початку. Чи впораєтеся ви з нею? Знаючи, що на вас очікує, ви не будете уведені в оману, і перший час на робочому місці не принесе неприємних сюрпризів.

4. Що ви можете розповісти про мого прямого начальника?

Прямо так і скажіть: "Я не сумніваюся в тому, що ваша компанія чудова, мені вона дійсно дуже подобається. Але мені хотілося б заздалегідь уявляти, яким є мій безпосередній керівник, адже саме з ним мені доведеться працювати!". Такі речі краще з'ясовувати заздалегідь - раптом у вас непримиренні протиріччя? У такому випадку, навіщо вам гаяти час і вплутуватися в особисті конфлікти!

5. Які п'ятирічні плани компанії з продажу і прогнози з прибутків?

Складно уявити реакцію рекрутера на це питання. Швидше за все, він не знає відповідей. Але, з іншого боку, спроба - не катування. Зрештою, вас-то напевно запитували про плани на найближчі роки та ким ви себе бачите в компанії? Щоб не шокувати кадровика, не запитуйте прямо. Гарний приклад вашої репліки: "Не розповісте, які плани компанії в галузі співробітництва з іншими фірмами, чи не збираєтеся ви розширюватися або розпочати виробництво нових продуктів?" Таке формулювання, з одного боку, дасть зрозуміти, що ви налаштовані серйозно, а з іншого боку - не видасть у вас шпигуна конкурентів.

6. Яким є наш наступний крок?

Це ваше останнє і найбільш важливе запитання. Ви повинні знати, що відбудеться після того, як вийдете за поріг. Багато книг радять на прощання попросити, щоб на роботу прийняли саме вас, однак робити це безглуздо: швидше за все, ви не перший і не останній кандидат на посаду, так що дати якусь відповідь відразу після співбесіди вам не зможуть. До того ж, повертаючись до початку статті, не кваптеся - подумайте ще раз, чи точно ця робота вам цікава?

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад