У студентські роки головне - знайти майбутню роботу

На думку українців, щоб влаштуватися на гарну роботу, молодій людині, насамперед, потрібна гарна освіта.

Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

Більше половини українців (55,7%) вважає, що найважливіше під час навчання у виші - добре вчитися, одержувати професійні знання. Вважають, що найбільш важливо в студентські роки: знайти майбутню роботу - 42,8%, навчитися самостійного життя, уміння відповідати за себе - 38,0%, бути активним студентом, реалізовувати свої творчі здібності - 21,4%. При цьому кожен десятий опитаний (11,3%) висловив думку, що під час навчання у виші важливо завести дружні та навіть сімейні відносини. Відповідь «інше» вибрали 4,1% респондентів, а 6,5% - завагалися з відповіддю.

Більша частина українців (42,4%) вважає, що сьогодні вища освіта необхідна людині для гарного працевлаштування. Близько третини опитаних думає, що навчання у виші потрібне для одержання знань за фахом - 33,7% респондентів, а також - для кар'єрного зростання - 30,4% опитаних. На думку кожного п'ятого респондента (20,2%), до вишу варто вступати для того, щоб уникнути служби в армії. Думають, що одержувати вищу освіту людині необхідно: для розширення свого кругозору - 18,1% опитаних, для підняття свого соціального статусу - 15,4% респондентів, тому що сьогодні так прийнято - 13,8% опитаних. Завагалися з відповіддю - 5,3% респондентів.

Більшість громадян України (68,8%) вважає, що сьогодні молоді люди не можуть одержати гарну роботу без досвіду роботи. При цьому чверть респондентів (23,9%) вважає, що це можливо, а 7,3% - завагалися з відповіддю.

На думку українців, щоб влаштуватися на гарну роботу, молодій людині, насамперед, потрібна гарна освіта - такий варіант відповіді вибрали 42,2% опитаних. Також для гарного працевлаштування необхідні професійні знання (28,1%), ініціативність, активність, бажання працювати (24,3%), досвід роботи (22,4%), протекція (21,7%). Думають, що для гарного працевлаштування важлива працездатність парубка - 18,2% опитаних, а 11,9% вважають, що має значення приємна зовнішність шукача. При цьому кожен десятий громадянин України (9,5%) висловив думку, що для гарного працевлаштування необхідні гроші на хабар. Завагалися з відповіддю - 4,3% респондентів.

Переважна більшість громадян України (81,7%) вважає, що держава повинна забезпечувати випускників вишів першим місцем роботи. Не бачать необхідності в цьому 12,8% опитаних, а 5,5% - завагалися з відповіддю на це запитання.

Більшість українців (76,4%) думає, що для молодого фахівця при працевлаштуванні на перше місце роботи повинні бути передбачені пільги. При цьому кожен п'ятий опитаний (19,3%) так не вважає, а 4,3% - завагалися з відповіддю на це питання.

З 16 по 18 липня 2011 р. Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему: «Працевлаштування молодого фахівця в Україні». Загалом відповідно до випадкової вибірки були опитані 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать та вік респондентів. Погрішність репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад