Експерт-криміналіст

Мабуть, кожен з вас хоч раз бачив у кіно, як круті слідчі, роздивляючись сорочку з червоними плямами, цідять крізь зуби: «Кров чи кетчуп? Експертиза покаже…» Ми усміхаємося, думаючи щось на кшталт: «Звісно, це справжнісінький кетчуп, бо це ж кіно, в якому все не насправді: й кров, і злочинці, і слідчі з експертами».

Інша річ, коли йдеться про справжній кримінальний злочин і справжніх криміналістів. До речі, знаєте, що таке криміналістика? Це наука, яка покликана вивчати та розробляти різні прийоми та методи, що допомагають збирати, досліджувати та оцінювати докази у кримінальних справах або запобігати скоєнню злочинів.

А що таке докази? О, це надзвичайно важлива річ. Вони можуть як свідчити про те, що людина винна, так і про те, що вона не має до скоєного жодного відношення. Одна-єдина пляма на сорочці може багато що розповісти. Думаєте, не надто складно визначити від чого пляма? Тоді візьміть свою стару футболку та спробуйте вгадати, чим ви її два роки тому забруднили. Не можете?

А експерту-криміналісту це, як кажуть, на один зуб. Він не лише визначить походження вашої плями, а й її вік і соціальний статус.

І не думайте, що це зробити легко. Робота експерта–криміналіста - це кропітка праця, яка вимагає спостережливості, аналітичних здібностей, терплячості та дуже добрих знань хімії, фізики, біології та математики. Його посадові обов’язки – це:

- брати участь в огляді місця пригоди разом із слідчим, допомогти знайти і зафіксувати сліди злочину;

- проводити за дорученням слідчого чи суду експертні вивчення різних предметів, зброї тощо.

Опанувати професією експерта-криміналіста можна у вищих навчальних закладах ІІІ–IV рівнів акредитації, але лише якщо є направлення місцевих органів внутрішніх справ. Тривалість навчання – від чотирьох до п'яти років, залежно від спеціалізації.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад