Як працювати з проблемними босами?

Підлеглим властиво скаржитися на начальство, яке дає для цього підстави. Але оскільки працювати під чиїмсь керівництвом однаково доведеться, чи варто зайвий раз дратуватися? Чи не краще вивчити «супротивника» і використовувати його слабкості у власних інтересах, а заразом й корисні навички перейняти.

1. Божевільний на контролі

Божевільні на контролі боси зустрічаються частіше, ніж хотілося б. Якщо коротко, то начальник цього типу прагне контролювати все й усіх, незалежно від важливості завдання, і різним чином пручається делегуванню.

Безболісно співіснувати з ним цілком можливо, якщо випливати декільком правилам: надавати оновлені дані, передбачаючи його запити, не критикувати та не йти в глуху оборону. Завдання - постаратися завоювати довіру, переконавши начальника, що ви цілком здатні справлятися з дорученою роботою в повній відповідності з його стандартами.

2. Без звістки зниклий

Такий керівник може цілий день їздити по зустрічах або просто працювати в іншому офісі. На перший погляд, здається, що це не найгірший варіант. Але це тільки до того часу, поки ви не замислитеся про розвиток кар'єри.

Налагодити робочі стосунки з таким босом складно, проте можливо. Спочатку допоможуть технічні засоби: електронна пошта та телефон. А там справа й до регулярних особистих зустрічей дійде. Проте наставником керівник подібного типу стати навряд чи зможе. Його доведеться пошукати на стороні.

3. Політик

Менеджер цього типу оточує себе підлеглими, здатними представити його самого в найкращому світлі. Працює ж він в основному над зав'язуванням і підтримкою потрібних знайомств, не забуваючи ставити собі в заслугу досягнення підлеглих.

Той, хто нам заважає, той нам і допоможе. Політик, як правило, охоче делегує, так що ваше завдання - використовувати переваги, які можна отримати з додаткових обов'язків. Постарайтеся зробити так, щоб ваші зусилля не пройшли непоміченими для ваших колег і інших босів. Не забудьте, до речі, перейняти досить корисні навички нетворкінгу у вашого начальника, оскільки є така можливість.

4. Некомпетентний

Такий керівник, швидше за все, працює в новій для себе сфері, або йому просто може не вистачати навичок керування. Гарна новина - він відкритий ідеям і пропозиціям. Можливо, тому що своїх у нього немає.

Не зациклюйтесь на тому, що ви на цьому місці працювали б краще. Коли буде потрібна допомога, виявіть ентузіазм і запропонуйте розумну альтернативу його ідеям, які суперечать здоровому глузду. Використовуйте недостатню кваліфікацію боса, щоб проявити себе, показавши заодно, що ви відмінний командний гравець.

5. Маленький Бонапарт

Ваш менеджер вимагає від підлеглих зовсім нездійсненних речей? Цілком імовірно, що перед вами сучасне втілення Наполеона. У менеджерів цього типу немає життя поза роботою, і того ж він буде чекати від вас.

Головна зброя проти начальника цього типу - лестощі. Поважайте його его, частіше питайте про пораду, підкреслюючи його кваліфікацію. Замість прямих прохань використовуйте мистецтво переконання, не забуваючи захоплюватися його відданістю роботі або майстерністю аналітика, наприклад.

І на закінчення. Начальники, які нас дратують, з Марса не падають і не розмножуються брунькуванням. Завтра таким начальником можете стати ви.

Джерело: http://rb.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад