Інтернет-пошук погіршує запам'ятовувальні здібності людини

Інтернет-пошук сприяє тому, що необхідна інформація швидше забувається, тому що все більша кількість людей покладається на свої комп'ютери в якості "зовнішньої пам'яті", повідомило агентство Bloomberg з посиланням на дослідження студентів гарвардського університету.

Близько 60 студентам було запропоновано надрукувати на комп'ютері 40 цікавих фактів, таких як, наприклад, "око страуса більше за його мозок", і було сказано, що інформація буде або вилучена, або збережена. Ті, хто повірив, що інформація збережеться, запам'ятовували її з меншою ймовірністю, йдеться в статті журналу Science.

Широка доступність Інтернету зробила можливим миттєве відвідування бібліотеки, де легко знайти факти й інформацію. Результати дослідження припускають, що такі пошукові Інтернет-системи, як Google Inc. і бази даних за аналогією IMDb.com Amazon.com Inc., виступають у якості "зовнішньої пам'яті, де зберігається величезна кількість інформації за межами нашого розуму".

"Ми виявляємося в симбіозі з нашими комп'ютерами, що поступово переростає в об'єднану систему, - пише журнал. - Ми стали залежними від них тією самою мірою, як і від інформації, що ми одержуємо від наших друзів і колег по роботі, яких нам бракує у випадку припинення спілкування".

Відповідно до дослідження, люди воліють початкові знання шукати в Інтернеті. Так, ще один експеримент, у якому брали участь 34 студента Колумбійського університету в Нью-Йорку, показав, що легше запам'ятати місце, де зберігається інформація, ніж згадати її.

Джерело: http://www.interfax.com.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад