4 причини йти з роботи вчасно

Відомо, що понаднормова робота погано позначається на здоров'ї й особистому житті, але чи знаєте ви, що це погано й для кар'єри? Робота ввечері може здаватися продуктивною, проте згодом продуктивність знижується, плюс марнуються розрахунки вашого боса на рівномірний розподіл робочого навантаження. За понаднормовою роботою можуть ховатися різні проблеми компанії, і краще повідомити про це начальника, ніж дочекатися загострення проблеми.

Питання для перевірки

Ви йдете з роботи пізніше, ніж ваші колеги? Робоче навантаження спричиняє перенапругу та стрес? Ви регулярно закінчуєте або виправляєте роботу інших співробітників? Чи зможете ви докласти додаткових зусиль, якщо про це попросять? Якщо ви тричі відповіли «так» і один раз «ні», то, швидше за все, ви працюєте понаднормово. Нижче наводяться причини, через які варто уникати такої небезпечної ситуації, і способи боротьби з понаднормовою роботою.

1. Понаднормова робота приховує неефективність, замість того, щоб усувати її

Можливо, доки вам не найняли обіцяного помічника, ви завантажені рутинною роботою. А можливо, ви просто запеклий прокрастинатор, або через недостатню організованість вам доводиться постійно переробляти роботу. Якими б не були причини, існуюча система не працює. Ви можете відчувати себе рятівником, який жертвує особистим часом заради усунення проблеми, проте якщо виникнуть сумніви у вашій здатності управляти власним часом, понаднормова робота навряд чи справить потрібне враження.

Замість цього, попросіть про допомогу. Опираючись на конкретні дані, покажіть начальникові, що саме відсутність помічника впливає на вашу продуктивність. Якщо ж проблема у вас самому, придивіться до того, як працюють колеги. Цілком можливо, що їхні способи організації роботи допоможуть вам поліпшити ситуацію.

2. «Трудоголизм» і «відданість» не роблять вас особливим

Ви можете пов'язувати переробки з відмінною якістю роботи. Зрештою, «невтомність», «відданість» і «ретельність» - позитивні характеристики. Але цілком можливо, що начальник найняв вас заради «компетентності», «творчого підходу» і «освіченості».

Тому якщо ви розтрачуєте ці якості, перекладаючи папери або надаючи послуги іншим, ви втрачаєте цінність для компанії. До того ж наносите втрату власній репутації, і у вас залишається все менше часу, щоб відновити її, взявшись за складні проекти.

Не втрачайте часу, беріться за роботу, що відповідає вашим навичкам і допоможе вам зміцнити вашу репутацію. Що ж до всього іншого - подумайте перед тим, як погодитися. Якщо роботу спускають зверху, м'яко висловіть припущення, що це може бути неефективним використанням вашого часу. Хто знає, можливо, незабаром вам виділять талановитого стажиста.

3. Вам може не вистачити сил, щоб упоратися зі складним завданням

Насправді є момент, коли переробки доречні, - аврал перед здачею проекту. Це кілька останніх днів перед завершенням великого проекту, коли хочеться закінчити щось дійсно значне. Ви працюєте з повною віддачею, харчуючись нашвидку прямо за робочим столом, і творите чудеса.

На жаль, якщо ви будете поводитися так тиждень за тижнем, то поняття «пізно» буде означати не після семи вечора, а о третій ранку. І коли, нарешті, наступить черга останнього ривка, цілком можливо, що ваш бос буде не особливо вражений.

«Я завжди багато працюю - це несправедливо!», - можете думати ви. Проте доти, поки ви не сказали босові про те, що перевантажені роботою, він буде шукати причини вашого небажання докласти додаткових зусиль при роботі над важливим проектом. Так що визначте розумний термін завершення щоденних праць і дотримуйтеся його. А коли виникне необхідність, ви зможете викластися на всі сто відсотків.

4. Ви завдаєте шкоди компанії

Ви затримуєтеся, тому що працюєте за чотирьох людей? Відмінно! Якби начальство знало про це, то захопилося б вашою відданістю. На жаль, про ваші подвиги буде відомо, тільки коли ви занедужаєте, і робота зупиниться через вашу тижневу відсутність. І це навряд чи викличе замилування.

Уявіть, що ваша компанія - це «Титанік». Якщо одна людина (скажімо, ви) являє собою декілька герметичних відсіків, то при їхньому ушкодженні судно потоне. Так що не мовчіть. Керівництво може не мати уявлення про масштаб проблеми, поки ви не скажете. Зробіть це, поки нічого страшного не трапилося. Обґрунтуйте потребу в додаткових ресурсах, і допомога прийде швидше.

Джерело: RB.ru.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад