7 експрес-тестів для виявлення лідера

Людина, здатна повести за собою інших, на вигляд нічим не відрізняється від рядових виконавців. Іноді вона навіть виглядає не так презентабельно, як вони. Історії відомі випадки, коли керівника й ідейного натхненника через незнання приймали за скромного кур'єра або зовсім за стороннього. Якості справжнього ватажка не прописані ані на особі шукача, ані в його резюме. Виявити їх можна, лише протягом довгого часу спостерігаючи за ним під час робочого процесу. Але якщо в розпорядженні роботодавця, який терміново шукає топ-менеджера на новий проект, є лише 30 хвилин співбесіди, є сенс скористатися бліц-тестами. Кожен з них сам по собі й у комбінації з іншими вказує на лідерські якості або повну їхню відсутність.

Тест №1. Своя думка

Запропонуйте шукачеві виконати невелике та свідомо дурне завдання. Наприклад, оцінити перспективну вартість товару на основі ідіотських даних. Альтернативний варіант: дати нормальне завдання, проте заперечити отримані правильні дані. Немов, висновки помилкові, а ви некомпетентні.

Навіщо: важливо з самого початку зрозуміти, чи на жорстких позиціях стоїть претендент разом зі своїм похвальним резюме або ж він залежить від вищестоящої думки. Що зробить майже кожен, хто прийшов на співбесіду в компанію з надією сподобатися й одержати місце? Послухається, займеться дорученням, розпочне із сумнівом знизувати плечима та висловиться, що, можливо, десь закралася помилка. Якщо так, можна відправляти його додому: лідер відміняється. Справжній ватажок завжди пам'ятає про своє Почуття Власної Важливості (ПВВ), він одразу заявить: тут ви неправі, а прав я. Крапка!

Тест №2. Чи жива думка

Розкажіть шукачеві невелику історію та попросіть переказати своїми словами. Нехай мова йтиме, наприклад, про який-небудь випадок, пов'язаний безпосередньо з професійною сферою компанії. Як він її перекаже - повторюючи пасажі за вами або у своєму стилі?

Навіщо: справжній лідер ігнорує напрям думок співрозмовника та будь-яку отриману інформацію передає як продукт власного розуму. Інакше вийде не лідерство, а спів за чужими вказівками або оперування безособистою інформацією. Щоб вести за собою групу людей, цього замало. У кожному інформаційному повідомленні крім фактів повинна бути присутня незалежна особистість лідера.

Тест №3. А вам слабко?

Попросіть шукача сказати або зробити щось несподіване, не заплановане ходом співбесіди або що взагалі мало укладається в межі адекватної поведінки. Наприклад, проспівати. Або просто здивувати вас, розсмішити, зворушити.

Навіщо: справжній ватажок готовий до несподіванок будь-якого порядку й, що набагато більш важливо, вміє не розгубитися, а швидко зреагувати. Потрапити в халепу може, звичайно, будь-яка людина, але тем менше шансів, що в неї є лідерські задатки.

Тест №4. Не вірю!

Здобувач повинен довести вам, що твердження на зразок «узимку ніколи не буває снігу» або «сонце заходить на сході» - цілком здорові думки, а не повне марення.

Навіщо: за допомогою цього тесту легко зрозуміти, чи зможе потенційний лідер переконувати клієнтів і замовників у тому, що буде вигідним для компанії та для бізнесу. Успішніший на ринку той, кому вірять. Це не привід, звичайно, вважати, що будь-який бізнес будується на обмані, але продаючи товар або послугу, просто необхідно переконати покупця: купи, тобі без цього не можна!

Другий гострий момент - відносини лідера і його підлеглих. Колектив теж має право на свою точку зору, не кожен готовий сліпо наслідувати когось, навіть якщо він веде у потрібну сторону. Ватажкові нічого не залишається, як переконливо день у день доводити своїм людям: я веду вас правильно, пішли! І робити він повинен це легко та просто.

Тест №5. Енергетичний удар

Спробуйте під час співбесіди... наїхати на свого претендента. Бажано зробити це голосно, зі збурюванням. Причепитися можна до чого завгодно - зовнішнього вигляду, рядку в резюме, браку досвіду. Головне, щоб сила наїзду набагато перевершувала реальний привід.

Навіщо: гарний лідер тримає енергетичний напір, а найкращі здатні не лише відбити нападки, але структурувати негативну інформацію та направити її в потрібне русло. Тест №6. Логічна пастка

Шукачеві пропонується ніби нехитре завдання: у підзвітному лідерові колективі необхідно скоротити одного працівника. Колектив вимагає звільнити Х., лідер і сам розуміє, що Х. ні на що не годиться. Що робити? Звільнити - це сигнал співробітникам, що лідер їх слухається, а значить ніякий він не лідер. Не звільняти - поставити під удар справу.

Навіщо: кейс заганяє шукача в ситуацію, з якої непросто вийти з честю. Справжній лідер виділяється з колективу по-справжньому - він дійсно не тільки разом з ним, але й над ним. Довести це може знайдене рішення, яким би воно не було. Головне, щоб не збігалося із запропонованими в завданні варіантами.

Тест №7. Ідейний штурм

Попросіть топ-менеджера надати не менше п'яти ідей (можна божевільних) протягом, скажімо, 10 хвилин. Розкид тим неважливий: хоч безпосередньо з проекту, хоч зовсім сторонні. Як ви вчините, якщо проект вирішать закрити? Яким чином можна швидко врятувати квітку від морозу? Які можете запропонувати варіанти ефективної реклами в США творчості братів Стругацьких?

Навіщо: Тест легко розкриває наявність і ширину креативності, нестандартність мислення та межі, у яких людина вільно оперує фактами та поняттями. Людині, яка боїться здатися смішною чи безглуздою, ніколи не вивести бізнес-процеси на реальну висоту. Крім того, за результатами тесту, якщо пов'язати завдання зі спеціальністю шукача, можна перевірити рівень його професійних домагань.

Увага! Запропоновані експрес-тести не здатні всерйоз показати, наскільки шукач досвідчений у своїй сфері, якими навичками й амбіціями володіє. Тести ефективні в якості додаткового інструменту оцінки кандидатів.

Джерело: http://www.buildteam.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад