Літній підробіток для студентів: плюси та мінуси

Попереду ще майже два літніх місяці, і ти, студент, який здав сесію, мрієш підробити? Але куди податися в пошуках заробітку молодій людині, яка ще не володіє достатнім багажем знань і тому не претендує на звання фахівця? Пропозицій безліч: кур'єри, офіціанти, продавці... Що вибрати? Давайте розберемося.

Кур'єр

Найбільш розповсюджений вид підробітку для студента. Завдання просте - розвозити за адресами товар або документи.

Проїзд оплачується. Зазвичай пропонують два способи оплати: або гроші видаються після кожної «поїздки», або людина працює цілий день і одержує фіксовану плату, незалежно від кількості поїздок і їхньої дальності.

ПЛЮС: Швидке одержання грошей - до вечора гроші вже в руках.

МІНУС: Їздити по місту й області - робота не з легких, особливо влітку.

Розклеювач оголошень

Типово «літній» вид заробітку, тому що в морози клей замерзає прямо на пальцях.

ПЛЮСИ: Робота нагадує прогулянку, хоч і не голіруч. Досить високі рівні з/п для такої «некваліфікованої праці». Вільний графік.

МІНУСИ: Божевільна одноманітність дій, від якої утомлюєшся не стільки фізично, скільки морально. До того ж не скрізь і не в будь-яку погоду приємно гуляти.

Продавець

Спектр пропозицій колосальний: від дрібної вуличної торгівлі до консультанта в бутіку. З/п, відповідно, різні, як і умови праці.

«Розмінюватися» на вуличні палатки навряд чи варто - робота важка та низькооплачувана; у дорогі магазини звичайно беруть лише по блату.

Співвідношення ціна-якість більш-менш дотримуються салони товарів для середнього класу.

ПЛЮСИ: Відносно спокійна робота, без «несподіванок», у теплі й іноді навіть з обідом.

МІНУСИ: Конфліктні клієнти, черги й, в залежності від «популярності» магазина, або аврал, або повна відсутність клієнтів.

Офіціант

Пропозицій дуже багато, і вони різні.

ПЛЮС: Зручний графік - зазвичай можна самому вибрати собі час або дні роботи, обід.

МІНУСИ: Часом, щоб донести замовлення до клієнта, потрібна чимала вправність.

Перешкоди можуть виникати як у вигляді вузьких проходів між столиками та сходів, так і у вигляді похітливих клієнтів, конфлікти з якими в кожному разі не заохочуються.

Промоутер

Інакше кажучи «роздавальник» пробників і реклам біля станцій метро або в торгових центрах. Можна також пропонувати потенційним покупцям або перехожим оцінити або спробувати якийсь новий продукт - бульйонні кубики, паштет, жуйку або сигарети.

ПЛЮСИ: Можна дати волю фантазії. Хоча зазвичай репліки промоутера жорстко регламентовані, часом можна «видати» щось від себе - головне, привернути увагу людей і не знеславити «свою» компанію.

МІНУСИ: Залежність від погодних умов. Одна справа - стирчати під дощем, обіймаючи коробки з розмоклими «зразками», інша - насолоджуватися теплом. До того ж гроші видають не відразу, а лише після закінчення рекламної акції: як говориться, «стільці вперед».

Секретар

Якщо ти акуратний, грамотно говориш і, що важливо, пристойно виглядаєш, можна спробувати себе в якості секретаря. Обов'язки - переговори з клієнтами; володіння ПК і офісною технікою обов'язкові. Щоправда, компанії воліють брати на роботу постійних секретарів, а не тимчасових. І якщо візьмуть «на час», навряд чи запропонують пристойну зарплату.

ПЛЮС: Якщо фірма солідна та ви себе виявите, можуть запропонувати роботу й згодом.

МІНУС: Велика відповідальність. Хоча чи не час дорослішати?

Оператор call-центра

Основні вимоги ті ж, що й до секретаря - ретельність, обов'язковість, акуратність і комунікабельність. Суть роботи: відповідати на дзвінки клієнтів.

Начебто б нічого особливого, але в серйозній компанії спочатку можуть запропонувати пройти спеціальні курси й лише потім, іноді після здавання іспитів, допустять до роботи.

ПЛЮСИ: Можливість кар'єрного зростання, близький за віком колектив.

МІНУСИ: Доведеться підучитися, опанувати нові комп'ютерні програми, що нелегко. З іншого боку, у житті все стане в нагоді.

Поради бувалих

Літній підробіток - ідея непогана, хоча далеко не завжди все виходить гладко. Роблячи цей крок, пам’ятайте, що:

- Місце роботи потрібно ретельно вибирати. Краще влаштовуватися у великі компанії або фірму, про яку добре відгукувалися друзі та знайомі. І обов'язково прислухайтеся до своєї інтуїції, внутрішнього голосу.

- Оформлятися на роботу обов'язково потрібно офіційно. У протилежному випадку не скаржтеся, якщо обдурять, не заплативши.

- Якщо трапиться, що це місце роботи вам підходить, влаштовуйтеся: у кожному разі й гроші, і досвід роботи зайвими не будуть. Якщо ж величина з/п для вас не головне, замисліться над перспективою роботи за спеціальністю. Швидше за все, спочатку дохід буде нижчим, ніж в «розписаних» вище професіях. Але якщо хочете добре заробляти після закінчення вишу, задумайтеся, чи не час отримувати досвід роботи.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад