Пошук роботи: правила та винятки

Всі знають, що існують певні правила, яких необхідно дотримуватися для влаштування на роботу, але не всі враховують те, що існують і винятки з цих правил, які також застосовуються при влаштуванні на роботу. Іноді саме розумні виключення допомагають успішно влаштуватися на роботу.

Правило №1: Резюме необхідно вмістити на одній сторінці.

Виняток з правила: Це правило актуальне лише для тих, хто тільки починає свою кар'єру і має досвід роботи, що не перевищує пару років. Для кандидатів, чий трудовий стаж становить п'ять років і більше, одного листа для згадування всіх своїх досягнень буде явно недостатньо. У такому випадку дозволено використовувати додатковий аркуш для опису свого послужного списку та обов'язків.

Правило №2: Немає сенсу намагатися влаштуватися в компанію, яка не веде набір нових співробітників.

Виняток з правила: Якщо Ви мрієте влаштуватися на роботу в компанію X, яка в даний момент не розміщує оголошення про вакансії, не буде ні чого поганого в тому, якщо Ви просто поговорите з тим, хто зможе забезпечити Вас додатковою інформацією про компанію. Таким чином, Ви збудуєте систему взаємин і цілком можливо, дізнаєтеся про перспективи роботи в цій організації.

Правило №3: Уникайте вигадливо оформлених резюме.

Виняток з правила: Загальне правило говорить, що роботодавцю слід надсилати виключно просте, не перенасичене зайвими деталями і прикрасами резюме. У той же час, якщо Ви претендуєте на творчу посаду, наприклад дизайнера, графіка, або оформлювача, Вам захочеться надіслати резюме, яке виділить вас на тлі безлічі інших претендентів. У цьому плані непоганою ідеєю стане оформлення резюме в стилі корпоративного Інтернет-сайту або професійної презентації.

Правило №4: Не претендуйте на вакансію, якщо у Вас немає досвіду роботи на цій посаді.

Виняток з правила: Очевидно, що наймач зацікавлений у працівнику, який вже має певні навички та досвід, отримав відповідну освіту і знає, що потрібно робити, щоб виконати поставлені завдання. Хороший роботодавець знає, що навчити виконувати ту чи іншу роботу не є неможливим. Тому Ваші особисті якості і здатність бути членом команди можуть бути перевагою перед іншими, більш досвідченими претендентами.

Правило №5: Заздалегідь підготуйте власну презентацію, щоб краще "продати" себе наймачеві.

Виняток з правила: Коли на співбесіді Вам пропонують: "А тепер розкажіть трохи про себе", більшість шукачів видає стандартний 30-секундний монолог, який вони повторюють з точністю до слова на кожній співбесіді. Замість цього подумайте про людину, яка Вас інтерв'ює і про роботу, яку Ви маєте намір отримати. Якщо Ви розмовляєте з менеджером з продажу, говоріть йому про Ваш ентузіазм, енергетику, драйв і здатність знаходити «точки дотику» з людьми. Якщо ж Ваш співрозмовник – співробітник служби з підбору персоналу, зробіть акцент на Ваших видатних здібностях працювати в команді.

Правило №6: Ніколи не висловлюйтесь негативно про свого попереднього роботодавця.

Виняток з правила: Відповідно до загальноприйнятих правил, під час співбесіди прийнято позитивно відгукуватися про Ваше попереднє місце роботи. Однак існує ряд обставин, які дозволяють порушити це правило. Якщо Ваш негативний відгук має фактичні докази і є однією з причин, через які Ви прийняли рішення змінити роботу, Ви можете розповісти про нього менеджеру по роботі з персоналом.

Наприклад, якщо Ваш колишній керівник постійно втручався у Ваші справи, тоді буде доречно сказати, що Ви прийняли рішення залишити роботу через те, що Ваш бос намагався все робити за Вас, і Вам би хотілося працювати під керівництвом людини, яка більше довіряє своїм співробітникам. Таким чином, описуючи свій негативний попередній досвід, Ви перетворюєте його в позитивні очікування від нового місця роботи.

Правило №7: Ніколи не допускайте помилок в резюме.

Виняток з правила: А ось тут ніяких винятків немає. Ви можете порушити деякі правила при складанні резюме, але наявність граматичних помилок абсолютно неприпустима.

Порушуючи встановлені правила, проявляйте обережність, але будьте впевненими в собі, і тоді, можливо, це стане Вашим пропуском до роботи вашої мрії.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад