Перший щабель кар'єрних сходів

Практично кожному фахівцеві доводилося колись шукати роботу, не маючи потрібного досвіду. Компанії під різними приводами відмовляються від співробітників без стажу або пропонують шукачам зовсім непривабливі посади з маленькими зарплатами. І ті, хто ще не встиг одержати заповітний стаж, виявляються в непростій ситуації: є й освіта, і бажання, і амбіції, а роботи досі немає. Виникає запитання: чи можна взагалі знайти гідну роботу без досвіду? Розібратися допоможуть фахівці кадрової компанії Tom Hunt - старший партнер Володимир ЯКУБА та Надія КОБІНА.

Спочатку давайте визначимо, що означає для вас гідна робота: та, на якій цінують ваші знання й освіту - або та, на якій вам запропонують велику зарплату, але перспективи кар'єрного зростання будуть невеликими? У першому випадку винагорода може бути невисокою, проте надалі, завдяки своїм навичкам і вмінням, ви зможете досягнути великих успіхів. Людина успішна в тому, що вона вміє та знає краще за інших. Не варто відразу кидатися на обіцянку великого заробітку. Варто замислитися, що подібна робота дасть вам через рік, 5 років, 10?.. Перший щабель кар'єрних сходів - найважливіший. Саме він вирішує, чи злетите ви нагору або провалитеся в безодню постійних підробітків і незадоволення своїм життям.

З нуля

Краще починати готуватися до роботи в статусі студента, якщо, звичайно, є така можливість. Сполучати навчання з підробітком, нехай навіть і за невелику винагороду, і потихеньку вкручувати свій гвинтик у величезний механізм ринку праці. Ви одержите реальний досвід, і працевлаштуватися після одержання заповітного диплома буде набагато простіше, навіть якщо у вас немає трудової книжки. Ви будете почувати себе впевнено, спілкуючись з потенційним роботодавцем, тому що вже маєте реальне уявлення про ту посаду, на яку претендуєте.

Однак навіть якщо ви не турбувалися щодо працевлаштування на студентській лаві, та ваші роки у виші минули весело та безтурботно, у вас також є непогані шанси знайти собі гарну роботу. Для початку необхідно дотримуватися 2 принципів:

- мати чітке розуміння роботи, що цікавить вас,/спеціальності;

- мати активну життєву позицію.

Кандидат без досвіду роботи повинен чітко уявляти, у якій сфері хоче себе реалізувати. Якщо він вибере галузь, у якій хоче розвиватися, - півсправи вже зроблено. Підвищуйте свій рівень професіоналізму, вивчайте спеціальну літературу, розвивайте додаткові навички, корисні для роботи. Підтягніть іноземні мови, опануйте різні комп'ютерні програми, які ви до цього не знали. Ваші старання не пропадуть марно. Проте, не заривайтеся в книгах – шукайте в Інтернеті підходящу вам вакансії, активно розсилайте своє резюме.

Візитна картка

Резюме потрібно приділити особливу увагу - це ваша візитна картка, і від того, наскільки правильно воно складено, напряму залежить ваш успіх у роботодавця. Резюме повинне бути лаконічним, чітким, зрозумілим. Досить часто шукачі надсилають про себе неповні відомості, обмежуючись зазначенням освіти. З таких резюме роботодавець не може отримати повне уявлення про кандидата й, отже, такого кандидата навряд чи запросять на співбесіду. Резюме треба складати уважно та грамотно, не забуваючи та не приховуючи всіх своїх досягнень. Зазначте посаду, на яку претендуєте, - так ви виявите себе цілеспрямованою людиною.

Для деяких наймачів істотним фактором є теоретичні знання шукача. Зазначте ваші нагороди - дипломи, грамоти, медалі; вкажіть теми курсових і дипломної робіт, якщо вони мають відношення до бажаної посади. Розглядаючи кандидата без досвіду, роботодавець звертає увагу на його спроби реалізувати себе. Це можуть бути стажування, практики. Прикріпіть до вашого резюме контактних даних людей, які можуть надати вам гарну характеристику. Якщо у вас був досвід роботи не за фахом, включіть й цю інформацію, але не пишіть зайвого.

Звичайно, хочеться щиро вірити, що прочитавши ваше грамотно складене резюме, роботодавець без сумніву запросить вас на співбесіду. Однак не завжди результат виправдує наші очікування. Головне, не впадати у відчай. Обов'язково ходіть на інтерв'ю з наймачем, навіть якщо в душі ви впевнені, що ця посада вам не підходить, а ви не підходите їй. Тут теж важливий досвід. З кожним разом ви будете усе впевненіше відповідати на каверзні питання. Налаштовуйтеся на те, що співбесіда - це ваша можливість показати себе. Розповідайте про свої таланти, навички. І не забудьте перед бесідою ознайомитися з діяльністю компанії-роботодавця, наймачеві буде приємно, що ви вже чули про нього.

Важливим фактором є мотивація кандидата на роботу в даній організації, тому додайте декілька слів про те, чому ви хочете працювати саме тут. Але без надмірностей; лицемірство та нещирість на співбесіді відразу відчуваються. Швидше за все, в обличчя вам цього не скажуть, але на замітку візьмуть.

Увага до деталей і завзятість

Якщо в компанії відкрита вакансія, на яку потрібен фахівець без досвіду роботи, то вирішальним критерієм у виборі, швидше за все, будуть саме особистісні якості кандидата. Досвідчений роботодавець обов'язково зверне увагу на поведінку фахівця, його життєву позицію, мети. У цьому випадку важливо наголосити на таких якостях, як висока навченість, неконфліктність, прагнення до професійного розвитку та вдосконалювання.

Чимале значення мають компетенції кандидата, тобто ті характеристики та здібності людини, які дозволяють їй ефективно виконувати свою роботу. Для деяких роботодавців достатньо побачити, що шукач упевнений у собі та націлений на досягнення результату.

Безумовно, значну роль у вашій презентації відіграє й ваш зовнішній вигляд. В ідеалі він повинен відповідати стандартам фірми - у цьому проявляється бажання кандидата відповідати вимогам компанії. Але якщо ви з якихось причин не можете підібрати вбрання, що відповідає дрес-коду компанії-роботодавця, дотримуйтеся класичного ділового стилю - це стовідсотковий безпрограшний варіант.

Якщо ви твердо намірилися знайти собі гідну роботу за спеціальністю та з гарною зарплатою, приготуйтеся до того, що пошук може затягнутися. Кожен роботодавець по-різному бачить своїх ідеальних співробітників. Для деяких - це людина, навчена досвідом, що, на думку їхнього шефа, є гарантією того, що вона не буде робити помилок у роботі. Інші з радістю беруть до себе в штат учорашніх студентів, щоб навчити їх так, як потрібно конкретній компанії.

Якщо для початку своєї кар'єри ви готові попрацювати асистентом або помічником, зробіть акцент на цьому. Нехай зарплата буде невеликою, проте з'явиться запис у трудовій книжці та досвід, а це вже чимало!

Звичайно, завжди образливо чути на свою адресу фразу: «Досвіду обмаль, приходьте, коли наберетеся». Або коли людей старшого віку з досвідом і знаннями дорікають їхнім віком. Але пробиватися потрібно однаково. Гарні керівники розуміють, що колектив повинен бути змішаним за віком. Мудрість і досвід старших плюс активність і амбіції молодих у сумі дають відмінний результат. Це так звана золота середина.

Не опускайте руки, і у вас усе вийде! Удачі!

Джерело: http://Job.ru/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад