Рослини в офісах знижують кількість лікарняних

Рослини в офісі знижують стомлюваність, а також допомагають співробітникам уникнути пересихання горла, головних болів, кашлю та сухої шкіри. Крім того, простежується закономірність: чим більшою кількістю рослин оточений співробітник, тим рідше він іде на лікарняний.

Дослідження проводилося психологом Тиною Брінгслімарк і її командою в Норвезькому університеті природничих наук і в Університеті Упсала, Швеція. Дослідженням були охоплені 385 офісних працівників.

Учені пов'язують результати досліджень з тим фактом, що самі рослини та мікроби в ґрунті видаляють з повітря летучі органічні сполуки, які можуть вплинути на здоров'я. «Можливо, має місце й психологічний ефект: люди вірять, що рослини корисні для здоров'я, і оцінюють своє здоров'я більш оптимістично», - додала доктор Брінгслімарк.

Як повідомляє Daily Mail, учена рекомендує вибирати для офісів рослини не з квітами, а з великим листям. «Більші поверхні листів більше виробляють кисню та краще справляються з очищенням повітря від токсичних речовин», - зауважує вона.

Дослідження норвезьких учених підтверджується їхніми колегами з США.

Фахівці з Університету Вашингтона доручали офісним працівникам вирішувати завдання на комп'ютері. Ті групи, які сиділи в приміщеннях з рослинами, продемонстрували кращу продуктивність, їхня реакція була швидше в середньому на 12%. Також представники «зеленої» групи були менше піддані стресу. Доктор Вірджинія Лор, яка керувала дослідженням, попутно довела, що рівень пилу на робочих місцях можна знизити на 20%, якщо оточити співробітників рослинами з декоративним листям.

Джерело: http://online.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад