Перевірте ліцензію у ВУЗа в який збираєтесь подавати документи

Перш ніж подати документи до університету, абітурієнту необхідно пересвідчитись, що обраний ВИШ - має ліцензію. "Найперша порада батькам і випускникам - при поданні документів пересвідчитись, чи має цей вищий навчальний заклад, найперше це стосується закладів недержавної форми власності і регіональних структурних підрозділів, відповідні акредитації в міністерстві освіти науки молоді та спорту, які в них ліцензовані обсяги саме на цей конкретний рік", - попереджає глядачів телеканалу UBR Павло Поленський директор ГО "Центр освітнього моніторингу".

Це щоб вас не зарахували до вузу, який юридично не має права набирати студентів.

Також юристи радять уважно ознайомитись із правилами подачі документів до приймальних комісій. Дуже часто, там запевняють, що папери необхідно подавати одразу на платну форму навчання.

"Умови прийому не передбачають, що вступник відразу пише заяву, наприклад, на платну форму навчання. Умови прийому чітко роз'яснюють, що списки, так званих контрактників, формуються уже після того, як сформовані списки тих, хто готовий бути зарахований до числа студентів на кошти державного бюджету", каже Павло Поленський директор ГО "Центр освітнього моніторингу".

Згідно із законом про вищу освіту, зарахування на бюджетні місця в університет відбувається на конкурсній основі. За винятком пільгових категорій - сиріт, інвалідів, чорнобильців і дітей загиблих шахтарів та військових. Якщо ваші права порушили, то юристи радять телефонувати на гарячу лінію Міністерства освіти, а також звертатись із заявою до ректора. Також юристи не радять користуватися експериментальною системою "Електронний вступ".

"Я би все ж таки радив подавати заяви і інші документи на паперових носіях. До цього спонукає щонайменше три обставини. Обставина перша: українське законодавство не визнає дотепер електронну подачу, як таку, яка законодавчо внормована", - попереджає Павло Поленський директор ГО "Центр освітнього моніторингу".

Система електронного вступу нормально функціонувати у більшості вищих навчальних закладів іще не почала.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад