Як визначити в себе синдром безробітного?

Найчастіше швидко знайти гарне місце нам заважають об'єктивні причини, наприклад тимчасове зниження попиту на фахівців певного профілю. Однак експерти стверджують, що в переважній більшості випадків безнадійною ситуацію робить сам шукач.

Людина, уражена синдромом безробітного, стає жертвою розповсюджених негативних переконань. Пропонуємо вашій увазі три найбільш популярні міфи.

1. Робота - дефіцитний товар, якого на всіх не вистачить

Навіть на піку економічної кризи, коли багато компаній скорочували штати, грамотні керівники поспішали скористатися ситуацією та знайти кваліфікований персонал. Погодившись з думкою, що до настання кращих часів шукати нормальну роботу марно, ви фактично прирікаєте себе на поразку ще до бою. Подібний негативний самопрогноз неодмінно збудеться, адже апатія несумісна з кар'єрним успіхом і матеріальним добробутом!

Згадайте про те, що шлях кожної людини до успіху неповторний. Там, де ваші попередники отримали відмову, ви можете зустріти привітний прийом і знайти своє професійне щастя. Не поспішайте приймати рішення, ґрунтуючись лише на чиїйсь рецензії, пам’ятайте про суб'єктивність чужих оцінок. Нерідко трапляється так, що фірма, про яку всі навколо говорять винятково негативно, на перевірку виявляється не таким вже й поганим місцем.

Пошуки роботи вимагають відомої психологічної витривалості й інтелектуальної гнучкості. Психологи давно з'ясували, що оптимісти часто зауважують можливості, повз які більшість людей пройшла мимо, і тому в них набагато більше шансів домогтися успіху в будь-якій справі.

Зрештою, якщо опанована справа перестала вас годувати, завжди можна знайти себе в суміжній області або вдало перекваліфікуватися. Хто знає, раптом саме завдяки тривалій паузі в працевлаштуванні ви зумієте знайти своє справжнє покликання?!

2. Людина з вулиці ніколи не одержить гарну посаду

Так, корисні знайомства - коштовний ресурс, що у багатьох випадках здатен значно полегшити процес працевлаштування. Однак не варто думати, що на вітчизняному кадровому ринку процвітає блат. Нещодавня криза багато чому навчила бізнесменів. Так, деякі високооплачувані керівники, чиї кар'єри зростали ніби на дріжджах завдяки високим заступникам, насправді виявилися некомпетентними, а це дорого обійшлося їхнім роботодавцям. Тому сьогодні головною є не наявність зв'язків, а професіоналізм, ділова ефективність і відмінна репутація шукача.

Глибоко помиляється той, хто вважає розсилання резюме марною справою: немов, у солідну корпорацію однаково потрапити нереально. Це не так! У грамотного фахівця (або навіть перспективного новачка) завжди є шанс переконати роботодавця в тому, що компанія зацікавлена саме в такому співробітникові.

У жодному разі не підходьте до підготовки анкети формально. Насичуйте текст виграшними фактами, що свідчать про ваш високий професіоналізм, обов'язково змінюйте резюме під конкретну вакансію, намагаючись, щоб воно максимально відповідало запитам наймача. Позитивний ефект можна підсилити, якщо додати супровідний лист, де в стислій формі повідомити потенційного керівника, чому ви хочете працювати саме в нього та чим будете йому корисні. Якщо сумніваєтеся у своїй здатності самостійно підготувати грамотне резюме, зверніться за консультацією до фахівців. Вам завжди допоможуть у місцевому центрі зайнятості населення або гарному кадровому агентстві.

3. Немає сенсу продовжувати спроби після низки відмов

Процес працевлаштування можна порівняти зі спортивним забігом на середню або навіть довгу дистанцію: деякі шукачі повністю викладаються на стометрівці, але потім видихаються, втрачають ентузіазм. Найгірше, що потерпівши фіаско на декількох інтерв'ю, кандидат може вирішити, що він приречений на роль аутсайдера. Найсумніше, що часом невдахами себе повідомляють саме ті, хто об'єктивно має всі шанси на перемогу. Проблема таких людей криється винятково в низькій самооцінці. Тим часом самовпевненість і навіть деякий авантюризм часто дозволяють перебороти несприятливі обставини.

Ви напевно стикалися з тим, що окремі оголошення немов розраховані не на реальних працівників, а на супергероїв. У подібних випадках явно завищені вимоги краще проігнорувати та спробувати все-таки потрапити на інтерв'ю, адже під час співбесіди можна залагодити всі спірні питання. Наприклад, хазяїн компанії вказав в оголошенні надзвичайно довгий список комп'ютерних програм або декілька іноземних мов, якими повинен досконало володіти кандидат. Але це зовсім не означає, що в майбутньому вам буде потрібна наявність всіх зазначених компетенцій! Тому якщо вам дійсно потрібна ця робота та ви почуваєте, що впораєтеся, не звертайте уваги на перешкоди.

Взагалі, психологічний фактор відіграє далеко не останню роль у подоланні безробіття. Налаштувавшись на успіх, ви зможете ігнорувати тимчасові невдачі, зберігати ентузіазм і заряджати своїм оптимізмом кадровиків. Але, звичайно, паралельно з психологічною роботою над собою необхідно робити реальні кроки до поставленої мети: підвищувати кваліфікацію, відвідувати співбесіди, ярмарки вакансій, постійно полювати за корисною інформацією та ін. Успішного працевлаштування!

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад