10 правил ефективної роботи над креативним проектом

На перший погляд, у таких різних творчих діячів, як інтернет-підприємець Джек Дорсі, письменник Харукі Муракамі та дизайнер Роланд Цвік зі Studio 7.5, трохи спільного. Насправді, принципи, якими вони й інші видатні креативники керуються, коли втілюють свої ідеї, дуже схожі. Проект the99percent.com опублікував 10 правил, що дозволяють працювати більш продуктивно.

1. Почніть щось робити

Здатність активно діяти - це найпоширеніша риса, що була виявлена в сотень талановитих фахівців і підприємців під час дослідження факторів успішності творчих діячів. Незважаючи на те, що складно переоцінити важливість підготовки, дуже легко загубитися в невизначеному плануванні та просто мріях. Потрібно змусити себе почати діяти - і чим раніше, тим краще. Це важливо тому, що в той момент, коли ви починаєте щось робити, ви починаєте одержувати коштовний фідбек, що дозволить вам поліпшити свій споконвічний задум і подивитись на нього більш усвідомлено.

2. Розпочинайте з малого

Поки наші ідеї в нас у головах, ми звичайно вигадуємо великі та безхмарні проекти. Проблема в тому, що таке мислення споконвічно завищує планку для реалізації ідеї. Щоб уникнути «страху білого аркуша», почніть з невеликої ідеї, яку можна досить швидко здійснити. Ви можете одержати досвід для проведення великомасштабного фестивалю, провівши вечірку, побудувати хмарочос у мініатюрі, а додаток для iPhone для початку намалювати на папері. Як тільки ви протестуєте свою ідею в малому масштабі, у вас з'явиться набагато більше розуміння, як реалізувати її на більш високому рівні.

3. Пробуйте

Спроби та помилки - ключова частина будь-якої творчості. Як зауважує американський художник і лектор Зе Франк, зазвичай, коли ми реалізуємо ідею вперше, виходить погано. Отут важливо виділити досвід, отриманий у процесі реалізації, і використовувати його для вдосконалювання ідеї - щоб створити нову, поліпшену версію. Замість того, щоб впадати у паніку після провалів, будьте до них уважні та вчіться на них. Потім зробіть новий прототип. І ще раз. Рано чи пізно, ви досягнете мети.

4. Формулюйте для проектів прості цілі та постійно до них повертайтеся

Коли ми працюємо над великими проектами, ми продукуємо безліч нових ідей. Це може привести до послідовного розширення цілей проекту. Ця підступна звичка може унеможливити реальне досягнення цілей. Найпростіший спосіб цього уникнути - сформулювати та записати основні завдання на початку кожного проекту (якщо у вас є партнери, впевніться, що між вами повна згода). Потім потрібно постійно до цих цілей вертатися.

5. Працюйте над вашим проектом потроху щодня

У проектах, які вимагають великого вливання творчих ресурсів (розробка нового бізнес-плану, написання роману або просте одержання нових навичок), неймовірно важливо зберігати імпульс. Наприклад, якщо ви бігаєте щодня, тренування стають усе легшими й легшими - точно так само можна тренувати мозок. Стимулюйте його щодня, і творчий потенціал буде реалізовуватися набагато легше.

6. Виробіть розпорядок

Для того, щоб працювати над своїм проектом щодня, потрібно знайти для цього час. Розпорядок дня здається нудним і сумовитим задумом, але саме він створює основу для справжнього натхнення.

7. Розбивайте великі, довгострокові проекти на етапи поменше

Щоб управляти очікуваннями та зберігати мотивацію в роботі над проектом довжиною в рік і більше, потрібно розбивати його на шматки, які можна завершити за декілька тижнів або місяць. Подвійна вигода від такого підходу полягає в тому, що проект здається більш керованим, з'являється додаткова мотивація протягом роботи. Дуже важливо іноді перериватися, щоб оцінити те, що вже виконане, навіть якщо попереду ще довгий шлях.

8. Геть зайві зустрічі

Мало є занять настільки ж марних з погляду продуктивності, як збори. Якщо вам необхідно зустрітися, упевніться, що всі знають, для чого. Якщо хтось із присутніх ніяк не може сприяти досягненню кінцевої мети ваших зборів, дозвольте йому піти. Щоб скоротити час внутрішньокорпоративних зборів, можна також спробувати проводити планерки стоячи.

9. Вчиться казати «ні»

Творча енергія не нескінченна. Досвідчені креативники знають, що свою енергію й увагу необхідно ретельно зберігати. Коли ви перебуваєте в робочому режимі, не забувайте про те, що «нові можливості» означають відрив від безпосереднього робочого процесу. Казати ні необхідно, щоб не розкидатися на дріб'язки.

10. Пам’ятайте, що навіть правила, які дозволяють працювати продуктивно, створені для того, щоб їх порушувати

Правил варто дотримуватися, тільки доки вони працюють. Якщо ви не можете більше рухатися вперед через свій розклад, спробуйте щось інше. Це може бути далека подорож, відвідування музею мистецтв, прогулянка навколо вдома або розмова з незнайомцем - щось, що струсне вас. Порушення звичок дозволяє оглянути задум свіжим поглядом і перезарядитися, щоб знову з головою зануритися в роботу.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад