Найбільш популярні виверти шукачів

Про те, на які виверти заради бажаної роботи йдуть несумлінні шукачі, а також про те, як вивести їх на чисту воду, розповіла hr-менеджер міжнародного кадрового порталу hh.ua. Ілона Цівінська.

Я все можу. Найчастіше кандидати йдуть на перебільшення свого досвіду та навичок. Шукачі приписують собі досвід, якого в них немає, або відносять до своїх досягнень те, над чим працював цілий відділ. У багатьох випадках кандидати, які працювали лінійними менеджерами, пишуть у своєму резюме, що були керівниками.

Як правило, таку фальш можна запідозрити, коли кандидат починає плавати у відповідях на запитання про конкретні посадові функції, розпочаті дії й їхні результати. Адже насправді вони не в курсі всіх нюансів роботи, а знають лише її результати.

Також часто кандидати в досвіді роботи пишуть те, чим вони не займалися насправді, але "стояли поруч". Перевірити це можна під час співбесіди, за записами у трудовий і рекомендаціями з попереднього місця роботи.

Дослідження hh.ua доводять, що кожен третій менеджер працює не за фахом. Така ж кількість працює у сферах, близьких до отриманої освіти. Тому перевірці освіти кандидата не приділяють значної уваги.

Звичайно, головне, щоб кандидат підходив за професійними якостями, але необхідно пам'ятати, що приймаючи такого фахівця на роботу, ви досить сильно покладаєтеся на удачу. У цьому випадку необхідно особливо ретельно перевірити його досягнення та досвід роботи, щоб потім не виявилося, що ви взяли в компанію дуже самовпевнену, амбіційну, але абсолютно не професійну людину, яка діє за принципом "головне потрапити в гру, а там - розберемося".

Проклята криза. Друга за частотою вигадка - це списування свого звільнення на кризу. Практика доводить, що перевірити цю інформацію вдається не завжди. Навіть якщо причина звільнення була не в кризі, то колишній роботодавець (якщо звичайно кандидат нічим не "відзначився" за час роботи) як правило, стає на сторону шукача.

Поліглоти. На третьому місці в рейтингу вивертів шукачів заяви про вільне володіння іноземною мовою. Дуже часто його завищують. Перевірити це, як ви розумієте, також не проблема: потрібно просто запропонувати кандидатові поспілкуватися необхідною мовою.

Молодь похилого віку. Наступна хитрість - це маніпуляції кандидатів з власним віком. Не секрет, що роботодавці віддають перевагу кандидатам у віці до 45 років. Беручи на роботу людину більш старшого віку компанія ризикує, що бізнес-завдання будуть виконуватися не повною мірою, а сам працівник буде просто досиджувати до пенсії. Але це лише тенденція, і в ній також бувають виключення. Розуміючи це, кандидати, яким за 45, пишуть інший вік, або не вказують його взагалі.

Мало того, деякі студенти для додання собі солідності завищують свій вік. Тим самим вони намагаються побічно приписати собі також і не існуючий досвід роботи, що вони нібито одержали в приписувані роки. Перевірити вік кандидата легко на співбесіді за документами або через соціальні мережі.

Конспіративні штучки. Нерідко зустрічаються курйозні випадки, коли кандидат розміщує в резюме не своє фото. Шукачі при цьому вважають, що приваблива зовнішність допоможе їм одержати бажану роботу: HR-менеджер, подивившись на гарне фото, як мінімум запросить їх на співбесіду, а далі - все в наших руках. Як правило, коли роботодавець бачить, що на інтерв'ю прийшла не та людина, яка на фото, розмова з кандидатом закінчується дуже швидко. Або не починається взагалі.

Не часто, але на українському ринку праці зустрічаються й кандидати з вигаданими іменами та біографіями. Бувають випадки, коли одна людина розсилає резюме під різними прізвищами, з різними професіями та вигаданим досвідом роботи. Важко зрозуміти мотивацію таких шукачів, адже на перших етапах перевірити це не так складно.

Ах, я такий затребуваний…Деякі шукачі йдуть на хитрості, щоб примусити роботодавця швидше ухвалювати рішення щодо прийому на роботу, або спробувати вторгувати собі більш високу зарплату. Вони раптом дзвонять, і заявляють: "Пробачте, проте я одержав ще одну пропозицію". До таких вигадок кандидати прибігають звичайно після проходження всіх етапів відбору, коли роботодавець бере короткий тайм-аут для остаточного ухвалення рішення.

Я не беруся стверджувати, що в 100% випадків це вигадка, але досвід показує, що приблизно половина з них - це банальні спроби тиску на роботодавця. Перевірити це, природно дуже важко, але можна спробувати з'ясувати, від кого пішла пропозиція і які запропоновані умови, а потім спробувати знайти цю вакансію на ринку праці або залучити свої зв'язки в колі партнерів, щоб дізнатися, чи дійсно конкурент шукає такого фахівця на такі умови.

… і коштовний. Треба визнати, що часто кандидати оцінюють себе вище, ніж реально коштують на ринку праці. Трапляються приклади завищення зарплатних очікувань у рази. Але як показує практика, при першій же розмові такі кандидати без коливань погоджуються знизити рівень бажаної зарплати - досить просто впевнено запропонувати.

Рекомендації від друзів і підлеглих. Для того, щоб перевірити досвід і навички кандидата, HR-менеджери часто просять рекомендації з попередніх місць роботи. Як правило, люди, які зазначені в резюме як особи, які можуть рекомендувати кандидата, співають дифірамби про те, який він гарний і що його обов'язково треба брати.

А потім з'ясовується, що це або друзі, або підлеглі претендента. Тому фахівцям з підбору персоналу варто самостійно шукати людей, у яких можна одержати об'єктивні рекомендації - це можуть бути безпосередні начальники на попередньому місці роботи, товариші по службі, не зазначені в резюме, колеги з HR-департаменту компанії, у якій працював кандидат.

Літуни. Кандидати прекрасно знають, що більшість компаній не хочуть брати на роботу перебіжчиків, тобто тих, хто працює в компанії лише по 2-3 місяця. Тому бувають випадки, коли в резюме такі працівники вказують, що працювали в 5-6 компаніях, але не вказують, що не більше шести місяців. Щоб уникнути прийому на роботу літуна, потрібно ретельно вивчати весь досвід шукача та постаратися одержати рекомендації з усіх можливих джерел.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад