Домашні робітники повинні мати мінімум один вихідний день на тиждень

Домашнім працівникам повинні гарантуватися розумна тривалість робочого часу, відпочинок, щонайменше, 24 години на тиждень, право на відпустку та медичну страховку.

Це передбачене новою Конвенцією про домашніх працівників, прийнятою в Женеві. Для того, щоб документ набув чинності, його повинні ратифікувати як мінімум дві країни. Уругвай і Філіппіни вже заявили про намір зробити це.

За даними Міжнародної організації праці, домашні працівники займають від 4% до 10% ринку праці в країнах, що розвиваються, і близько 2,5% - у розвинених державах. Сьогодні у світі налічується близько 52,6 млн. домашніх працівників. Однак у реальності цей показник може досягати 100 млн осіб.

Як повідомляє радіо ООН, цей великий сегмент робочої сили є найбільш незахищеним. Домашні працівники стикаються з численними порушеннями прав - від надмірної тривалості робочого дня, низької заробітної плати та недостатньої соціальної захищеності до сексуальних домагань і інших форм насильства.

«Зроблений значний крок у справі перетворення домашньої праці на працю гідну. Тим самим ми привертаємо увагу до роботи, що практично завжди залишається в тіні. Домашні працівники є трудящими. Вони не слуги та не члени родини. Це здається очевидним, однак насправді мало хто розуміє, що у домашніх працівників є права, голос і право на гідну працю. Цю категорію трудящих найчастіше дорівнюють до рабів», - заявив глава МОП Хуан Сомавіа.


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад