Вимоги до випускників бюджетної форми про 3-х річне відпрацьовування або виплату грошей за навчання є незаконними

Закон України "Про вищу освіту" не містить умов обов'язковості трирічного відпрацьовування та відшкодування у встановленому порядку в державний бюджет вартості навчання. Тому подібні вимоги є незаконними. Про це повідомляє Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України у своєму роз'яснювальному листі.

У Міносвіти наполягають на необхідності дотримання законодавства України з питань працевлаштування випускників. Так у листі зазначається, що в статті 53 Конституції України зазначене, що держава забезпечує доступність і безкоштовність вищої освіти в державному та комунальному навчальному закладах.

У відповідності зі статтею 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно вибирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

У відповідності зі статтею 1 Міжнародної Конвенції "Щодо скасування примусової праці" N 105, ратифікованої Законом України від 05.10.2000 N2021-III, держава зобов'язується скасувати обов'язкову працю та не використовувати будь-яку її форму в якості методу мобілізації та використання робочої сили для потреб економічного розвитку.

Відповідно до Закону України "Про вищу освіту", основним завданням, яке стоїть перед вищими навчальними закладами, є здійснення освітньої діяльності, що забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів.

Представники Міносвіти підкреслюють, що цей закон не містить умов обов'язковості трирічного відпрацьовування та відшкодування у встановленому порядку в державний бюджет вартості навчання. Не зазначене в законі й те, що вищий навчальний заклад зобов'язаний гарантувати випускникові його працевлаштування.

До обов'язків вищого навчального закладу входить винятково сприяння працевлаштуванню своїх випускників. У зв'язку з цим представники Міносвіти зазначають, що з огляду на сучасні умови розвитку економіки України, у тому числі й значне зменшення державного сектора (від 0 % до 30%, в залежності від галузі економіки), керівництво вищих навчальних закладів, за умови відсутності запитів від державних підприємств, установ і організацій, може сприяти працевлаштуванню випускників на підприємства, установи й організації інших форм власності, оскільки вони також є платниками податків і роблять внесок у розвиток економіки країни.

Крім того, через відсутність механізму, який би зобов'язував випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалася за державним замовленням, відшкодувати в державний бюджет вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за договором, будь-які матеріальні претензії до нього є неправомірними.

Ця теза, за словами представників Міносвіти, підтверджується й інформаційним листом Міністерства юстиції щодо надання роз'яснень з питань працевлаштування випускників вишів, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням від 19.10.2010 N 12566-0-4-10-21.

За матеріалами: ЛігаБізнесІнформ.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад