Вибираємо підходящого шефа

Більшість людей не просто шукають собі підходящу роботу - вони шукають підходящого шефа. У значному ступені керівник буде контролювати ваші завдання й умови роботи, тому є сенс дізнатися про нього якнайбільше задовго до того, як ви приймете пропозицію роботи.

Але вам дуже пощастить, якщо під час годинної співбесіди буде хоча б п'ятнадцять хвилин на те, щоб поставити свої запитання. Тому вас як кандидата на посаду повинні хвилювати не лише власні відповіді на запитання потенційного керівництва, але і його відповіді.

Для формування обґрунтованої думки про свого потенційного шефа, важливо задати правильні запитання під час співбесіди.

Почніть із прохання розповісти в деталях про минулий проект або досягнення. Запитуйте про подробиці. Замість того щоб слухати відповіді типу «Я вірю, що мої співробітники чудово виконують свої обов'язки», краще доможіться чогось начебто «Ми проводили щотижневі наради з проекту, і люди підходили до мені між нарадами з проханням у чомусь їм допомогти». Задайтеся метою довідатися, що керівник зробив, а не тільки те, що він прочитав в останньому номері Harvard Business Review. Це допоможе зрозуміти, як він у дійсності працює – на справі, а не на словах - і чи хочете ви бути частиною саме такої культури.

Запитайте про клієнтів або колег. Гарною «відправною крапкою» може бути запитання «Могли б Ви навести приклад типового клієнта фірми, і охарактеризувати його?». Таким чином, можна довідатися не тільки про те, які у фірми клієнти, але й про те, яке в керівника ставлення до них. Якщо ви добре ставитеся до клієнтів, а керівник їх не поважає, то, швидше за все, ви йому не будете подобатися. А якщо будете ставитися до клієнтів так, як і він - тобто, без поваги - тоді ви не будете подобатися клієнтам.

Ще до початку спілкування у формі «запитання-відповідь» варто звернути увагу на повторювані прояви несвідомої поведінки. Це допоможе прогнозувати майбутню поведінку шефа. Зверніть увагу на те, як він говорить, а не тільки на те, що він говорить. Він багато часу витрачає на розмови про себе? Часто використовує слово «я», і ніколи - слово «ми», коли описує свій відділ? Тоді можна чекати, що цей керівник занадто зациклений на собі. Або він говорить «наша команда» і хвалить або посилається на одного з її учасників? Якщо ви орієнтовані на роботу в команді, то, швидше за все, працювати з іншим типом керівника буде легше - незалежно від того, яка це робота.

Уважно слухайте під час співбесіди. Керівник улаштовує допит? Критикує ваші відповіді? Не дає вставити й слова? Можете розраховувати, що так буде й під час роботи. Або керівник привітно зустрічає вас? Демонструє офіс? Дає можливість розповісти про себе? Можете очікувати подібного ставлння й у майбутньому.

Спочатку зберіть дані про потенційного шефа, а потім вирішуйте, чи підходящий це керівник. Якщо ви приймете пропозицію роботи тільки після того, як довідаєтеся, чого варто очікувати від керівника, це підвищить ваші шанси на те, що працювати з ним буде комфортно.

Джерело: http://ub.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад