Де і ким працюють учні влітку?

Нині дедалі більше українських старшокласників у вільний час та під час канікул влаштовуються на тимчасову роботу, аби здобути професійний досвід або фінансову незалежність.

В Україні організацією роботи учнів загальноосвітніх шкіл займаються відділи у справах молоді, спорту, культури і туризму районних державних адміністрацій.

"Кожен житель країни може приїхати в будь-яке курортне місто і там звернутися до центру зайнятості, щоб йому підшукали підходящу роботу", - говорить Володимир Галицький, директор Державного центру зайнятості. Наприклад, за даними центру, 2010 року у Херсонській області були відкриті понад 3 тис. сезонних вакансій.

У Севастопольському міському центрі зайнятості зазвичай в наявності близько 2,5 тис. вакансій. Влітку їх кількість збільшується до 3-3,5 тис. за рахунок підробітків і сезонної роботи для школярів, студентів та молоді.

Проте, офіційно взяти на тимчасову роботу неповнолітнього підприємства зважуються нечасто через проблеми з оформленням і полегшеним графіком.

"Особи від 15 до 16 років мають право на тиждень працювати 24 години, а від 16 до 18 років мають право працювати лише 36 годин на тиждень. Звичайно, для роботодавців це не та категорія населення, яка їм приваблива у якості працівників", - зауважує начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Київського центру зайнятості Майя Шурко.

До того ж, звільнення працівників молодших за вісімнадцять років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається тільки за згодою районної або міської служби у справах неповнолітніх.

Слід зауважити, що згідно із Сімейним кодексом України неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. До досягнення чотирнадцяти років дитина вважається малолітньою. Тож, після досягнення дитиною чотирнадцятирічного віку працевлаштування можливе лише за згодою одного з батьків або особи, що їх замінює.

Також, заборонене залучення неповнолітніх до роботи в нічний час, до надурочних робіт, у вихідні дні, на важких роботах і в шкідливих або небезпечних умовах.

Випробування особам до 18 років не встановлюється, проте у трудових відносинах неповнолітні мають право користуватися тими ж пільгами, що й дорослі працівники, що за об’єктивних причин також не додає роботодавцям бажання брати на роботу дітей.

Тож, поки у центрі зайнятості тільки чекають на школярів, у менш вибагливих промоутерських компаніях гаряча пора. Підліткам платять від 12 до 25 гривень за годину роздавання флаєрів чи розклеювання оголошень. Жодних трудових угод при цьому не укладають. Так, 15-річний житель Києва Алім говорить, що за 500 наклеєних оголошень отримує 50 гривень та підраховує, що, активно працюючи, за місяць заробить 1000 гривень.

Разом з тим, у деяких містах України відділи у справах молоді спорту, культури і туризму школярів намагаються залучати до громадських робіт з благоустрою. Зокрема, у Кіровограді учні вже розпочали громадські роботи.

"Заробітна плата дітям буде виплачуватися за рахунок коштів міського бюджету, - говорить начальник відділу сім'ї та молоді Кіровоградської міської ради Людмила Дорохіна. - Перший загін з 23 дітей розпочав свою роботу з прибирання скверу 40-річчя Перемоги. Основними видами робіт, на яких задіяні діти - це висапування трави на клумбах, доріжках, збір сміття, очищення від порослі тротуарної плитки".

За матеріалами: ICTV

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад