На заочне чи на стаціонар?

Багато учнів старших класів замислюються над тим, що краще: по закінченню школи піти працювати, поступити на заочне відділення і після 5-6 років отримати "вищу" й досвід роботи, чи спокійно провести 5 років в університеті на денному відділенні та випробувати усі радощі й прикрощі студентського життя.

Розглянемо всі за і проти.

Чим добре заочне відділення ВНЗ? Тим, що відвідування університету (інституту) займає лише пару тижнів на півроку, до заочників ставлення лояльне, дивляться, в першу чергу, на знання (якщо такі є), а не на відвідуваність. Тобто можна спокійно працювати, відпрошуючись лише на час сесії, яка триває не так вже й довго.

Однак мінуси такого виду навчання є: за 6 років заочного відділення студенти навчаються в загальній складності всього півроку. Таким чином навряд чи можна отримати хороший обсяг грунтовних знань з обраної спеціальності. Винятки становлять учні, які серйозно займаються під час самостійного навчання, але таких, на жаль, одиниці.

Ще одним мінусом є місце роботи. Можливо, після школи і можна влаштуватися працювати продавцем-консультантом, секретарем або, у кращому разі, менеджером з роботи із клієнтами, тобто ви знайдете роботу, яка не вимагає спеціальних навичок.

Рідко кого у 17 років беруть до великого PR-агентства, навіть на посаду "помічник помічника помічника керівника". Є тільки один вихід: влаштуватися по знайомству, але якщо в компанії пройде чутка про це, Вам навряд чи вдасться зберегти гарні відносини з колегами.

Отже, Ви закінчуєте заочне відділення університету з шестирічним досвідом роботи, припустимо, помічником менеджера. У Вас є і "освіта", і досвід роботи. Куди прямувати далі?

Якщо за цей час Вас не підвищили у Вашій компанії, навряд чи це зроблять тепер. Треба змінити місце роботи.

А куди Ви можете влаштуватися з досвідом роботи "помічник менеджера"? Правильно, напевно Вам запропонують ту ж посаду. Створюється замкнуте коло: є і освіта, і досвід, але не факт, що Вам пощастить із гідною роботою. Бували, ймовірно, випадки, що по завершенню університету студенти виходили одразу в директори, але зазвичай "помічники" так і залишаються в своїх рядах.

Навчаючись на денному відділенні, пристойний досвід роботи навряд чи можна буде отримати. У нормальному навчальному закладі вихідні дні - лише субота та неділя, а компаній, які працюють по вихідних, дуже мало. І ще менше тих, яким потрібні працівники тільки на ці дні.

Можливості отримати нормальну роботу під час навчання у "денників" практично відсутні: або доведеться пропускати навчання, що негативно позначиться на успішності, або працювати тільки у вечірні години. У будь-якому випадку досвід роботи за спеціальністю за таких обставин навряд чи вийде, проте роботодавці ставляться до студентів денного відділення з більшою довірою, ніж до заочників (у великих фірмах, в дрібних же будуть раді будь-якому диплому).

Разом з тим, практично в кінці кожного курсу у "денників" проходить виробнича практика, тобто, існує можливість відправитися на стажування до солідної компанії, відмінно зарекомендувати себе і по закінченню всього періоду навчання повернутися туди, щоб працевлаштуватися.

Якщо ж немає такої можливості, можна скористатися стажуванням, яку практикують багато фірм: тобто після захисту диплому студент може піти на 2-3 місяці попрацювати безкоштовно. Тут також буде можливість реалізувати знання, отримані в університеті, і залишитися на хорошій посаді.

Найбільш оптимальним варіантом для "термінаторів" буде вечірнє відділення університету, якщо в денний час працювати. Так Ви зможете отримати і досить хорошу освіту, і можливість у будні працювати за фахом. Таким чином, по завершенню ВНЗ Ви будете мати і освіту, і досвід.

Проте далеко не всі зможуть "потягнути" таке навантаження: працювати з 8 до 17, о шостій вечора приїжджати на заняття і йти звідти у кращому випадку о 22:30. Цей режим дуже складно довго витримати, такий графік у багатьох викликає стрес, перевтому, проблеми зі здоров'ям. Або ж знову пропуски навчання - і тоді, в принципі, який сенс поступати на вечірнє відділення...

Отже, на чому зупинитися - гарна освіта чи досвід роботи - обирати Вам. Головне, правильно співвіднести можливості з бажаннями!

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад