7 принципів ефективної роботи з фрілансерами

У ситуаціях, коли необхідно виконати великий обсяг роботи або коли для нового проекту потрібна людина зі спеціальними знаннями, найчастіше правильним рішенням є пошук тимчасових співробітників. Однак ефективна робота з фрілансерами - це вже саме по собі є мистецтвом, підвладним лише насправді гарним менеджерам.

Як зробити так, щоб консультанти, тимчасові працівники й інші позаштатні співробітники працювали з максимальною користю для компанії та повертали вкладені в них інвестиції?

Один з ключових моментів полягає в тому, що очікування та мотивуючі фактори фрілансерів зовсім інші, ніж у простих співробітників. Останнє дослідження, проведене американською асоціацією фрілансерів Freelancers Union, довело, що позаштатних співробітників турбує відсутність контролю таких базових елементів контракту, як компенсація, вимоги до роботи та робочий час, тобто тих сфер, де постійні службовці можуть розраховувати на захист закону.

Мотивований співробітник, чиї основні потреби задоволені, працює краще та продуктивніше. Тому асоціація Freelancers Union виробила сім рекомендацій для роботодавців, які хочуть ефективно співробітничати з фрілансерами:
Чітко визначте в контракті умови, терміни виконання та масштаб проекту. Багато опитаних заявили, що їхні клієнти розширювали проект у процесі роботи, і часто доводилося докладати більше зусиль, не одержуючи додаткової оплати.
Надайте все необхідне для виконання роботи. Фрілансери повинні мати доступ до персоналу, інформації й обладнання для того, щоб успішно працювати над проектом. Вони не зможуть знайти все необхідне так само швидко, як і штатні співробітники. Тому, беручи на роботу позаштатника, призначте для нього компетентного консультанта, представте ключовим співробітникам та надайте відповідну інформацію.
Визнайте за ними результати роботи. Багато респондентів сказали, що деякі клієнти використовували результати їхньої роботи без дозволу або просто приписували їх собі. Фрілансери також бувають незадоволеними, коли їхні ідеї використовуються без їхньої участі або без відповідної винагороди.
Надавайте відповідні умови роботи. Штатні співробітники законодавчо захищені від небезпечних умов праці, а також образ і дискримінації, у той час як до позаштатників це не відноситься. Проте вони заслуговують не меншої поваги, ніж постійні співробітники.
Оплачуйте роботу фрілансерів за ринковими розцінками. Не забувайте, що позаштатники повинні планувати свої доходи та витрати. Багато хто з них самостійно оплачують медичну страховку та пенсійне забезпечення, а також платять більш високі податки, ніж штатні співробітники. Крім того, деякі фрілансери користуються власними офісами та технічним забезпеченням.
Оплачуйте втрачений час. Часто фрілансерам доводиться відмовлятися від іншої роботи, коли вони беруться за проект. І якщо ваш проект відміняється в останню хвилину, то позаштатні співробітники несуть подвійний збиток: вони втрачають обіцяну вами оплату та гроші, які могли б одержати від іншого клієнта. Постійні співробітники можуть розраховувати на вихідну допомогу та допомогу по безробіттю, у позаштатників такої можливості немає.
Платіть вчасно та відповідно до домовленості. Багато опитаних зауважили, що не могли одержати гроші від роботодавця протягом декількох місяців, і часто їм платили менше, ніж було обіцяне. У декількох випадках оплати не було взагалі.

Робота з позаштатними співробітниками може виявитися вигідною з ділової точки зору. Фрілансери приносять нові знання, досвід і оцінку. Наймаючи позаштатних співробітників, роботодавці можуть справлятися з тимчасовим збільшенням обсягу роботи. І використовуючи ці поради, компанії можуть залучити найбільш кваліфікованих, талановитих і мотивованих людей.

Джерело: http://www.hr-portal.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад