Нецікава робота може зробити людину дурнішою

Про шкоду нудної роботи вчені говорять давно. У попередніх дослідженнях було доведене, що виконання однакових дій досить швидко приводить до ушкодження нервової системи та так званого синдрому «втомленого співробітника».

Під час виконання односкладових маніпуляцій в організмі починає збільшуватися вироблення особливих білків - цітокінів, які викликають стан тривоги та пригніченості. За словами фахівців з Temple University у Філадельфії, цітокіни починають вироблятися вже на третьому тижні монотонної роботи.

Однак, як з'ясувалося пізніше, синдром «втомленого співробітника» - це ще не найстрашніше в трудовій діяльності. Відповідно до останніх досліджень норвезьких учених, від нецікавої роботи людина стає дурнішою.

Монотонні обов'язки спричиняють те, що мозок починає працювати в режимі автопілоту, а це означає, що ускладнення можуть викликати навіть прості завдання, повідомляє BBC.

Найбільше профдеградації піддані співробітники паспортного й імміграційного контролю в аеропортах. За даними дослідників, неуважна увага в процесі виконання односкладових дій стає причиною частих помилок, яким, втім, можна запобігти.

За допомогою особливого сканера вчені проаналізували активність мозку людини, зайнятої монотонною роботою. Під час експерименту декільком добровольцям довелося протягом тривалого часу стежити за виникаючими на екрані монітора зображеннями, натискаючи певні кнопки на клавіатурі. Рано чи пізно всі випробувані починали помилятися при виконанні монотонної роботи.

Джерело: medicina.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад