Що важливіше на першій роботі: висока зарплата або отриманий досвід?

Влаштовуючись на роботу, ти прагнеш одержати максимально можливу високу зарплату. Однак роботодавець не завжди готовий платити суму, на яку ти розраховуєш. Зазвичай студенти заробляють на 15-50% менше, ніж співробітники на аналогічній посаді, але з наявним досвідом роботи. Випускники - на 5-15%. Існує декілька причин, які пояснюють таку ситуацію на ринку праці, а також кілька способів домогтися більш високої ставки.

Серед студентів і випускників існує думка, що роботодавець наймає студента, щоб заощадити й одержати дешеву робочу силу. Однак це не зовсім так. У першу чергу роботодавець зацікавлений у лояльному співробітнику, що принесе нові ідеї в компанію, а невисока оплата праці пов'язана з цілком логічними причинами.

Причини невисоких зарплат у студентів і випускників

Приходячи на першу у своєму житті роботу, ти ще не знаєш, як працює компанія і як саме застосувати свої знання на практиці. Твій керівник змушений витратити багато свого часу, щоб посвятити тебе в елементарні процедури та навчити. Таким чином, компанія інвестує у твоє навчання, а ти ще фактично роботу не виконуєш. Крім того, твій керівник виконає набагато менше роботи, ніж звичайно, тому що значну частину часу витратить на твоє навчання. Вважай, що тебе вчать і тобі ще платять за це. Звичайно, потім навчання треба «відпрацювати», після чого ти зможеш розраховувати на більш високу зарплату.

Навіть добре підготовлений студент не може відразу виконати 100%-вий обсяг робіт, що виконав би кваліфікований фахівець. Відповідно й зарплата в тебе буде меншою - виконуєш 50% роботи, одержуєш половину від зарплати фахівця. Ти навряд чи зможеш працювати протягом цілого робочого дня, тому з зарплати прийде відняти час, проведений поза роботою - в університеті або бібліотеці.

При неповному робочому дні обсяг твоєї роботи ще більше зменшується, відповідно й оплата буде нижчою. Якщо ти вибрав віддалену роботу, май на увазі, що вона зазвичай оплачується за більш низькими тарифами.

Студенти не завжди виявляються надійними співробітниками — вони можуть пообіцяти проводити в компанії 20 годин на тиждень, але на час сесії зовсім закинути роботу, посилаючись на надмірну зайнятість в університеті. А роботодавці зазнають збитків через невиконані роботи. Компанії потрібні відповідальні працівники, які не забудуть прийти вчасно на роботу та виконати всі завдання якісно. - Такі ризики теж враховуються при працевлаштуванні студентів. Крім того, відповідальність у навчанні й у роботі сильно відрізняється - у виші все залежить від тебе: зараз трохи запустив, потім піднапружився та все надолужив - одержав гарну оцінку. У компанії від тебе одного мало що залежить - тут працює ціла команда та важливо влитися в неї, працювати узгоджено та не підводити колег.

Студенти часто змінюють роботу, тому що пробують себе в різних сферах діяльності та різних компаніях. Через підвищену «мобільність» студента роботодавець не може до кінця покластися на молодого співробітника, тому обсяг роботи й оплата праці в нього невисока. Якщо тобі подобається працювати в компанії, і ти справляєшся, після завершення програми стажування або закінчення вишу тебе можуть прийняти на більш високу зарплату або навіть посаду.

Іноді відмінники помилково вважають, що в них зарплата повинна бути вищою, ніж у тих, хто мав четвірки та трійки. Краще відразу позбутися подібних ілюзій. Оцінки в заліковці - це не записи в трудовій книжці, вони нічого не скажуть роботодавцеві про те, яким співробітником ти будеш. Талановитим студентам зазвичай віддають перевагу, але «талант» краще підкріпити сертифікатами, дипломами, а не оцінками в заліковій книжці.

Іноді не дуже висока запропонована зарплата не задовольняє студентів — вони приймають рішення зовсім не працювати під час навчання або ж знайти іншого роботодавця. Приймаючи рішення, варто зважити всі за та проти. Якщо ти не одержиш практичного досвіду під час навчання, знайти гарну роботу після закінчення вишу буде ще складніше. У випадку якщо ти будеш шукати більше щедрого роботодавця або ж сперечатися з рекрутером, вимагаючи більш високу ставку, ти можеш одержати відмову, тому що об'єктивних причин платити тобі ставку кваліфікованого фахівця з досвідом роботи немає. Звичайно, кожній людині хочеться користуватися всіма соціальними благами (квартира, машина, дорогий одяг), і чим раніше, тим краще. Але всьому свій час. Спочатку потрібно одержати гарну освіту та практичний досвід, а вже потім користуватися плодами своєї праці. Поки ти молодий, намагайся заощаджувати, а для скромного життя (оренда однієї квартири на трьох, поїздки в громадському транспорті) можна заробити навіть поєднуючи роботу з навчанням.

Якщо претендуєш на більш високу зарплату

Поясни роботодавцеві твої переваги перед шукачами з досвідом роботи: ентузіазм, свіжі ідеї, чітка мотивація. Постарайся довести, що ти прийшов у компанію надовго та готовий вносити свій внесок у її успіх.

Вибирай перспективні посади. Вони передбачають швидке кар'єрне зростання і, як наслідок, збільшення зарплати. Наприклад, з помічника менеджера ти можеш перетворитися на менеджера, а потім, після закінчення університету, і на керівника відділу.

Шукай успішні компанії. Чим відоміша організація, у яку ти прийшов працювати, тим більше вона дорожить своєю репутацією та тем вища в неї прибутковість. А це значить, якщо ти вносиш свій внесок у компанію, то ти теж стаєш успішним.

Ще на співбесіді обговори з роботодавцем, як ти будеш поєднувати роботу з навчанням. Наприклад, ти можеш погодити з деканом вільний графік відвідування занять або ж у тебе є домовленість з викладачами про те, як саме ти будеш відпрацьовувати пропущені заняття. Важливо проговорити максимум можливих форс-мажорів, щоб не підвести роботодавця та не втратити роботу.

Під час навчання намагайся одержати якнайбільше додаткових знань і навичок. Вчи іноземні мови, опановуй техніку швидкого руху, розберися в найпоширеніших комп'ютерних програмах, проходь стажування. Все це підвищить твою «вартість» як фахівця.

Чим більше часу ти будеш проводити на роботі, і чим краще ти будеш виконувати роботу, пропонувати ідеї, проявляти себе, тим більше високою буде твоя зарплата. Однак при цьому не варто запускати навчання. Адже коли наступить сесія, тобі доведеться дуже швидко надолужувати упущене та, відповідно, закинути роботу. Твоє серйозне або легковажне ставлення до навчання може бути прикладом твого ставлення до роботи.

Працюй максимально добре, так, як ти тільки можеш — це реальний шанс підвищення в посаді та зарплаті. Часто роботодавці воліють просувати службовими сходами перевірених співробітників, які мають уже досвід роботи в компанії та добре себе зарекомендували, ніж приймати людину з боку.

Влаштовуючись на роботу, вибирай її не за «зарплатними» характеристиками. Адже твоя основна мета зараз – здобути гарну освіту у виші, а не високу зарплату. Робота в компанії допоможе тобі підкріпити свої знання практичним досвідом, одержати нові навички, завдяки яким після закінчення університету ти будеш уже фахівцем з досвідом роботи та зможеш претендувати на більш високі посади.

Джерело: http://injob.kharkov.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад