Як повернутися в компанію після звільнення?

Ваш колишній роботодавець знову шукає співробітників, і ви бачите в цьому шанс повернутися в стару фірму? Експерти розповіли, як зацікавити колишнього боса та чого варто побоюватися після повернення.

Можливість одержати стару роботу гарна в тому випадку, якщо ви були звільнені з фінансових причин, а зараз перспективи компанії поліпшуються. Джеральд Джеллісон, професор соціальної психології в Університеті Південної Каліфорнії, який спеціалізується на кадрових питаннях, рекомендує запитати себе, чи не було негатива в той момент, коли ви працювали в компанії або звільнялися, чи була ваша робота на належному рівні. Треба також подумати про доцільність повернення в колишню компанію - професор порівнює це з поверненням до старих почуттів і відносин.

Повертатися - так з підвищенням!

«Дійсно, нерідкісні випадки, коли люди повертаються в компанію, з якої йшли. І відбувається це з різних причин», - говорить Олена Топіліна, менеджер по роботі з клієнтами Coleman Services. Вона згадує випадок з практики: кандидат пропрацював у великій західній FMCG компанії 3 роки на асистентській позиції, але був вимушений піти через відсутність професійного росту - головний офіс не дозволяв ввести ще одну штатну одиницю рівня фахівця або координатора. Менше ніж через рік роботи в іншій організації його запросили назад, тому що знали про його ділові якості та на той час московському офісу підтвердили нову штатну одиницю.

Взагалі, нерідкісні випадки, коли ініціатива з повернення кандидатів виходить від самого роботодавця. У компанії залишаються колеги та друзі, які кличуть назад, говорить Олена Топіліна.

«Під час кризи мене звільнили за скороченням штату. Виплатили всі компенсації, попрощалися з компанією на добрій ноті, - розповідає Костянтин. - Однак криза закінчилася, через приблизно півтора року мене покликали назад - причому, на більш високу позицію».

«Коли мене скоротили на моїй черговій роботі в розпал кризи 2008 року, пошук нового місця сильно затягнувся, - розповідає Катерина. - І в момент повного розпачу я одержую повідомлення колишньої начальниці (у нас з нею були дружні відносини) просто з запитанням "як справи?". У підсумку після моєї розповіді вона пропонує мені повернутися, причому їй вдалося зробити вакансію буквально «під мене» - тому, що новий співробітник компанії тоді не дуже й був потрібний. Так, у мене була маленька зарплата, і в професійному плані робота мені вже нічого не дала, але під час кризи я була рада й цьому. Просто вийшло перечекати буру».

Вийде чи не вийде?

Відповідаючи на запитання «вийде чи не вийде другий раз», важливо розуміти причину звільнення в перший раз - щоб не наступити двічі на ті самі граблі, зауважує Олена Топіліна. Антон Слєпов, старший консультант Hays, погоджується: можливість повернення на колишнє місце роботи цілком залежить від принципів компанії. «Деякі роботодавці (і їх, мабуть, більшість) ніколи не беруть назад колишніх співробітників. У той же час я знаю чимало випадків, коли працівник повертався, причому іноді не на колишню свою посаду, а на більш високу. І в результаті виходили як вдалі, так і розчарування. Дуже важливо те, як людина у свій час попрощалася, які відносини збереглися в неї з колишніми товаришами по службі, як часто вона з ними потім спілкувався, заходила до офісу поговорити, листувалася. У даному конкретному випадку особисті відносини важливіші, ніж суто професійні якості», - зазначає Антон Слєпов.

Співробітники хочуть повернутися з різних причин: наприклад, з'явилася можливість кар'єрного росту або з часу звільнення з компанії в ній відбулася повна (або часткова, але значима для шукача) зміна керівництва та стратегії розвитку компанії. У такому випадку вас можуть сприймати там як абсолютно нову та незнайому людини, зауважує Тетяна Шевченко, менеджер з роботи з клієнтами «Агентства Контакт».

Як заявити про намір повернутися?

Ірина Монастирецька, старший консультант Hays, рекомендує на співбесіді грамотно пояснити свою мотивацію та розповісти про свою цінність для компанії на нинішньому етапі кар'єри. Шукачам, які бажають повернутися, вона радить не соромитися та використовувати всі можливості, що відкриваються, для успішного професійного розвитку.

У випадку проходження інтерв'ю в компанії, у якій ви раніше працювали, до процесу співбесіди потрібно підготуватися особливим чином, вважає Тетяна Шевченко. «Звичайно, якщо вашим керівником у цій компанії був генеральний директор або топ-менеджер, то варто звернутися безпосередньо до нього та повідомити про своє бажання повернутися. В іншому випадку краще одержати додаткову інформацію про ситуацію в компанії і її перспективи у ваших колишніх колег, які продовжують там працювати. Одержавши всю необхідну інформацію, ви можете сміло звертатися до HR-фахівців, не приховуючи від них свій попередній досвід роботи в рамках цієї компанії», - радить Ірина Монастирецька.

Джерело: RB.ru

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад