Турбота про здоров'я персоналу підвищує ефективність трудового процесу

Підприємство може мати у своєму штаті висококваліфікованих і досвідчених співробітників, проте якщо за станом здоров'я вони вимушені часто пропускати робочі дні, то злагодженої та максимально ефективної діяльності не вийде.

Найбільш очевидною проблемою, що впливає на нормальний трудовий процес, є паління. Адже людина, яка палить, підкоряючись звичці, частіше відволікається від роботи та віддаляється на перекури. Також співробітники, які палять, маючи більш слабке здоров'я, схильне до захворювань дихальних шляхів, розпочинаючи від хвороб горла та закінчуючи пневмонією й туберкульозом. Таким чином працівник, який палить, спричиняє своєму підприємству фінансові втрати, пов'язані з перериванням виробничого процесу протягом дня, а також через більш часті «лікарняні».

Багато західних і вітчизняних фірм давно й активно ведуть боротьбу за здоровий спосіб життя. Методи у всіх свої, але практично кожен з них можна застосувати на будь-якому підприємстві. Ось деякі прийоми.

1. Спортивні змагання, проведені в компанії між командами працівників, які палять та не палять. Природно, більшість курців показують більш слабкі результати й у підсумку є шанс, що вони замисляться про своє майбутнє здоров'я та залишать дурну звичку в минулому.

2. Заборона на паління в офісі та на робочій території в робочий час. Такі заходи скорочують кількість сигарет за день, таким чином поліпшуючи здоров'я. Деякі працівники здатні зовсім перестати палити.

3. Утримання невеликої частини заробітної плати або премії. Матеріальний фактор у будь-якій справі здатен творити чудеса, а вже у питанні безглуздого та шкідливого паління тим більше.

4. Збільшення до річного бонусу кожному співробітникові, який не палить. Також є відмінним стимулом для відмови від сигарети.

5. Великі й успішні фірми можуть дозволити собі запрошувати фахівців, які допомагають людям кинути палити. Це можуть бути різні професійні медики та психологи. Як правило, подібні програми бувають розраховані на декілька місяців і поступово виводять курців з нікотинової залежності. Далі потрібно контролювати персонал відповідними аналізами.

6. Нарешті, останній і найбільш жорсткий метод боротьби з палінням - відмова в прийомі на роботу фахівцеві, який палить.

Дослідження та розрахунки Всесвітньої Організації Охорони здоров'я свідчать про те, що до сорока відсотків співробітників компаній, які палять, приймають рішення про відмову від тютюну в результаті цілеспрямованої боротьби з палінням.

З настанням осінніх і зимових холодів люди починають масово хворіти й найчастішими епідеміями є епідемії грипу. Якщо різні форми ОРЗ ще дозволяють співробітникові ходити на роботу і якось виконувати свої функції, то справжній грип супроводжується дуже високою температурою й іншими важкими симптомами, які виводять людину з виробничої діяльності мінімум на тиждень. Медицина пропонує боротися з недугою профілактично, тобто заздалегідь проводити вакцинацію співробітників.

Існує безліч думок із приводу ефективності цих заходів, проте практика доводить, що імунітет поступово формується, а ось ускладнення після грипу у вакцинованих людей зводяться до нуля. В Інтернеті існує сайт www.gripp.ru, що надає повну інформацію про грип і дає можливість будь-якому керівникові компанії зробити розрахунок фінансової ефективності вакцинації персоналу від грипу.

Припустимо, що мова йде про підприємство, на якому працюють 50 осіб із середнім заробітком в 700 євро. 90% співробітників було зроблене щеплення від грипу вартістю 7 євро кожне. Виходить, що компанія потенційно заощаджує 28 робочих днів і 1053 євро на оплаті лікарняних аркушів. Але ж також треба враховувати й те, що деяких співробітників фірма буде вимушена кимсь тимчасово замінити, а цю працю також необхідно оплачувати.

Не варто забувати, що люди менше хворіють в умовах, де турбота про них здійснюється постійно, а не лише в період сезонних захворювань. Мова йде про дотримання гігієни та режиму праці - ергономічні меблі, чисте та свіже повітря комфортної температури, оптимальне освітлення робочих місць, достатня кількість часу на відпочинок. Якщо ще додати вітаміни, які зміцнюють імунітет співробітників, то можна розраховувати на добре помітний результат.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад