Кожен другий українець стикався з несумлінними роботодавцями

Несумлінні роботодавці зустрічалися кожному другому економічно активному жителеві України. Про це свідчить опитування, проведене дослідницьким центром рекрутингового порталу Superjob.ua.

Найпоширеніші виверти шахраїв на ринку праці - надання платної інформації про вакансії або пропозиція поширювати продукцію компанії за умови, що шукач придбає її за свої особисті кошти.

Аналітики зазначають, що уникнути подібних ситуацій вдається далеко не всім - у тому, що їм доводилося мати справу з шахраями (а то й не одного разу), зізналися 50% опитаних українців. Зазначається, що з несумлінними роботодавцями частіше за інших зустрічаються шукачі від 45 років і більше (54%).

Як правило, респонденти скаржаться на кадрові агентства, що вимагають гроші у шукачів за допомогою телефонного зв'язку: "Пропонували роботу та просили зателефонувати до відділу кадрів, зателефонувавши, я за 1 хвилину втратив 84 гривень"; "Просять зателефонувати за іншим номером, а потім приходить величезний рахунок за телефон".

Інша досить розповсюджена схема обману - липові агентства беруть з кандидата гроші за надання інформації про неіснуючі вакансії: "Фірма, що пропонує роботу, бере 200 грн. і надає телефон роботодавця, але, як виявляється, роботодавець уже давно не має потреби в працівниках"; "Це, як правило, кадрові агентства. Даних про вакансії вони не мають, проте відмінно знають, скільки можна заробити на шукачах. Тепер для мене слова "агентство" і "лохотрон" - синоніми".

Ремствують респонденти й на представників мережного маркетингу, а також на організації, які пропонують роботу за умови, що шукач оплатить оформлення трудового договору, рахунку, на який буде переводитися зарплата, і т.п. "Так постійно, скрізь і поруч... Пропонували поширювати продукцію, яку спочатку потрібно було викупити..." - коментують вони.

Уникли зустрічей із шахраями на ринку праці також 50% опитаних (частіше за інших це респонденти від 25 до 44 років - 56%): "Поки ні, і сподіваюся, що не стикнуся!"

Опитування проведене в Україні з 18 по 25 травня 2011 року серед 700 представників економічно активного населення України старше 18 років.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад