Як вибрати ВУЗ?

Зараз зорієнтуватися в різноманітті вузів, форм навчання, пропонованих програм важко не тільки абітурієнтам і їх батькам, але навіть фахівцям. Проблема вибору актуальна для багатьох.

До вибору вузу потрібно підходити з відповідальністю і серйозністю. Походження отриманого диплому, безсумнівно, буде грати суттєву роль у вашій майбутній кар'єрі.

Вибір професії

Перше, про що ви повинні задуматися, - це про вибір професії. Рекомендуємо все ретельно зважити та вирішити, ким бути і чому присвятити все своє життя. Можна попросити поради у родичів, друзів, шкільного психолога або профконсультанта, а ще краще - уважно вивчити всі професії і зробити свій власний вибір.
При виборі професії треба розглянути кілька критеріїв: ваші смаки, схильності, розумові здібності, інтереси, стан здоров'я і сімейний бюджет.

Пошук вузу

Після того як зроблений вибір професії, можна приступити до пошуку вузу. Якщо є бажання стати хірургом, педагогом або археологом - буде простіше, «асортимент» ВНЗ невеликий. Але якщо ви бачите себе в якості економіста, юриста, інженера, менеджера - готуйтеся до стомлюючої, але необхідної процедури пошуку саме «вашого» ВНЗ серед десятків, а то і сотень подібних.

Критерії вибору вузу

Платне або безкоштовне навчання
Зараз багато хто йде у платний вуз, щоб здобути освіту, на їхню думку, не напружуючись. Однак, як стверджують викладачі, що навіть якщо ви не пройшли на безкоштовне відділення в державний вуз, то йдіть на платне: це і престиж, і якість освіти. Не потрібно думати, що на бюджет вступити неможливо. Принаймні, необхідно спробувати, а можливість платної освіти завжди залишається за вами.

Державний чи приватний

У державному вузі є можливість поступити на бюджетне відділення. Крім того, диплом державного вузу більше цінується сьогоднішніми працедавцями. Можливо, це пов'язано з чинним у багатьох в свідомості стереотипом, що «за гроші можна не вчитися». Можливо з тим, що багато недержавних вузів виникли не так давно і ще не встигли, що називається, напрацювати свою програму. Тому, незважаючи на те, що деякі комерційні вищі навчальні заклади пропонують дійсно висококласну освіту, на ринку праці продовжує існувати певна дискримінація їх випускників.

Гуманітарний або технічний

Технічні вузи вважаються досить важкими як для вступу, так і для освіти, але як показує статистика, то студенти цих вузів швидше за всіх вживаються в комерційні структури.

Що стосується гуманітарних, то тут ви будете більше читати і вивчати безліч таких предметів як «Література», «Релігієзнавство», «Філософія», «Екологія», «Історія». Фахівці, що закінчили гуманітарний вуз, найбільш здатні до творчої роботи.

Престижність ВНЗ

Звичайно, завжди краще вчитися в першому ВНЗ країни, але не завжди виходить. Отже, наступним вибирайте вуз, який має статус державного, а не приватного, якщо ж і туди не надійшли, то дорога вам в приватний. Щоправда, зараз є нові спеціальності, яким найкраще навчатися у молодих фахівців. Це професія з'явилася не так давно і краще про неї можуть розповісти і передати знання та досвід тільки молоді фахівці, ті, хто вже встиг спробувати себе в цій сфері.

Денне чи інше

Найцікавіше навчання на денному відділенні. Там ви завжди в курсі останніх подій, постійно берете участь у різних заходах. Але якщо ж не хочете побути в колективі п'ять років, а заробляти, то краще податися на заочне - це і час вільний і повністю відкрите поле для можливостей.

Є ще один вид навчання - дистанційний. Він ще не сильно освоєний, але деякі вузи вже в майбутньому повністю хочуть перейти на такий вид навчань. Його суть полягає в тому, що студент, не виходячи з дому, може не тільки працювати, але і здобувати освіту, сидячи за своїм комп'ютером. Щоб отримати залік в такому ВНЗ, потрібно буде надіслати викладачу на електронну скриньку лист з відповідями на надіслані вам питання. Якщо зробили добре, то здасте, якщо немає, то переробляти можна скільки душі завгодно.

На що ще слід звернути увагу при виборі вузу?

Якщо ви іногородній - дізнайтеся, чи є при навчальному закладі гуртожиток і які умови проживання в ньому. Для тих, хто збирається продовжити навчання на вечірньому або заочному відділенні, особливо актуальне значення матиме наявність у вузі добре укомплектованої бібліотеки. Якщо її немає, будьте готові до того, що більшість книг і підручників доведеться купувати за свій рахунок. Для хлопців однією з умов вибору може стати наявність військової кафедри.

Найважливіше, на що потрібно звернути увагу при виборі вищого навчального закладу - це якість навчання. Зберіть інформацію про репутацію вузу, професійному рівні викладачів, технічному оснащенні і т.п.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад