Чи можуть з інваліда ІІІ групи зняти інвалідність на підставі його працевлаштування?

Зняття інвалідності, так само як і її встановлення, не входить до компетенції ЛКК (лікарсько-консультаційної комісії). Це компетенція винятково МСЕК (медико-соціальної експертної комісії). А ЛКК при установі охорони здоров'я, на лікуванні в якій перебуває хворий, направляє його на медико-соціальну експертизу для ухвалення рішення. Також ЛКК може давати роз'яснення та рекомендації щодо рішення МСЕК.

У своїй діяльності МСЕК керується Положенням про медико-соціальну експертизу, затвердженим постановою Кабміну № 1317 від 3.12.2009 р., Інструкцією про встановлення груп інвалідності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 7 квітня 2004 року № 183 і, безумовно, Законом України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”. Критеріями для встановлення ІІІ групи інвалідності, відповідно до законодавства, є ступінь втрати здоров'я, яка спричинила обмеження однієї або декількох категорій життєдіяльності в помірковано вираженому ступені. Встановлення ІІІ групи інвалідності не перешкоджає заняттю трудовою діяльністю, за винятком роботи, протипоказаної інваліду за станом його здоров'я відповідно до висновку МСЕК і індивідуальної програми реабілітації інваліда. Більше того, держава захищає право інвалідів на трудову діяльність. З метою реалізації творчих і виробничих якостей інвалідів і з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою й іншою трудовою діяльністю, що не заборонена законом (ст. 17 Закону “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”). Отже, комісія не має права знімати інвалідність на такій підставі.

Інвалідність із зазначенням групи встановлюється на підставі висновку МСЕК, що містить порядок і умови визначення потреб у зв'язку з інвалідністю. Також інвалідові надається індивідуальна програма реабілітації із зазначенням видів і обсягів необхідного соціального захисту у вигляді індивідуальної програми медичної, соціально-трудової реабілітації й адаптації. Ця програма обов'язкова для виконання державними органами, всіма підприємствами, установами й організаціями. Повторний огляд інвалідів проводиться через 1-3 року. Повторний огляд інвалідів раніше цих термінів, а також громадян, інвалідність яким установлена без зазначення строку його проведення, виконується при зміні стану здоров'я та працездатності. Однак мірою визначення зміни працездатності не може бути сам факт виконання інвалідом трудових функцій. Рішення повинне прийматися на підставі оцінки комплексу соціальних, клініко-функціональних і інших факторів з урахуванням характеру захворювання, ступеня вираження порушених функцій організму, у тому числі тих, які значно впливають на професію, ефективності лікування, реабілітаційних заходів, стану компенсаторно-адаптаційних можливостей організму, клінічного та трудового прогнозу, здатності до соціальної адаптації, потреби в різних видах реабілітації та соціальної допомоги, особистих установок і інших показників.

Відповідно до діючого законодавства, якщо громадянин не згоден з рішенням МСЕК, він протягом місяця має право подати письмову скаргу до вищестоящої МСЕК або до управління охорони здоров’я, які після надходження всіх документів протягом місяця зобов'язані провести повторний огляд заявника та прийняти відповідне рішення. Рішення комісії може бути оскаржене в Міністерстві охорони здоров'я та в суді.

Джерело: http://rg.kiev.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад