Скільки насправді вам коштують ваші співробітники?

Ніхто не стане сперечатися з тим, що кожен співробітник, якого ви наймаєте на роботу в компанію повинен окупатися в декілька разів у порівнянні з тим, у скільки вам він обходиться. От про таке поняття як «вартість робочої сили» і написана ця стаття.

Більшість менеджерів рахують цей показник неправильно. І мало того, ані на програмах МВА, ані в книгах, ні в вишах я жодного разу не зустрічав правильного алгоритму підрахунку.

Як це вчать рахувати на МВА:

§ Зарплата.

§ Податки.

§ Пільги: страховка, корпоративні свята, навчання, мобільний телефон, автомобіль і т.п.

§ Невиробничі витрати: канцтовари, які вони крадуть з офісу, мило, туалетний папір, опалення й охолодження повітря, оренда приміщення, меблі й т.п.

Усе. Чотири жалюгідних пункти, які сильно далекі від дійсності.

А що ж насправді:

Найперше про що забувають при підрахунку вартості робочої сили, це плата за переробку їхніх помилок. Компанія просто відносить ці помилки на власні витрати: вони відповідають за ту погану продукцію, яку виготовляють їхні співробітники, а співробітники продовжують виготовляти цю погану продукцію.

Очевидно, що чітку формулу розрахунку вартості такого роду помилок вивести неможливо. Ця цифра для різних бізнесів і різних компаній буде різною.

Якщо через нехлюйство ваших співробітників від вас ідуть (або до вас не приходять) клієнти, так само варто додати вартість цих самих збіглих клієнтів і вартість недоотриманого прибутку з цих клієнтів.

Наступна цифра, який так само зневажають, це вартість часу їхнього безпосереднього начальника. Справа в тому, що керівник не лише займається своїми прямими обов'язками, але так само він вимушений «няньчитися» зі своїми підлеглими. Він контролює їх, навчає, виконує роль їхнього психотерапевта та коуча, вислухує їхні історії розлучень, рознімає бійки між ними (так, так, і таке буває). Список можна продовжувати нескінченно. За моїми спостереженнями на кожного підлеглого йде близько 2-х годин робочого часу керівника. Розділіть зарплату керівника на кількість робочих годин на місяць і помножте на кількість годин, коли він працює «нянькою» - ви одержите ще одну цифру, яку необхідно додати до собівартості ваших співробітників. Чим більш високооплачуваний керівник, тим дорожче вашій компанії коштує кожен співробітник, який перебуває в його підпорядкуванні та висмоктує з його сили й час.

Ну й наступне, на так само не зважають, коли говорять про вартість робочої сили, це вартість відсутності співробітника на робочому місці та вартість його заміни.

Вас ніколи не дивувало, коли під час епідемії грипу або під час погодних катаклізмів у засобах масової інформації повідомляють, що тільки найбільш необхідним працівникам варто з'являтися на роботу? Але хіба не слід наймати на роботу лише найбільш необхідних людей? Чому хтось взагалі дає роботу працівникам, які неважливі?

Будь-який власник малого бізнесу знає, якщо його бізнес може працювати в той час як його співробітник взяв собі 3 дні вихідних за родинних обставин, то цей співробітник не потрібен взагалі.

Проте, якщо цей співробітник вам усе таки потрібен, вам доведеться знайти того, хто його буде замінювати. Ви можете або примусити виконувати цю роботу якогось іншого співробітника, і тим самим цей співробітник зможе менше часу приділяти своїм прямим обов'язкам. Або такого співробітника може замінити сам керівник, що ще гірше, якщо згадати попередній пункт про вартість робочого часу керівника. Є ще варіант із залучення тимчасових співробітників, але їм так само потрібно платити і їх ще потрібно знайти та навчити. Найчастіше залучення такого тимчасового співробітника обходиться в 2-3 рази дорожче чим вартість вашого існуючого.

Чи будуть ваші співробітники відсутніми цього року з якихось причин? Як мінімум 20 робочих днів на рік ви їх не побачите, включаючи відпустки, хвороби, відсутність з родинних обставин і т.п.

На жаль, це ще не все: кожні кілька років вони будуть звільнятися або будуть звільнені, а компанія буде мати витрати на оголошення про роботу, на співбесіди та на навчання.

Сподіваюся, що після прочитання цієї невеликої статті у вас з'явилося більше розуміння, у що вам насправді обходиться ваш персонал, а ви не тільки будете більш вимогливими до співробітників, але й наймаючи нову людину будете запитувати себе чи варто це робити.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад