Який стиль керівництва у вашому колективі?

Даний тест містить у собі 9 груп питань, кожна з яких підрозділяється на 3 твердження, умовно позначуваних буквами а, b і с. Для того щоб правильно відповісти на питання, необхідно уважно прочитати запропонований текст і з трьох варіантів відповідей-тверджень вибрати тільки один, найбільш відповідний стилю керівництва у вашому трудовому колективі. 

1. Ваше підприємство виготовляє групу товарів, які не користуються великим попитом у покупців. Конкуренти розробили нову технологію виробництва цих же товарів, яка відрізняється високою якістю, але потребує додаткових капіталовкладень. Як у даній ситуації надійде ваш керівник?

а) продовжить виробництво товарів, які не користуються попитом у покупців;

b) видасть наказ про якнайшвидше впровадження у виробництво нових технологій;

с) витратить додаткові кошти на розробку власних нових технологій, для того щоб товари за своїми якостями перевершували товари конкурентів.

2. Уявіть собі, що ви працюєте на автомобільному заводі. Один з ваших співробітників недавно повернувся з відрядження, метою якого було відвідування виставки новинок автомобільного виробництва. Він запропонував модернізувати одну з моделей автомобіля, що випускається заводом. Керівник вашого заводу:

а) візьме активну участь у розробці нової ідеї, прикладе максимальні зусилля, для того щоб швидко ввести її у виробництво;

b) віддасть розпорядження про розробку нової ідеї відповідному персоналу;

с) перш ніж увести це нововведення у виробництво, ваш керівник збере колегіальну нараду, на якій буде прийнято загальне рішення про доцільність модернізації автомобіля, що випускається вами.

3. На колегіальній нараді один зі співробітників запропонував найбільш раціональне рішення однієї з виниклих у вашому трудовому колективі проблем. Однак це рішення повністю суперечить пропозиції, яку до цього вніс ваш керівник. У сформованій ситуації він:

а) підтримає раціональне рішення, запропоноване співробітником;

b) буде відстоювати свою точку зору;

с) проведе опитування співробітників, що допоможе прийти до єдиної думки.

4. Ваш колектив виконав велику трудомістку роботу, яка не принесла вам бажаного успіху (прибутку). Ваш керівник:

а) попросить переробити всю роботу, підключивши новий, більш кваліфікований персонал;

b) обговорить сформовану проблему зі співробітниками, для того щоб з'ясувати причини невдачі, щоб уникнути їх надалі ;

с) спробує знайти винних у невдачі (не впоралися з роботою) співробітників.

5. У вашу організацію прийшов журналіст, який працює в газеті, що користується популярністю в читачів. Якби вас попросили перерахувати цінні якості вашого керівника, то які б з них ви назвали в першу чергу:

а) кваліфікованість, вимогливість;

b) поінформованість про всі ускладнення, що виникають на підприємстві; уміння швидко приймати потрібне рішення;

с) однакове ставлення до всіх співробітників, уміння іти на компроміс.

6. Один зі співробітників допустив у своїй роботі незначний промах, однак для того, щоб його усунути, буде потрібна велика кількість часу. Як ви думаєте, як у даній ситуації надійде ваш керівник?

а) зробить зауваження цьому співробітникові в присутності його колег, з метою недопущення подібних промахів надалі ;

b) зробить зауваження наодинці, не привертаючи увагу інших співробітників;

с) не додасть цій події великого значення.

7. На вашому підприємстві звільнилася посада. На неї претендують відразу кілька співробітників підприємства. Дії вашого керівника:

а) зволіє, щоб гідний претендент буде обраний колективним голосуванням;

b) він буде призначений самим керівником;

с) перш, ніж призначити людину на цю посаду керівник порадиться тільки з деякими членами колективу.

8. Чи прийнято у вашому колективі проявляти особисту ініціативу при рішенні питання, що не зв'язане безпосередньо з діяльністю всього підприємства?

а) всі рішення приймаються тільки керівником підприємства;

b) на нашому підприємстві вітається особиста ініціатива співробітників;

с) приймаючи, самостійне рішення, перш ніж почати діяти, співробітник підприємства повинен обов'язково порадитися з керівником;

9. У цілому, оцінюючи діяльність вашого керівника, ви можете сказати, що він...

а) повністю поглинений проблемами, що виникають у вас на виробництві, так що навіть у вільний від роботи час роздумує над їхнім розумним вирішенням. Він вимогливий до інших так само, як і до себе;

b) відноситься до тих керівників, які вважають, що для плідної роботи в колективі між співробітниками повинні бути рівні, демократичні відносини;

с) ваш керівник не приймає активної участі в керуванні підприємством, завжди діє за певною схемою, не прагне вдосконалюватися в маловідомих йому областях.

10. Керівник запросив вас й інших співробітників на ювілей. Звичайно в неофіційній обстановці він:

а) говорить зі співробітниками тільки про роботу, про плани з розширення виробництва, про збільшення робочого персоналу й т.п. , при цьому саме він задає основний тон бесіди;

b) воліє залишатися в тіні, для того щоб надати можливість співрозмовникам, колегам по роботі, висловити свою точку зору з їхнього питання, що цікавить, розповісти, цікавий епізод з їхнього життя;

с) бере активну участь у розмові, не нав'язуючи своєї думки іншим співрозмовникам, не відстоюючи протилежну до всіх іншим учасників розмови точку зору.

11. Керівник попросив вас швидше завершити розпочату зовсім недавно роботу, що займе у вас додатковий час, ваші дії:

а) відразу приступите до її якнайшвидшого виконання, тому що не хочете здатися не старанним працівником і дорожите тією думкою, яка склалася у вашого керівника про вас;

b) виконаю цю роботу, але трохи пізніше, тому що начальник, насамперед , оцінить якість її виконання;

с) постараюся укластися в строки, запропоновані керівником, однак не гарантую високої якості її виконання. У нашому колективі головне - виконати роботу в намічений час.

12. Уявіть, що кабінет вашого керівника тимчасово зайнятий (у ньому йде ремонт), тому йому кілька днів прийдеться попрацювати у вашому кабінеті, що ви при цьому будете відчувати?

а) ви постійно будете нервувати, відчувати страх, боятися зробити якусь помилку в його присутності.

b) буду цьому дуже радий, тому що це зайва можливість обмінятися досвідом роботи з досвідченою, цікавою людиною;

с) присутність керівника ніяк не відіб'ється на моїй роботі.

13. Ви повернулися з курсів підвищення кваліфікації, довідалися багато корисного та цінного для вашої подальшої роботи. Керівник дав вам невелике доручення й ви для його виконання використали придбані на курсах знання. Як ви думаєте, які будуть дії вашого керівництва?

а) обов'язково зацікавиться тим, що йому поки невідомо, докладніше розпитає вас про інші нововведення;

b) не додасть цьому факту ніякого значення;

с) зволіє, щоб ви звернулися до його особистого досвіду виконання подібних доручень, тобто порадить виконати доручене завдання так, як йому б цього хотілося.

КЛЮЧ ДО ТЕСТУ

1. а-0 b-1 з-2

2. а-1 b-0 з-2

3. а-2 b-0 з-1

4. а-1 b-2 с- 0

5. а-0 b-2 з-1

6. а- 0 b-2 з-1

7. а- 2 b-0 з-1

8. а- 0 b-2 з-1

9. а-2 b-1 з-0

10. а - 0 b-1 з-2

11. а-1 b-2 з-0

12. а-0 b-2 з-1

13. а-2 b-0 з-1

Інтерпретація результатів

Від 0 до 10 балів. Керівник вашого підприємства воліє самостійно приймати всі рішення, до кінця відстоює свою точку зору, всі ідеї, що виходять від співробітників, ним ретельно обмірковуються, однак він не завжди до них прислухається. Він завжди діє за однією й тією ж схемою, що, на його думку, підходить для всіх випадків життя, тому всі нововведення сприймаються ним неохоче, з деякою сторожкістю. У своїй управлінській діяльності він керується принципом: критика одного співробітника - стимул для активної роботи інших працівників.

Від 11 до 20 балів. "Колектив вище за все!" - такий девіз вашого керівника, тому головне для нього - доброзичлива атмосфера в колективі. Він завжди прислухається до думки своїх співробітників, до обговорення питань, пов'язаних з модернізацією виробництва, впровадженням нових технологій, обранням працівників на нові посади, активно залучаються всі члени трудового колективу. Ваш керівник охоче йде на компроміси, не любить критики, воліє працювати з людьми, які є професіоналами у своїй справі, при виникненні будь-яких виробничих проблем звертається тільки до них.

Від 21 і вище. Ваш керівник наділений чудовими організаторськими здібностями, він швидко приймає важливі рішення, з інтересом стежить за новими ідеями, активно впроваджує їх у виробництво. При виникненні виробничих проблем він не боїться звертатися за порадою до інших співробітників, охоче погоджується з їхньою думкою, якщо вона представляється йому найбільш розумною і раціональною. До числа його безумовних достоїнств як керівника відноситься вимогливість, об'єктивність, уміння критикувати співробітників, не зачіпаючи їхнього самолюбства.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад