Змінювати чи не змінювати: як правильно перейти в іншу професію?

Успішно змінити професію – можливо, проте це вимагає зусиль та професійної підтримки. Як перейти в іншу професію та при цьому мінімізувати можливі ризики? Відповідає кар’єрний консультант Анна Юрченко.

Проаналізуйте ряд факторів, які є мотивом до зміни професії. Коли ви зрозуміли, що так, як раніше, бути не може? А також будьте готові, що зміна спеціальності  вимагає:

  • Часу

В період зміни професії пошук роботи займає більше часу та вимагає терпіння, зусиль і цілеспрямованості на тривалий період. Необхідно мати підтримку від близьких людей, котрі залежать від вашого пошуку роботи, вони також мають бути готові, що ви не отримаєте пропозицію роботи так швидко, як при попередніх змінах місць роботи.

  • Фінансових вкладень

Крім відкладених грошей, на період пошуку роботи необхідно мати кошти на навчання в новій професії: курси, тренінги, вищу освіту, конференції. Продумати можливості пасивного доходу чи отримання  додаткового доходу. Також краще до зміни професії мати медичне страхування та страхування майна, оскільки в даний період у випадку непередбачуваних фінансових ризиків вам буде складніше їх вирішувати у зв’язку з меншим доходом.

  • Бажання навчатись

Недостатньо мати час та гроші, необхідно також мати готовність та бажання навчатись. Навчання – це активний процес, котрий вимагає ваших інтелектуальних здібностей та зусиль, системну роботу над собою як спеціаліста в новій сфері.

Якщо у вас є дані можливості та бажання, можна починати аудит своїх знань, досвіду та потенціалу для співставлення з тим, що на сьогодні актуально для ринку праці.

  1. Впевніться, що вам дійсно необхідно змінювати професію.

Для цього після відпустки задайте собі питання: «Якщо я зміню компанію, керівника, рівень оплати праці, то розвиватись в поточній професії буде цікаво?». Якщо відповідь «так», то потрібно змінювати роботодавця, а не професію. Якщо після тривалого відпочинку та зміни роботодавця ви не бачите подальшого розвитку в поточній професії, то потрібно розглянути іншу діяльність.

  1. Визначтесь, яка діяльність вас цікавить.

Необхідно відповісти собі на питання:

  • Що подобається в поточній професії, а що – ні?
  • Які навички хотіли б використовувати в подальшому?
  1. Розгляньте вакансії у сферах, що вас цікавлять.
  • Які навички, знання та досвід необхідні?
  • Яка освіта, основна чи додаткова, потрібна?
  1. Складіть план кар’єрного розвитку з зазначенням термінів та дійте!

Роблячи вибір, змінювати чи не змінювати професію, необхідно порівняти  витрати та вигоди, котрі ви отримаєте, коли реалізуєтесь в новій професії. Для цього опишіть ситуацію, що буде і чого не буде, якщо змінити сферу діяльності. Також проаналізуйте, що буде і чого не буде, якщо не змінити сферу діяльності. Це допоможе прояснити ризики та варіанти розвитку подій, їх наслідків та підстрахуватись від ризиків.

При обранні нової професії зверніть увагу на вакансії:

  • Компанії, в якій працюєте

Перевестись в інший структурний підрозділ поточного роботодавця – це комфортний та безпечний перехід, оскільки ви знаєте бізнес-процеси в компанії, корпоративну культуру, колег. Наприклад, з фінансового департаменту працівник перейшов в департамент з розвитку бізнесу. В даному випадку було погоджено з керівником план кар’єрного розвитку працівника, який переходить, та його заступника, щоб компанія мала бенефіти від переведення.

  • Сфери, в якій працюєте

Змінивши компанію та професію, можна працювати з продуктом з тієї ж сфери діяльності. Наприклад, спеціаліст банку перейшов в професію «бізнес-аналітик» в  ІТ-компанію, яка розробляє програмне забезпечення для банків. В даній ситуації знання з попереднього досвіду були необхідними.

  • Суміжних професій

Кожна спеціальність має суміжну спеціальність, з подібними базовими знаннями, подібними вимогами до теоретичних знань кандидатів. Тому можна звернути увагу, що необхідно довчити в якості спеціалізації, особливостей та тонкощів професії. Наприклад, перехід з професії бухгалтер в фінансиста, аудитора чи економіста. Дані спеціальності оперують подібними законами та поняттями.

Пам’ятайте: ви маєте бути в ресурсі, щоб займатись самоаналізом, складати кар’єрний план та діяти.

При зміні професійної діяльності вам допоможе:

  • Відвідування професійних конференцій
  • Бути учасником професійної спільноти
  • Кар’єрний консультант
  • Заняття розвитком в новій професії, працюючи на поточному місці роботи
  • Участь в проектній роботі чи робота на неповний робочий день в новій професії
  • Місце роботи серед професіоналів, котрі готові ділитись своїми знаннями
  • Наявність рекомендацій з минулого досвіду роботи, оскільки Ви ще не маєте реального досвіду в новій професії важливо мати відгуки про успішні попередні проекти
  • Професійне оточення, яке вас надихає результатами роботи

Важливо не знецінювати свою попередню освіту та досвід, а намагатись максимально використовувати їх при опануванні нової професії.

 

Бажаю вам кар’єрного та професійного розвитку з функціоналом, який приносить вам задоволення!

https://thepoint.rabota.ua/yak-buty-z-profesiynoyu-diyalnistyu/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад