Як вижити в нічну зміну: долаємо головні труднощі

 

Кожен, хто хоча б раз опинявся на роботі в нічну, пізнав усі мінуси «совиного» графіка. Особливо сильно вони відчуваються, якщо ви точно не сова.

Проблема № 1 хочеться спати

Цілком закономірно, що вночі людина хоче спати, але це бажання дуже складно реалізувати, якщо в цей момент ви на роботі. Розв'язати проблему підвищеної сонливості можна декількома способами:

  • Виспатися ще до зміни. Так часто роблять і люди, які працюють за цим графіком постійно, і ті, кому зрідка випадають зміни у темний час доби.

  • Розгорнути бурхливу діяльність і виконати максимум робочих завдань цієї ночі. Якщо не сидіти на одному місці й не дозволяти своєму мозку відключитися або брати паузу, ви не заснете.

  • Приготувати гарячий напій, з’їсти грейпфрут, влаштувати своїм долоням контрастний душ тощо.

Проблема № 2 неможливо сконцентруватися

Такі труднощі є наслідком сонливості, тож якщо способи з попереднього пункту допомогли вам впоратися з бажанням подрімати, то, можливо, й складнощі з концентрацією зникнуть.

Ну а якщо ні, то ось дієвий спосіб зосередитися на роботі вночі: відволічіться. Так, звучить дивно, але якщо дати мозку перемкнутися, наприклад, 15 хвилин поговорити з колегами, пограти у «Крокодила» або просто послухати музику, то зібратися і розпочати роботу буде легше. Спосіб підходить не тільки для нічних змін.

Проблема № 3 нудно, сумно, самотньо

Оскільки більшість працівників все ж трудяться за традиційним денним графіком, нічному адміністратору готелю, комірнику, лікареві, фармацевту в цілодобовій аптеці, охоронцю, офіціантові, водієві таксі, операторам служб підтримки, продавцю-касиру в цілодобовому супермаркеті може бути самотньо.

Якщо цей перелік професіоналів, які теж не сплять вночі, не змусив вас менше відчувати самотність, подружіться з колегами, які теж працюють в нічну. Знайдіть спільні інтереси й захоплення, веселіться в перервах між роботою.

«Ну а якщо немає колег в нічну?» запитаєте ви. Є уже готова відповідь: «Інтернет».

Там є безліч сайтів і чатів, де збираються друзі за інтересами. Таке спілкування з колегами (навіть з інших компаній) онлайн може не тільки розганяти нудьгу й смуток, але і буде дуже корисним. Наприклад, в нічну зміну зручно списуватися з колегами, які живуть в інших часових поясах, разом проводити дослідження і рости професійно.

Проблема № 4 страшно та небезпечно

Деякі нічні роботи можуть бути небезпечними або потенційно небезпечними. Якщо вам страшно виходити на зміну в темний час доби, то про безпеку на робочому місці краще подумати заздалегідь наприклад, пройти курси самооборони або поговорити з керівником про прийом на роботу напарника для вас.

Також спробуйте гарненько обміркувати, що конкретно вас лякає, чи реальна загроза. Адже у 21 столітті практично на всіх підприємствах є відеоспостереження і сигналізація, а за допомогою інтернету й телефона ви можете за лічені хвилини зв’язатися з будь-якою екстреною службою.

https://www.work.ua/articles/work-in-team/2172/

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад