Як зберегти «ділову хватку» в декреті: 7 способів з мінімальними витратами часу

Коли жінки роблять паузу в роботі, щоб присвятити час вихованню малюка, багато сподіваються, що повернуться до кар'єри, коли дитина підросте. Чи буде повернення легким? На жаль, не всі роботодавці раді в штаті дівчатам після декрету. Одна з причин забобони про те, що за цей час можна розгубити всю компетентність.

Як зберегти професійну форму у відпустці по догляду за дитиною?

1. Стежте за новинами

Бізнес постійно розвивається. За роки, які ви проведете у відпустці по догляду за дитиною, знання про ринок можуть втратити свою актуальність. Тому так важливо тримати руку на пульсі. Навряд чи вийде залишитися в епіцентрі, але стежити за новинами не так складно й витратно за часом.

Виберіть декілька професійних ресурсів, які вам цікаво читати: новини галузі, інтерв'ю з її яскравими представниками, світові тренди. У соціальних мережах підпишіться не тільки на групи з рецептами для веселих сніданків, а й професійні пабліки, сторінки передових компаній у вашій сфері, сторінки лідерів думок і новини будуть знаходити вас самі.

2. Актуалізуйте навички

Оскільки в будь-якій професії з'являються нові інструменти, які дозволяють спростити роботу та зробити її більш ефективною – ваші навички можуть втратити актуальність. Наприклад, з виходом нового програмного забезпечення. Постарайтеся знайти можливість тестувати такі новинки, знайомитися з ними хоча б поверхово і тоді будете почуватися набагато впевненіше, коли повернетеся на ринок праці.

3. Продовжуйте вчитися

Так, знайти час на навчання важко. Про довгострокові програми або навіть тренінги на декілька днів багатьом мамам залишається тільки мріяти і з ностальгією згадувати час, коли такі заходи могли здатися нудними або непотрібними.

Але завдяки онлайн-ресурсам навчання можна вплести в побут: послухати лекцію, поки займаєтеся приготуванням обіду, або під час прогулянки по вулиці. Багато онлайн-заходів проводяться безкоштовно та тривають недовго стежте за новинами в професійних групах, і обов'язково знайдете щось цікаве. Це непросто, але, можливо, вам вдасться увійти в число тих, хто під час декрету навіть освоїв нові корисні знання.

4. Підтримуйте зв'язок з колегами

Приходьте на корпоративи та неформальні зустрічі зі співробітниками, підтримуйте спілкування онлайн. Так ви залишитеся в курсі подій в компанії, якщо хочете в неї повернутися. Причому не тільки офіційних адже це лише верхівка професійного айсберга. Багато жінок, повернувшись на роботу після декрету, зізнаються, що не впізнали свою компанію: зміна керівництва і, як наслідок, культури повністю змінили організацію, і звикнути деяким так і не вдалося.

До того ж, соціальна активність, спілкування з близькими і, при цьому, дорослими людьми це відмінна профілактика батьківського вигорання. І так вам буде простіше повернутися в колектив: у всіх буде відчуття, що ви і не йшли надовго.

5. Продовжуйте працювати

Звичайно, через дефіцит часу у багатьох жінок виходить працювати зовсім небагато. Проте, якщо професія дозволяє виконувати завдання віддалено можливо, у вас буде бажання присвятити частину часу роботі. Доведеться вдумливо планувати свій графік і прийняти той факт, що колишнє навантаження нездійсненне. Але для багатьох жінок, особливо якщо вони дуже люблять свою справу, це важливо, щоб зберігати внутрішній баланс.

6. Розвивайте корисні особистісні якості

Роботизація торкнулася і ринку праці. В майбутньому більшість рутинних операцій зможе виконувати штучний інтелект. Тому експерти солідарні: щоб зберегти конкурентоспроможність, важливо розвивати особистісні якості, які роботам недоступні. А відпустку по догляду за малюком з цієї точки зору це справжній тренувальний полігон.

Багатозадачність оскільки у фокусі постійно одразу декілька важливих справ. Тайм-менеджмент адже без режиму та пріоритетів доведеться несолодко. Креативність необхідна всюди від оформлення супчиків до організації свят. Емоційний інтелект, наполегливість, передача досвіду список можна продовжувати. Пізніше ці якості допоможуть вам, в тому числі й на роботі.

7. Озирніться навколо

Іноді саме декрет можливість вийти зі звичної робочої суєти, він дозволяє зважитися на зміни. Наприклад, приходить бажання розвиватися в новій професії, в творчості або навіть почати свою справу. Є безліч прикладів: від жінок, які відкрили власні бізнеси (з продажу оригінальних іграшок, наприклад), до знаменитої Джоан Роулінг, яка придумала Гаррі Поттера саме в період догляду за маленькою донькою, причому при дуже складних обставинах.

У відпустці по догляду за дитиною мало кому вдається зберегти звичний робочий темп, оскільки пріоритети змінюються. Але настрій на те, щоб зберігати професійний тонус, хороше рішення. Якщо ви повернетеся в колишню компанію, буде простіше адаптуватися, а якщо будете шукати нову легше зайняти посаду. Оскільки ви зможете показати роботодавцю: сім'я важлива частина життя, але ви прив'язані до своєї справи настільки, що знаходите час і сили навіть там, де їх майже немає.

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад