Делікатні теми: як вести з підлеглими неприємні розмови

 

Життя до такого не готувало, правда. Можна бути прекрасним менеджером, виконувати KPI на 200%, ходити на курси професійного зростання, отримати ступінь МВА, в кінці кінців. Але при цьому не знати, як повідомити співробітнику, що від нього неприємно пахне або його ораторські здібності шкодять репутації компанії. Як розмовляти з підлеглими на теми, на які не хотів би розмовляти ніколи і ні з ким?

1. Анти-ароматерапія

Форуми наповнені темами а-ля «Як сказати колезі, що від нього погано пахне?» В основному ними переймаються рядові співробітники, а не керівництво. Але іноді проблема набуває такого масштабу, що впоратися з нею може тільки шеф. Якщо мова йде про те, що дійсно заважає роботі, то гнів підлеглих зрозумілий, і вирішити питання просто необхідно. Звільнити, звичайно ж, не метод: його особливості ніяк не впливають на виконання робочих обов'язків. Пряма розмова «в лоб» дуже образить людину, адже вона може навіть не підозрювати, що стала ізгоєм. Що робити?

Метод перший натяки. Цей етап зазвичай проходять колеги, які безпосередньо взаємодіють з людиною. Вони намагаються голосно говорити про «якийсь поганий запах», відкривати кватирки або демонстративно розпорошувати освіжувач повітря. Але, по-перше, це працює вкрай рідко, по-друге, керівнику такі прийоми не личать: всі зрозуміють, що ви маєте на увазі, але здивуються, що ви не говорите з людиною прямо. Можна просто підсунути анонімну записку співробітнику, написавши щось на кшталт «Маріє Іванівно, зверніть увагу на особисту гігієну, будь ласка. Ваш люблячий колектив». Цей метод не так уже й поганий. Але завжди є ризик, що адресат цю записку не побачить, або, побачивши, почне з'ясовувати, хто написав такий пасквіль, і справа закінчиться сварками та скандалами.

Тому метод другий розмова тет-а-тет. Крок відчайдушний, але часто дієвий: не тільки сказати про проблему, але ще й допомогти в її вирішенні хорошим дезодорантом або сертифікатом на консультацію у лікаря. Але що робити, якщо це не допомогло? Розмова прийнята в «штики», а з проблемою співробітник може просто не погодитися. Або проігнорувати і її, і лікувальні антиперспіранти. В такому випадку треба поговорити ще раз. Зокрема, можна вказати на пункт в правилах для співробітників про охайний зовнішній вигляд. На цей раз в ультимативній формі. Адже ви вже сказали про проблему. Тепер ви можете заявити, що змушені повторити прохання ще раз. І оскільки робота пов'язана з іншими людьми, проблема заважає всім і впливає на репутацію компанії.

2. Труднощі перекладу

Є колективи, в яких нецензурна лексика невід'ємна частина трудового процесу. Вважається, що завдання можна поставити без допомоги презентацій, а завдяки декільком «приємним фразам». Але в багатьох офісах ситуація протилежна та будь-яка нецензурщина суворо заборонена. Що робити, якщо у вас колектив «змішаного» типу: одні дуже інтелігентні люди, які тонко відчувають, а інші запальні, емоційні й «красномовні»? Особисту розмову можна починати з легкого блефу. Варто сказати людині, що ви цінуєте її як співробітника, і вам важливо працювати разом. Але є один нюанс. Не всі сприймають нецензурну лексику, крик або не дуже пристойні розмови як норму. Для багатьох це образливо та заважає працювати. Адже всі ми різні, і це прекрасно. Тому дуже важливо, щоб тон спілкування змінився, і всі почували себе в своїй тарілці. Обов'язково дочекайтеся згоди співрозмовника з вашими аргументами та обіцянки, що він постарається. І дивіться, чи допомогло.

Якщо ні, крок другий. Штрафна скарбничка. Так, той самий метод: скидатися по невеликій сумі за кожне нецензурне слово або підвищений голос. Це непогано діє, якщо буйних порушників у вас декілька. Визначте суму, скажімо, 50 грн за кожне порушення. Недолік цього методу в його «дитячості». Якщо людина готова розлучитися з грошима, виходить, іноді вона все-таки може порушувати «режим»? Але якщо ви не хочете бути «поганим поліцейським», то можете хіба що зайти з іншого боку та виховувати в колективі несприйнятливість до мату та експресивності деяких колег. Але в такому випадку незабаром на таку лексику перейдуть всі.

3. Велике прибирання

Соціологічні дослідження доводять, що людина у випрасованому одязі з манікюром і дорогими парфумами може ніколи не прибирати у себе в будинку. Чашки, крихти, сміття і залишки їжі на робочому столі. Таргани, цвіль і просто бардак, який неприємний колегам і вражає інших людей. Для цієї людини це звичайне розташування речей.

Перше, що ви можете зробити, це ввести правило для всіх працівників прибирати на своєму робочому місці. Розішліть листи. Визначте, що допустимо на столі (квітка в горщику, фото родини, канцелярське приладдя), а що не можна (клітку з хом'ячком, їжу). І уточніть, що кожен вечір, йдучи з роботи, співробітники повинні привести робоче місце в порядок.

Друга порада від перфекціоністів: оголосити маленький конкурс на найкрасивіший робочий стіл, голосувати можуть всі, переможець отримує приз або маленький бонус до зарплати.

Але якщо закоренілого Плюшкіна і цим не перемогти, поговоріть з ним особисто. Теоретично можна сказати, що інакше прибиральниця буде просто викидати все зайве. Звичайно, знищувати приватну власність ви не маєте права, тому тиранічні методи не підійдуть, навіть якщо вони діють на вашу дитину-шестикласника. Поясніть проблему співробітникові прямо та чесно. Скажіть, що правила для всіх єдині. Уточніть, скільки коштує виклик дезінсектора і пов'язані з цим витрати на тимчасове перенесення робочих місць в інше приміщення. І фінальний акорд: обговоріть особисто з Плюшкіном, що відтепер на його робочому столі кожен день буде тільки ноутбук і канцелярія.

На жаль, навіть хороші співробітники, які не викликають ніяких нарікань, можуть виявитися не занадто охайними та тактовними людьми. Ігнорувати їхні недоліки у вас не вийде, хоча, здавалося б, ви не повинні їх виховувати. Поговоріть зі своїми підлеглими, як тільки побачите проблему. І пам'ятайте: починайте завжди з «доброго поліцейського», який чуйно і з розумінням веде делікатні розмови. І тільки якщо ви зрозумієте, що вас вперто ігнорують, другу розмову супроводжуйте описом конкретних санкцій.

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад