Як прокачати свої скіли: 8 порад для професійного зростання

 

Щоб бути успішним у сучасному світі, потрібно приймати його правила: постійно прокачувати себе в особистісному та професійному плані. Рівень наших скілів (навичок) повинен дозволяти нам відчувати себе вільно та впевнено в суспільстві, яким править інформація, а нові тенденції миготять, як дерева за вікном автомобіля, змінюючи один одного.

Простіше кажучи, потрібно навчитися керувати інформацією і отримувати від неї користь. Допомагає в цьому теорія, яку соціологи називають lifelong leаrning безперервне навчання протягом усього життя.

Ми підготували добірку порад про те, як тримати себе в професійному тонусі, і сподіваємося, що вони допоможуть вам бути на висоті.

1. Стежте за трендами

Жертвою моди бути не варто, а ось інформаційна грамотність ще нікому не нашкодила. Для деяких професій знати, що відбувається в світі, і вибудовувати правильну комунікацію процесів, виходячи з нових течій в тій чи іншій сфері, просто необхідно.

Слідкуйте за новинами, новинками, науковими відкриттями. Не обмежуйтеся знаннями тільки в своїй сфері діяльності, формуйте повну цілісну картину світу, і ви зрозумієте, що ці знання працюють на вас в дуже різних ситуаціях.

Прочитана вчора ввечері новина зі сфери кібернетики завтра може стати знахідкою в діалозі, наприклад, з експертом в правовій сфері. Але пам'ятайте головне: інформацію потрібно брати тільки з перевірених і авторитетних джерел.

2. Використовуйте переваги microlearning

Microlearning (мікронавчання) – справжня знахідка для тих, кому потрібно швидко освоїти інформацію з нової сфери, або просто хочеться розвиватися. А для тих, хто займається проектною діяльністю, це просто палочка-виручалочка.

Уявіть, що вам за тиждень потрібно освоїти ази економіки. Що ви будете робити? Microlearning це дистанційні навчальні курси, в яких інформація подана порційно та розбита на етапи. Ви отримуєте потрібну інформацію дозовано та покроково, поступово підвищуючи свій рівень знань.

Таке навчання не замінить академічне й не зробить вас одразу кращим фахівцем, але орієнтуватися в обраній сфері, розуміти її специфіку й знати словник термінів, який існує в цій галузі, ви точно зможете.

Гарний microlearning ще й тим, що допомагає оволодіти знаннями, яких ви не зможете отримати в жодному вищому навчальному закладі. Ви можете освоїти вузькопрофільні спеціальності або окремі інструменти різних професій і застосовувати їх.

3. Навчіться користуватися експертною думкою

Це ідеальний спосіб прокачати себе. Перед тим як перевертати гори матеріалу, знайдіть кращого в цій сфері та вивчайте його досвід. Головне не бійтеся запитати.

Зараз, завдяки соціальним мережам, можна зв'язатися з ким завгодно. А інформація, отримана особисто вами з цікавого для вас питання, буде просто неоціненною.

4. Купуйте технічні навички

Без технічних скілів зараз нікуди. Ви повинні бути в курсі останніх новинок світу технологій і зробити їх своїм козирем в рукаві.

Сучасний світ вимагає мобільності: водіння автомобіля, користування гаджетами, освоювоєння спеціального програмного забезпечення для підвищення функціональності та автоматизації процесів. При грамотному застосуванні технологій можна систематизувати свою роботу й замінити як мінімум чверть всіх ручних процесів на автоматичні, звільнивши собі час, наприклад, для навчання.

Щоб освоїти світ технологічних новинок, доведеться трохи постаратися, пошукати, потренуватися. Але результат того вартий. Людина, яка застосовує сучасні технології в роботі, виглядає дуже виграшно поруч зі своїми технічно непідкованими колегами.

5. Відвідуйте конференції та семінари

Семінари, хакатони, конференції, симпозіуми й збори професіоналів у тій чи іншій сфері – джерело нової інформації. До того ж, це реальні кейси, розказані й показані практикуючими фахівцями. А після заходу можете підійти до спікерів і поставити їм запитання, які у вас виникли. Також ви можете познайомитися на заході з колегами, які приїхали підвищити свій рівень кваліфікації і дізнатися багато нового в професійному діалозі.

Якщо ви хоча б раз на рік будете відвідувати курси підвищення кваліфікації і великі профільні заходи, то зовсім по-іншому будете ставитися до своєї роботи. Адже це не тільки спосіб придбання нових навичок, це кисень для професії, можливість відчути себе частиною великого цілого. Ця причетність дуже стимулює до професійного росту.

6. Прокачувати комунікаційні навички

У сучасному світі, щоб бути справжнім профі в будь-якій сфері, вам необхідно володіти комунікаційними навиками. Адже ви не раз спостерігали, як лаври дістаються щасливчикам з «підвішеним язиком», які з легкістю налагоджують нові знайомства, підписують договори й вміло підтримують зв'язки із співробітниками і керівництвом.

Безумовно, є люди, які володіють цим даром з дитинства, але якщо у вас цього немає не хвилюйтеся, це вміння можна придбати шляхом тренувань. Не соромтеся відвідувати курси ораторської майстерності, курси з постановки мови, вивчайте психологію поведінки людини, читайте поради хороших світових коучів і бізнес-тренерів.

Будьте легкими в спілкуванні, переглянете свої правила й принципи, можливо, щось потрібно прибрати, щось додати, вивчіть свою зону комфорту й негайно виходьте з неї.

7. Ставайте адептом тайм-менеджменту

Управління часом це важливий, можна сказати, невід'ємний момент в програмі особистісного й професійного зростання. Як тільки ви навчитеся правильно розподіляти свій час і сили, ви перейдете на новий етап життя і роботи.

Працюючи над цим скілом, ви вчитеся встигати більше, втомлюватися менше, робити будь-які завдання вчасно та якісно, планувати свій графік заздалегідь, мати більше вільного часу й ніколи не спізнюватися. А ще тайм-менеджмент допоможе вам більше відпочивати, не працювати у вихідні й вписувати в свої плани заслужену відпустку.

8. Дбайте про цікаве дозвілля

Здавалося б, дозвілля нічого спільного не має з роботою і професійним ростом. Ще як має! Відпочинок і дозвілля зворотний бік медалі. Якщо ви будете тільки працювати, рано чи пізно відчуєте емоційну втому й відчуєте тугу, навіть якщо любите свою справу. Щоб впевнено йти вперед і отримувати за це хороші бонуси, потрібно заряджати себе емоціями, підтримувати людину всередині себе в хорошому настрої і в належній фізичній формі.

Помиляються ті люди, які говорять, що ранкові тренування не залишають сил на роботу. Ранкове функціональне тренування це потужний заряд сил перед продуктивним робочим днем. А тренування або медитація після роботи чудовий спосіб зняти стрес і залишити всі робочі моменти за бортом, не приносячи їх до сімейного вогнища.

А ще знайдіть для себе хобі це може бути малювання, танці, гончарство, ікебана, колекціонування, подорожі або що завгодно, стимулюйте творчу енергію своєї особистості й перетворюйте її на головну зброю своїх перемог.

Шлях роботи над собою і професійного успіху не найлегший шлях, але дуже захоплюючий, особливо коли ваші зусилля починають давати результати в еквіваленті грошей, професійних успіхів, просування в кар'єрі й відчуття особистої свободи.

https://thepoint.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад