Агентствам з працевлаштування заборонять брати гроші з українців

Посередникам в міжнародному працевлаштуванні хочуть заборонити брати гроші з претендентів. Таке нововведення містить в собі поданий 6 травня у Верховну Раду законопроект №10272 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання та запобігання негативним наслідкам масової трудової міграції українців за кордон». Очікується, що законопроект винесуть на перше читання в червні. А запрацює він через 3 місяці з моменту прийняття.

У нового документа, за словами експертів, є всі шанси пройти голосування, оскільки він розроблявся за участю безпосередніх учасників ринку – компаній з працевлаштування. При цьому проект покликаний не тільки зменшити рівень шахрайства в цій сфері, але й полегшити механізм влаштування на роботу іноземців в Україні.

Що змінять

Новим документом пропонуються три ключові нововведення:

  • заборонити компаніям-посередникам отримувати гроші з претендентів за працевлаштування за кордоном;

  • ввести адміністративну відповідальність (зі штрафами від 34 тис. до 51 тис. грн) для компаній за порушення заборони на стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні в Україні або за кордоном;

  • зменшити кількість фірм-шахраїв на ринку.

«Тепер оплачувати послуги за пошук персоналу будуть іноземні роботодавці, а не українці. Таким чином, для шахраїв зникає сенс займатися діяльністю на ринку міжнародного працевлаштування, адже вони не зможуть брати гроші з громадян і нікуди їх в результаті не відправляти, як це відбувається зараз. Брати гроші заборонять законом. До речі, така ж норма прописана щодо працевлаштування в Україні», – підкреслив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

В чому проблема

Українці часто потрапляють в тенета шахраїв при пошуку роботи за кордоном. Ліцензія, видана Міністерством соцполітики компаніям-посередникам, хоч і введена для захисту заробітчан, але насправді не працює, запевняють експерти. Адже незважаючи на 1,7 млн запрошень на роботу, наданих нашим громадянам, наприклад, з Польщі в 2017 році, тільки 12 400 осіб виїхало працювати в цю країну через ліцензовані компанії.

Багато шахрайських фірм навіть отримують ліцензії, щоб потім дурити українців, які хочуть працевлаштуватися за кордоном. Тільки за останні місяці подібних випадків зареєстровано сотні в одному лише Києві, про що свідчать заяви громадян, подані в поліцію.

Шахраї виманюють у людей гроші ні за що: з претендентів беруть великі суми (найчастіше в еквіваленті 300-600 євро) за майбутнє працевлаштування, а потім компанія-посередник просто зникає.

«Сьогодні кожна друга компанія з працевлаштування бере з претендентів гроші за працевлаштування. 90% фірм в принципі працюють без ліцензій або не дотримуються їх. Наприклад, отримують дозвіл на роботу з Польщею, а відправляють людей в Бельгію, Німеччину, Францію, Італію. У більшості таких країн працевлаштуватися легально практично неможливо через жорсткі вимоги та бюрократію. Тому застосовуються різні схеми, аж до підробки документів», – розповів голова профспілки «Трудова солідарність» Віталій Махинько.

За новим законопроектом, компанії-посередники повинні отримувати прибуток від іноземних роботодавців, для яких вони рекрутують персонал. Подібна система працює в багатьох розвинених країнах світу, і саме безкоштовність працевлаштування повинна зупинити хвилю шахрайства, яка росте разом з кількістю трудових мігрантів, що їдуть за кордон.

Поступова легалізація ринку міжнародного працевлаштування призведе до створення нормального конкурентного середовища та прозору роботу бізнесу. Що принесе державі гроші у вигляді податків і убезпечить українців від шахраїв.

«Шахрайство істотно зменшиться, адже більшість нечесних бізнесменів заробляють на тому, що беруть наперед гроші за вакансію з претендентів, а потім або просто зникають з грошима, або відправляють людей незрозуміло куди, і ті швидко повертаються додому», – каже Василь Воскобойник.

Проте деякі експерти скептично поставилися до потенційної можливості зменшити кількість фірм-шахраїв в Україні. Вони вважають, що ті все одно знайдуть шляхи для своєї незаконної діяльності та продовжать полювання на необізнаних трудяг. Це буде тривати до тих пір, поки контролюючі держоргани впритул не займуть проблемою.

«Зараз закон теж дозволяє жорстко контролювати учасників ринку, перевіряти їх, накладати штрафи, захищати права наших заробітчан. Тільки реально цим ніхто не займається: ні Мінсоцполітики, яка видає ліцензії, ні консульства, ні навіть органи з протидії торгівлі людьми. Може виявитися так, що новий законопроект лобіюють великі учасники ринку, щоб вижити з нього більш дрібних», – зауважив у Віталій Махинько.

Спробують привабити іноземців

Крім іншого, новий законопроект спрямований на спрощення процедури працевлаштування в Україні іноземців. Документом пропонується:

  • прибрати «обов'язкові положення» платити іноземцям зарплату на рівні не менше 10 мінімальних зарплат (в деяких випадках – що не менше 5);

  • передати повноваження з видачі та продовження дії дозволу на наймання іноземців і осіб без громадянства територіальним органам Державної міграційної служби (зараз цим займається служба зайнятості);

  • спростити процедуру видачі дозволу на наймання іноземців та осіб без громадянства, і знизити його вартість до 1 прожиткового мінімуму (зараз, в залежності від термінів працевлаштування – від 2 до 6 прожиткових мінімумів). Продовжувати дозволи будуть безкоштовно.

Розробники законопроекту вірять, що це допоможе замістити заробітчан-українців. Інші ж зазначають, що в Україні дуже низький рівень оплати праці.

«До нас активно їхали за часів активного економічного зростання, десь до 2009 року. Зараз залучити нових робочих дуже складно. Вони активніше їдуть в Польщу та інші країни Європи, навіть в Росію», – каже Віталій Махинько.

Зараз наші компанії готові платити іноземцям-різноробочим близько $ 400. Поки цим можуть зацікавитися тільки пакистанці та непальці, кажуть експерти. «Але вже через 5-10 років, коли наша економіка покаже більш істотне зростання, до нас їхатиме більше людей. Вони нам будуть потрібні, адже відтік українців з країни з кожним роком тільки збільшується», – резюмував Василь Воскобойник.

https://ubr.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад