Харчування в офісі: як і що їсти, щоб залишатися здоровим
Споживання їжі – частина загальної корпоративної культури та важлива складова здорового колективу, нормального та продуктивного робочого процесу.
Турботливі фірми і їх керівники пропонують компенсацію обідів своїм співробітникам, облаштовують зручні кухні та їдальні зони, організовують регулярну доставку повноцінної їжі в офіс.
А ось «кава і печеньки», які часто фігурують в розміщених працедавцями вакансіях як додатковий бонус до роботи, можна сміливо назвати ворогами здорового харчування.
Що ми робимо не так
Збирання на роботу, дорога туди й назад, перебування в офісі – все це займає не менше третини, а то і всю половину добового часу. А тепер уявіть, що протягом цього періоду, не піклуючись про харчування на роботі, ви приносите шкоду своєму організму. Необхідно налагодити своє харчування на роботі так, що б воно приносило організму користь, сприяло підтримці хорошої форми.
Адже якщо не замислитися про свій раціон і не відкоригувати харчування – почнуться розлади шлунково-кишкового тракту, збої в роботі жовчовивідних шляхів і печінки, які тягнуть за собою постійну втому, дратівливість, дискомфорт, надмірну вагу. І це – тільки вершина айсберга.
Найпоширеніші проблеми, пов'язані з харчуванням офісних працівників:
-
тонни кави та чаю;
-
надлишок солодощів;
-
фастфуд, неякісні продукти, їжа з супермаркетів;
-
великі перерви між прийомами їжі.
Додайте до цього списку куріння, відсутність свіжого повітря і сонячного світла в достатній кількості, малорухливий спосіб життя, і ви отримаєте повноцінну картину життя і харчування, з якою стикається майже кожен співробітник офісу.
Ключові моменти правильного харчування в офісі
Для того щоб поліпшити систему харчування на роботі, треба повною мірою усвідомити проблему та подумати про себе, почати дбати про свій організм. Результат вже з перших днів порадує вас високим ККД, успіхами та чудовим самопочуттям.
Ось декілька базових способів харчування в офісі і основні лайфхаки поліпшення раціону:
-
їжа з собою;
-
замовлення здорової їжі в офіс;
-
пошук нормальної їдальні поруч з офісом;
-
облаштування кухні за домовленістю з керівництвом (холодильник, мікрохвильовка, блендер);
-
нормування вживання кави/солодкого/сигарет;
-
збільшення денної норми споживання води;
-
повноцінні обіди;
-
перекушування фруктами, овочами, сухофруктами.
Для того щоб правильно харчуватися, достатньо знати елементарні речі про здорову їжу і прислухатися до свого організму. Не варто обмежувати себе в їжі, це може призвести до харчового стресу, але й переїдати не потрібно, особливо зловживати солодощами, бутербродами, вуличною їжею.
Розрахуйте приблизне споживання калорій і складіть собі раціон на тиждень. Правильні перекушування
Правильні перекушування – ще один важливий аспект в системі здорового харчування на роботі. І тут є чому повчитися у веганів і вегетаріанців: винахідливості у них не віднімеш.
Так що не полінуйтеся запозичити список здорових, смачних і корисних страв:
-
фруктові та овочеві смузі;
-
цукерки із сухофруктів без цукру;
-
поживні бутербродні пасти з насіння, бобових і овочів;
-
салати;
-
дієтичні хлібці з пророщених зерен.
Така їжа ідеальна для офісу, адже ви не будете бентежити колег ароматом котлет, салямі та іншої подібної їжі. До того ж, в корисних продуктах багато енергії. Після правильного перекусу ви відчуєте прилив сил, покращиться мозкова активність і думка про їжу, яка так часто відволікає на роботі, просто не буде вас турбувати.
Здорова тарілка
Існують сотні систем харчування і тисячі думок дієтологів, але більшість з них сходиться в одному: основа здорового харчування – це баланс білків, жирів, вуглеводів і їх правильне поєднання.
Вчені Гарвардського Інституту розробили систему харчування під назвою «Здорова тарілка». Її рекомендують лікарі-гастроентерологи по всьому світу. Вона максимально проста в застосуванні, без будь-яких радикальних моментів або заборон. Підходить для сімейного раціону та не викликає труднощів з використанням такого харчового режиму на роботі.
У добовому раціоні повинно бути по одній чверті:
-
білкових продуктів (риба, м'ясо, яйця);
-
фруктів і ягід (свіжі та різних видів);
-
цільнозернових (цільнозерновий хліб, каші);
-
овочів (свіжі або запечені, салати).
Ви можете управляти сегментами своєї здорової тарілки, але підтримка такої системи хоча б на 50% забезпечить вас добовою нормою необхідних речовин і наблизить до звички харчуватися правильно, незалежно від способу життя і місця роботи. Розбавте все це прогулянками та тренуваннями, і ваше життя стане здоровішим та яскравішим.
За матеріалами hitjob.com.ua
всі новиниРоздрукувати сторінку
Нагору НазадРобота в регіонах
Місто
Вак.
Рез.
6120
4847
126
1
122
0
143
8
132
2
132
0
140
15
140
1
120
0
127
4
125
1
131
0
131
5
134
9
130
2
288
130
119
0
126
0
189
32
126
1
123
0
Робота в Україні
Статистика зарплат
Середня зарплата в Кропивницьку складає:
- по резюме 0 грн.
- по вакансіях 15667 грн.
Jobs.kr.ua
- 8022 грн.
за даними Статуправління
Корисні сервіси
Корисні поради
Чому роботодавці не вказують в оголошеннях зарплату: поради hr-експертки, які вакансії оминати
Не вказана в оголошеннях зарплата часто є найменшою проблемою. Попри світо ...
Тренди українського фрилансу-2023: прогноз від Freelancehunt
Світова платформа Exploding Topics та український сервіс фрилансу Freelanc ...
Вигорання під час війни: як залишатися ефективним на роботі – поради експерта
Війна стала важким тягарем для ринку праці. За оцінками соціологічної груп ...