Як список ваших навичок збільшує шанси на успішну кар'єру

Уявіть, що ви володієте бізнесом і вам потрібно найняти того, хто стане ним керувати.
Підприємець Даріус Форо розповів, чому не завжди достатньо бути майстром в одній справі.
Чому однієї навички може бути замало
Прийнято вважати, що для успіху в кар'єрі потрібно бути майстром у чомусь одному. У нашому суспільстві захоплюються переможцями. Ми ставимо собі за приклад мільярдерів, чемпіонів і золотих медалістів. Звичайно, у них є чому повчитися. Але одночасно їхні ж історії відбивають бажання намагатися. Давайте начистоту: не всім хочеться витрачати 10 або 20 тисяч годин, щоб досягти майстерності в чомусь одному. Адже, крім цього, в житті є й інші цінності: сім'я, друзі, хобі, здоров'я.
Тому книги про геніїв і аутсайдерів можуть надихнути, але з практичної точки зору описані в них поради марні. Не тому, що пересічний читач не зможе їх застосувати, а тому, що не захоче.
Потрібен більш реалістичний підхід. Як казав Боб Ділан, людина успішна, якщо вранці вона встає, ввечері лягає, а в проміжку робить те, що хоче. Виходячи з такого визначення, потрібні дві речі: стабільна кар'єра і достатній дохід.
Щоб стати успішним, не обов'язково ставати кращим фахівцем у світі або мільярдером. Вам просто потрібен набір цінних умінь.
Як список навичок впливає на успіх
Я працював з 17 років і спробував себе в різних сферах. Вивчав бізнес і маркетинг, а в 2010-му відкрив свій перший бізнес. За ці роки я придбав багато навичок. Ось як зараз виглядає мій власний список:
• продуктивність і тайм-менеджмент;
• переконання;
• веб-дизайн;
• навички письма;
• бухоблік;
• малювання;
• управління проектами;
• маркетинг;
• публічні виступи;
• викладання.
Я не є майстром ні в одній з цих сфер. Наприклад, малюю я досить погано, помірно розбираюся у веб-дизайні і маркетингу, не досить добре володію навичками продуктивності і написання текстів. Але коли я зібрав все це разом і завів свій блог, він виявився успішним.
Я зрозумів, у чому причина, коли прочитав «Теорію везіння» Скотта Адамса (письменник, автор коміксів Dilbert). Він називає цю концепцію «стекінг талантів», але мені не подобається слово «талант», тому що воно передбачає вроджену якість. Я віддаю перевагу «навичкам».
Для успіху важливіше добре володіти двома, які доповнюють одна одну, навичками, ніж чудово якоюсь однією.
Кожне набуте вміння вдвічі підвищує ваші шанси. За словами Адамса, унікальний талант і маніакальна зацикленість на розвитку майстерності - всього лише один підхід до досягнення успіху, найважчий. Коли справа стосується навичок, кількість важливіша за якість.
Якщо ви навчилися робити тільки щось одне, ваші можливості обмежені. Якщо у вас багато кваліфікацій, ваша цінність підвищується. А успіх в кар'єрі зводиться саме до неї.
Які навички зроблять вас більш цінним
Це в прямому сенсі питання на мільйон. Адже чим більше у вас умінь, тим більше корисного ви можете створити. А значить, тим більшу винагороду отримаєте. Протягом всієї кар'єри сума набереться явно більше мільйона.
Проведіть уявний експеримент. Уявіть, що ви володієте бізнесом і вам потрібно найняти того, хто стане ним керувати. Яку людину ви б найняли? Запишіть, які якості та навички у неї повинні бути. А потім станьте цією людиною, розвиваючи їх в собі.
Ось кілька прикладів, які стануть в пригоді всім:
• Продуктивність. Якщо ви вмієте справлятися зі справами, ви завжди знайдете вихід із ситуації. З високим рівнем продуктивності ви зможете навчитися чому завгодно, і це допоможе розвинути все інше.
• Навички письма. Здатність формулювати свої думки в слова полегшує роботу в будь-якій сфері. Намагайтеся писати просто і чітко.
• Психологія. Базове уявлення про людську поведінку допоможе зрозуміти себе і оточуючих. Необов'язково ставати психотерапевтом. Щоб краще спілкуватися з людьми, досить основ цієї науки.
• Переконання. Це вміння говорити так, щоб викликати відгук. Така здатність поліпшить навички керівництва, продажів, переговорів, публічних виступів і всього, що пов'язано з впливом на людей.
• Управління фінансами. Ми рідко замислюємося про витрати і економію, і тільки наближаючись до пенсії, починаємо шкодувати, що не почали стежити за фінансами раніше. Не відкладайте і займіться цим прямо сьогодні.
https://lifehacker.ru/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад