«Пора валити», або чому вам треба шукати іншу роботу

Думка про те, що все набридло й треба в своєму житті щось міняти, приходить в голову кожному з нас. Це залежить від настрою, рівня втоми, а іноді навіть від пори року та кількості сонячних днів. Якщо ж думки про необхідні зміни в житті з'являються все частіше і в більшості своїй пов'язані з роботою, варто всерйоз задуматися.
Від вихідних до вихідних
Перший сигнал, що вам потрібно змінити роботу, – ви розумієте, що абсолютно не хочете і навіть боїтеся початку чергового робочого тижня. Не встигнувши повернутися з відпустки, ви вже готові почати закреслювати дні в календарі в очікуванні наступного й існуєте на роботі тільки в режимі очікування вихідних. Найкраще таку ситуацію описує жарт: «У принципі я нормально ставлюся до поїздок на роботу, але чекати вісім годин, щоб поїхати назад, реально втомлює».
У неділю ввечері у вас вже псується настрій, а в понеділок замість бажання приступити з новими силами до цікавого проекту, побачитися з колегами та обговорити нові ідеї, вас долає почуття тихої ненависті до всього навколо. Після робочого дня ви повертаєтеся в пригніченому і дратівливому стані з думкою про те, що треба щось міняти.
Ви досягли вершини
Раніше ваша кар'єра логічно й поступово розвивалася, але в останні роки все стало знайоме й зрозуміле. Посада не змінюється, рости нікуди, кожен день – «день бабака». У більшості думки про зміну роботи викликають хвилювання, адже це нове середовище, вихід із зони комфорту, нові процеси, люди. На поточній роботі у вас вже напрацьована репутація і сформована команда, ви фінансово захищені й відчуваєте себе на своєму місці. Але якщо є бажання брати нові горизонти й дивитися цікаві пропозиції, то настав час діяти.
Робота позначається на стані вашого здоров'я
Якщо ви часто залишаєте офіс останнім, перекушуєте на ходу, берете роботу на вихідні й обов'язково перевіряєте пошту у відпустці, то рано чи пізно відбувається накопичення втоми. Ваш організм постійно перебуває у стресовому стані, і причини не завжди можуть бути очевидні. Якщо в 20 років вам вистачало сну на вихідних, то з роками часу для відновлення може знадобитися більше. Це впливає на вашу ефективність і включеність в робочий ритм, а головне – страждає ваше здоров'я. Якщо корпоративна культура не передбачає іншого ритму роботи, то варто задуматися, що вам дорожче: робота або здоров'я.
Ви відчуваєте, що ваша праця нікому не потрібна
Тривалий час ви розумієте, що ваша робота безглузда, і якщо ви її не будете робити, то в компанії нічого не зміниться.
Щоб вижити й продовжувати бути ефективними, компанії повинні змінюватися з такою ж швидкістю, з якою змінюються їх бізнес-оточення і конкуренти. Основною рушійною силою є співробітники.
Все більше кандидатів, розуміючи це, прокачують свої компетенції: прагнуть отримати додаткові знання і навички, йдуть на курси підвищення кваліфікації, вивчають мови та інноваційні програми. Якщо ж ви розумієте, що йдете в ногу з часом, а компанія стоїть на місці, використовує застарілі технології і сторониться прогресу, то це вагомий аргумент, щоб вийти на ринок і знайти застосування нових знань та ідей.
Ваші обов'язки не відповідають наявним ресурсам
Ви розумієте, що з кожним днем у вас з'являється більше обов'язків, але при цьому керівництво не дає ресурсів для делегування і не змінює фінансові умови. Найчастіше таке трапляється за малої плинності кадрів або при бажанні керівництва заощадити на співробітниках. На жаль, подібна ситуація може призвести до професійного вигорання. Ви відчуваєте себе «робочим конем», якого все більше навантажують, але при цьому не вважають за потрібне мотивувати як матеріально, так і морально. Завжди існує вихід – йти на переговори з керівництвом, пояснюючи складність ситуації. Якщо вас не чують і не хочуть йти на компроміс – пора міняти роботу.
Ви занадто довго працюєте на одному місці
За радянських часів було прийнято якомога довше працювати в одній організації. Вважалося нормою, коли людина працює в одній компанії з інститутської лави й до виходу на пенсію. Зараз реалії змінилися. Фахівці вважають, що оптимальний термін роботи на одному місці – від трьох до п'яти років. Якщо людина працює довше, у неї настає застій, пропадає спортивний азарт, іноді настає емоційне вигорання.
У сучасних компаніях кар'єрна мобільність вважається високою, якщо людина перебуває на одній посаді два-три роки. Коли працівник довго займає одну посаду, керівництво вважає, що він «застоявся» і втратив конкурентну перевагу. Висока швидкість підйому кар'єрними сходами – це показник компетентності співробітника, який освоює нові навички з кожною більш високою посадою. Крім того, це вказує на пробивні особистісні якості людини: амбітність і цілеспрямованість.
Багато роботодавців з настороженістю ставляться до кандидатів, які роками працюють в одній компанії і не піднімаються кар'єрними сходами. Іноді це може говорити про неефективність співробітника, відсутність гнучкості та вузькості професійного погляду. Якщо ви відчуваєте, що на поточному місці роботи ви вже видихлися, кар'єрного зростання у вас немає і не передбачається, не бійтеся вийти із зони комфорту і піти на більш перспективне місце.
Ви стали токсичним співробітником
Так, коли ви довго закриваєте очі на один з перерахованих факторів і переконуєте себе в тому, що все в порядку і зміни вам не потрібні, то можете виявити, як стали приносити бізнесу більше шкоди, ніж користі. Ви демотивовані, часто неефективні, дратівливі або постійно незадоволені. Це погано позначається не тільки на роботі, але й на загальній атмосфері в команді, особливо якщо ви – керівник. Тому якщо рішенням змінити роботу заважає почуття обов'язку перед керівництвом або колегами, подумайте про те, що користь в такому стані ви не приносите нікому: ні собі, ні роботодавцю.
https://hrliga.com/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад