Перезавантажте своє життя: 20 бар’єрів розуму, від яких варто позбутися

Уявіть, що ви летите на повітряній кулі. Однак раптово з нею трапляється щось погане, і ви починаєте швидко втрачати висоту. Єдиний доступний швидкий вихід з ситуації, що склалася, – це позбутися від надмірної ваги, викинувши як мінімум половину ваших пожитків. Ви дивитеся на своє майно, і навіть вагаєтесь на кілька секунд, але потім починаєте робити те, що потрібно, – починаєте викидати половину того, що збирали все своє життя. Кошик легшає, спуск сповільнюється. Ви знову злітаєте на висоту, на якій летіли до цього, і ваше полегшення не знає кордонів.
Подібне час від часу відбувається з усіма нами – і куди в менш драматичних обставинах. Ми дійсно прив'язуємося до майна, зібраного нами за довгі роки.
Те ж саме стосується і нашого розуму. Ми тягнемо в свій розум і пам'ять купу речей, накопичених за довгі роки, – історію нашого життя, емоційні прихильності, вірування, переконання та інші речі, які постійно лежать на горищі нашої свідомості, рік за роком. Велика частина цих «речей» дійсно корисна. Але деякі з них незмінно тягнуть нас назад.
Уявіть, що ваш розум – це повітряна куля, а вантаж ментальних бар'єрів, накопичених за роки життя, тягне вас вниз. Які з них варто викинути без жалю?
1. Найкраще відмовтеся від зайвих уподобань
Буддисти здавна вважали, що прихильність до мирського – корінь всіх страждань. Ми прив'язуємося до всього підряд, навіть до того, від чого нам варто було б триматися подалі.
А тепер подумайте – прив'язані ви до якоїсь негативної ідеї або явища? Наскільки сильно ви прив'язані? Чи заважає воно вам чогось досягти? Змушує воно вас страждати? Знайте, що від будь-якої прихильності можна відв'язатися, якщо ви тільки цього захочете.
2. Відмовтеся від почуття провини
Повірте, це абсолютно безглузде почуття, в якому немає жодного позитиву. Подумайте, чого можна домогтися за допомогою провини, і чи можна з її допомогою домогтися хоч чогось? Звичайно ж, ні.
3. Відмовтеся від негативного мислення
Думки, повні песимізму, і негативний погляд на життя накривають ваше життя темної аурою, що пронизує усі ваші вчинки. Це дуже небезпечний і темний шлях, по якому не варто йти.
Знайте – ваші думки безпосередньо впливають на світ навколо вас.
4. Відмовтеся від самокритики
Дуже часто ми самі стаємо власними найлютішими ворогами. Критикуємо, розносячи себе в пух і прах з найкращих намірів, і рано чи пізно переходимо допустиму межу. І після цього наша критика перетворюється в гострий ніж, підрізаючий наші крила. Будьте до себе добрішими.
5. Відмовтеся від забобонів
Забобони наповнюють вашу душу гнівом і болем. Вони обмежують ваші можливості бачити добро в інших людях і осмислено спілкуватися з ними.
6. Відмовтеся від нав'язливих думок
Чи робите ви щось лише тому, що вам здається, що ви повинні це робити – без будь-яких очевидних причин? Спробуйте розглянути всі ваші звичні думки та вчинки, і подумати над тим, чи не переважують їх недоліки та побічні ефекти можливу користь від них?
7. Відмовтеся від необхідності в чужому схваленні
Ми дуже часто прагнемо отримати підтвердження власної значущості з зовнішнього джерела. Але необхідність в чужому схвалення вкрай негативна, і вона загрожує як впевненості в собі, так і самій нашій особистості.
8. Відмовтеся від обмежуючих переконань
Більшу частину обмежень, що утримують нас на місці, ми накладаємо на себе самі. У житті будь-якої людини з самого початку немає ніяких чітко визначених обмежень. А ось у наших переконань вони є.
9. Відмовтеся від звички тримати на людей зло
Якщо ви не вмієте прощати й забувати, це неодмінно рано чи пізно вкрай негативно позначається на вашому здоров'ї.
Результати наукових досліджень показують чіткий зв'язок між негативними емоціями, такими, як гнів або образа, і підвищеною вірогідністю виникнення інфарктів і інсультів.
10. Відмовтеся від звички відкладати все на завтра
За допомогою цієї звички ваша лінива підсвідомість всього лише намагається позбавити вас від необхідності працювати, не даючи вам взятися за що-небудь важливе. Постарайтеся ловити вашу підсвідомість на гарячому і протистояти їй, примушуючи себе виконати хоча б частину того, що ви повинні були зробити. Ну а після вам буде простіше виконати це завдання, адже найважче – це почати.
11. Відмовтеся від тривожних думок
Ці думки – породження страху перед невідомим і невпевненості в майбутньому. Думки про те, що в майбутньому з нами неодмінно станеться щось неприємне, не більше ніж ілюзії, які ми створили самі.
Коли ви ловите себе на тривожних думках, запитайте себе, чи базуються вони на реальних фактах. У більшості випадків відповідь буде «ні».
12. Відмовтеся від подій минулого, які колись розбили вам серце
Розбите серце заживає дуже довго. І коли ваш розум знову і знову повертається до того, що трапилося, це ранить його знову і знову. Вам потрібно зрозуміти, що найболючіше в розбитому серці зовсім не подія, а наше постійне нагадування собі про те, що трапилося.
13. Відмовтеся від поганих спогадів
Часом ми ніяк не можемо змусити себе відмовитися від неприємних спогадів, пов'язаних з якимись негативними почуттями. Погані спогади змушують нас раз за разом переживати негативні події в сьогоденні. Тримайте їх у минулому.
14. Відмовтеся від марних речей
Дуже часто ми занадто прив'язуємося до речей і дрібниць – настільки, що захаращуємо наш будинок і наше життя купами непотрібних речей.
Роздайте їх тому, кому вони потрібніші, та перевірте ваш будинок і робоче місце.
15. Відмовтеся від поганої компанії
Якщо у вашому теперішньому оточенні є безчесні, заздрісні, песимістичні люди, намагайтеся триматися від них подалі.
16. Відмовтеся від ідеї, що ви – нібито похідна від вашого минулого
Одна з найпоширеніших помилок, властивих всім людям, – вважати, що ми нібито визначаємося минулим, і від нього нам нікуди не сховатися. Це обмежує наш погляд на можливості майбутнього, так як ми зациклюємось на переконаності в тому, що наше майбутнє буде таким самим, як минуле.
17. Відмовтеся від прагнення ототожнювати себе зі своєю роботою або соціальною роллю
Це один з найпоширеніших ризиків сучасного життя. Так як наша робота і соціальні ролі з кожним роком стають все складнішими, з часом ми починаємо вважати себе їх частиною. Це змушує залишати поза увагою нашу справжню особистість.
18. Відмовтеся від контрпродуктивних звичок
Що таке контрпродуктивні звички? Це те, що відволікає вас від конструктивної і продуктивної поведінки. Це може бути що завгодно – від схильності дивитися занадто багато телебачення і обжерливості до саморуйнівної поведінки, наприклад, наркоманії.
19. Перестаньте сприймати речі занадто близько до серця
Занадто часто в нашій душі панує емоційний хаос через те, що ми сприймаємо слова та вчинки інших людей як щось орієнтоване на нас, і тільки на нас. Коли ми сприймаємо речі надто близько до серця, ми стаємо дратівливими та розчарованими. Коли ми дивимося на життя з більш відстороненої і об'єктивної точки зору, залишаємося емоційно збалансованими й зосереджуємося на наших пріоритетах.
20. Позбавтеся від страху плинності часу
Час – це один з наших найбільших джерел стресу. Тобто не саме час, а наше сприйняття часу. Іноді концепція часу поневолює нас, тримаючи в напрузі навіть в ті моменти, коли ми відпочиваємо.
Час перетворюється на чудовисько, що пожирає наш особистий простір і свободу. Навчившись проводити вільний час без постійного його контролю, ви знайдете справжню свободу.
http://www.cluber.com.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад