Як визначити, що співбесіда проходить невдало?

Якщо у вас справді є велике бажання працювати на цій посаді, вам потрібно проявити ініціативу.

Найчастіше здобувачі вважають, що відразу зрозуміти, як пройшла співбесіда неможливо. І залишається лише чекати результатів. Але ж роботодавець може так і не перетелефонувати. Для того, щоб зрозуміти, яку думку склав про вас ейчар або менеджер, досить придивитися до мови тіла людини, яка проводить співбесіду.

Напевно ви знаєте, що під час співбесіди оцінюють не тільки ваші відповіді, але і дивляться на мову тіла. Іноді це може стати ключовим фактором при прийомі на роботу. Невербальна комунікація є двосторонньою. Менеджери, які вас наймають, також можуть вказувати становищем свого корпусу, ніг або рук, на те, коли їм цікаво, чи навпаки, коли вони починають втрачати інтерес. Важливо вчасно помітити це і підкоригувати те, що ви говорите.

Ось список з основних явних поз, які будуть видавати негатив людині, яка проводить співбесіду. Як тільки ви помітили один з них – терміново змінюйте хід своєї думки і докази, інакше співбесіду має всі шанси на провал.

Перестає робити нотатки, поглядає на годинник

Швидше за все, менеджеру стало нудно. У цьому випадку кращим рішенням буде зупинитися і сказати: «Дозвольте поставити вам питання». Потім знову зробити паузу для залучення уваги. І потім поставити своє питання. Щоб не допустити подібної ситуації необхідно доповнювати свою промову помірною жестикуляцією, яка не буде надмірною.

Схрещує руки на грудях, зміщує ступні в бік виходу

Менеджер може бути ображений або ображений вашими словами. Єдиним способом корекції подібної ситуації є пряме запитання. Вам потрібно запитати про те, чим ви могли образити співрозмовника, і вибачитися.

Швидке підняття брів

Недовіра. Кращим способом протидії є пряме запитання. Уточніть, із чим саме не згоден ваш співрозмовник і скажіть, що ви можете розкрити більше деталей із приводу того чи іншого питання.

Під час інтерв'ю весь час читає ваше резюме

У цьому випадку ви швидше за все не допустили помилки, проте, вам дістався поганий інтерв'юер. Деякі люди просто не люблять ставити запитання претендентам. Зазвичай це практики, які не звикли працювати з людьми. В цьому випадку здобувача знову рятує пряме запитання. Ви можете запитати проводить співбесіду про те, що ви ще можете розповісти про себе, щоб стало зрозуміло, що ви кращий кандидат на цю роботу.

Інтерв'юер не дивиться вам ув очі

Іноді трапляються інтерв'юери, які зовсім не дивляться в очі, і у претендента виникає відчуття, що його не помічають. Ймовірно, ви стали нудні для менеджера або ейчара. В такому випадку, потрібно привернути увагу до себе. Для цього можна поставити якесь питання, зробити паузу або змінити інтонацію голосу.

Співрозмовник відволікається

Якщо людина, яка проводить співбесіду під час розмови перевіряє пошту, заглядає у свій телефон або подивляється у вікно, йому нудно. Для того, щоб уникнути цього варто урізноманітнити своє мовлення та інтонації.

Співбесіда швидко закінчується

Якщо співбесіду з вами закінчили практично відразу після початку, у інтерв'юера склалася думка, що ви не підходите на цю роботу. Причина подібного може критися не тільки в вас. У людини, яка проводить співбесіду дійсно могло трапитися непередбачене: йому стало погано, або зателефонували і сказали, що є абсолютно термінова справа. У будь-якому випадку, не варто засмучуватися.

Інтерв'юер не посміхається

Відсутність посмішки на обличчі – не завжди ознака вашої некомпетентності, або невідповідності. Це може бути особливістю характеру. Однак, якщо ви помітили посмішку на обличчі співрозмовника до розмови, а під час самої співбесіди вона зникла, ви, ймовірно, зробили щось не так.

Довгі паузи перед питаннями

Іноді інтерв’юер починає довго думати про те, яким поставити наступне питання. Це означає, що ви набридли інтерв'юеру і він у вас незацікавлений. Спробуйте скористатися ситуацію і ставити зустрічні запитання. Це пожвавить розмову, покаже вашу зацікавленість і може змінити результат співбесіди в цілому.

Ваші відповіді не слухають

Якщо ви помітили, що ваш співрозмовник не слухає уважно ваші відповіді і рідко ставить уточнюючі питання, беріть бика за роги. Ставте зустрічні питання, цікавтеся умовами роботи і компанією. Це пожвавить діалог.

Інтерв’юер повідомляє, що крім вас є ще сильні кандидати

Подібна фраза може послужити або натяком на деяку невідповідність посаді, або на те, що є дійсно сильні кандидати. Таким чином вас налаштовують, що відповідь може бути негативною, але в той же час дають зрозуміти, що ви хороший кандидат. Просто, хтось виявиться об'єктивно сильнішим.

Інтерв'юер не ознайомлений з вашим резюме

Трапляється, що в ейчара або менеджера дійсно багато роботи і мало часу. У такому випадку, ознайомитися з резюме він може лише безпосередньо на співбесіді. З іншого боку, якщо інтерв’юер  навіть не поцікавився вашими попередніми місцями роботи, це може вказувати на низьку цінність вас як співробітника в очах роботодавця.

Мало обговорюються ваші навички, цілі та досягнення

Якщо роботодавець не цікавиться вашими досягненнями, навичками і цілями, які ви ставите перед собою, ваші шанси на отримання цієї роботи падають. В такому випадку вам необхідно брати ініціативу в свої руки і ставити питання про те, які якості необхідні для роботи на цій позиції.

Вам не говорять про подальші дії для отримання роботи

Якщо вас не познайомили з менеджерами і не розповіли, що робити для проходу на наступні етапи відбору, швидше за все у вас проблеми. Однак, якщо у вас дійсно є велике бажання потрапити на цю посаду, вам потрібно знову проявити ініціативу. Ставте питання, давайте зрозуміти, що зацікавлені. Думка про вас може змінитися.

Перераховані ознаки невдалої співбесіди допоможуть вам уже на наступному вашому інтерв'ю. Однак, не варто забувати, що всі вони відносні. Часто схрещені руки на грудях означає лише те, що це зручна поза для людини, або йому прохолодно. Те ж стосується й інших випадків, адже всі люди унікальні. І все ж, краще перестрахуватися і показати своє бажання працювати саме в цій компанії ще раз.
https://hyser.com.ua/




За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад