Як говорити про свої таланти без скромності і хвастощів

Співбесіда при прийомі на роботу – це ваш зоряний час, коли ви можете показати роботодавцю всі свої кращі якості, розповісти про те, чого ви хочете домогтися і яку користь принесете компанії. Пасивність, скромність і неуважність, так само як і хвастощі – вороги будь-якого кандидата на посаду.
Коротко опишіть свій досвід у цифрах
Насамперед заспокоїмо скромників: питання про минулі досягнення на співбесіді вам поставлять одним з перших, тому ніхто не запідозрить вас у хвастощах, якщо ви будете просто відповідати на нього. Але постарайтеся бути короткими. Зайві подробиці стомлюють співрозмовника.
А це вже для тих, хто схильний перебільшувати свої заслуги: якщо ви станете нахвалювати свої досягнення, не повідомляючи конкретних деталей, потенційний роботодавець може вирішити, що ви їх перебільшуєте.
Тому найкраще висловити свій досвід у цифрах і говорити по суті, наприклад: «Я 7 років пропрацював в області/індустрії Х», «Я керував командою з 30 людей», «Зростання нашого напряму бізнесу склав Х%» або «Я очолював підрозділ, на який припадало 60% виручки компанії».
Якщо не знаєте, про що говорити, виберіть зі свого досвіду те, що найбільше відповідає посаді, на яку ви претендуєте.
Говоріть про свої інтереси, а не навички
З ентузіазмом говорити про свої інтереси і захоплення – це нормально, а про таланти – не дуже. Наприклад, навряд чи інші оцінять, що ви цінуєте в собі почуття гумору або лідерські якості. Спробуйте сказати: «Я один із найсмішніших людей в світі» – і всі одразу вирішать, що це не так, і, ймовірно, будуть праві.
Те ж саме станеться, якщо ви назвете себе «прекрасним лідером» або скажете, що володієте «нестандартним мисленням». Однак якщо згадати, що вам подобається керувати командами, міркувати про нетрадиційні способи роботи і вирішенні завдань або, що ви завжди «намагаєтеся знайти щось веселе», це відмінно натякне майбутньому роботодавцю про ваші таланти в цих областях.
Зосередьтеся на своєму потенціалі
Ваш потенціал для рекрутера важливий не менше, ніж ваш досвід. Тому тут теж мало буде сухих: «Я швидко вчуся», «У мене маса ентузіазму» або «Я відмінно спілкуюся з людьми». Оперуйте конкретними прикладами і продемонструйте ці навички під час співбесіди.
Наприклад, якщо ви ас міжособистісного спілкування, то не будете перебивати співрозмовників, говорити занадто багато або вести себе нескромно. Якщо хочете, щоб рекрутер або майбутній керівник повірили, що ви швидко вчитеся, розкажіть про конкретні складні проблеми, які вам вдалося вирішити, чи особливому досвіді, який ви надбали.
І хоча ці приклади стосуються минулих досягнень, саме вони дозволяють зробити висновки про ваш потенціал і майбутні результати.
Кожна людина нескінченно талановита. Важливо лише зрозуміти, в чому саме ви сильні і грамотно це презентувати.
https://www.work.ua/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад