Співбесіда: питання роботодавцю

Підготовка до співбесіди зазвичай спрямована на те, щоб результативно відповісти на питання потенційного роботодавця. При цьому набагато менше уваги приділяється зворотній ситуації: які питання потрібно ставити майбутньому роботодавцю, щоб «на березі» зрозуміти, чи підходить вам ця робота? Фахівці Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна підготували список питань, які можна й бажано поставити на співбесіді.
Питання про посаду і про саму роботу
Про посадові обов'язки, передбачувані відрядження або участь в додаткових проектах HR-менеджер або потенційний керівник зазвичай розповідає сам. Уточнити ж варто такі моменти:
    Це нова посада або старе робоче місце? Якщо вакансія тільки створюється – чи є можливість побудувати роботу «під себе», в іншому випадку доведеться підлаштовуватися під існуючі правила.
    Кому я буду безпосередньо підпорядковуватися? У деяких компаніях до питань субординації відносяться дуже строго.
    Як оцінюється успішність у цій роботі? У кожної компанії може бути свій спосіб визначення ефективності. Ви можете робити опір на один акцент роботи, а керівник використовує зовсім інший критерій.
    Чи бувають підвищення на цій посаді і що для цього потрібно? Якщо питання про підвищення для вас принципове, то краще відразу прояснити свої очікування.
    Яку відповідальність несе співробітник? Відразу постарайтеся визначити масштаби відповідальності, особливо матеріальної, і зіставити їх з пропонованими вигодами.
Питання про компанії
    Чи потрібно укладати угоду про нерозголошення? Деякі компанії, особливо в сфері інформаційних технологій, можуть вимагати від співробітників підписання контракту з таким пунктом.
    Чи передбачається дрес-код? Уточніть це відразу, щоб не опинитися в незручній ситуації у перший же робочий день.
    Як здійснюються внутрішні комунікації? У великих організаціях взаємодія між філіями або відділами може займати досить багато часу та формальностей.
    Які плани розвитку у компанії? Подібно до того, як рекрутери цікавляться: «Ким ви бачите себе через 5-10 років?», поцікавтеся, які цілі ставить перед собою компанія. Може трапитися, що ваші цілі розходяться.
Питання про мотивацію і випробувальний термін
Зазвичай розмір зарплати, наявність і тривалість випробувального терміну озвучує роботодавець, але деякі моменти варто уточнити:
    Яких результатів ви очікуєте від нового співробітника протягом випробувального терміну?
    Чи передбачається оплата за перепрацювання? І чи бувають перепрацювання в компанії взагалі? У будь-якому випадку, якщо компанія оплачує понаднормову роботу, то цей пункт повинен бути прописаний у трудовому договорі.
    Чи передбачається додаткове навчання? Деякі компанії можуть пропонувати навчання за свій рахунок, проведення мовних курсів у рамках робочого процесу, і це, звісно ж, великий плюс.
Організація робочого часу та місця
    Який передбачається робочий графік і чи можна його корегувати? Часто через незручний або занадто жорсткий графік кандидатам доводиться відмовлятися від вакансії.
    Яке у мене буде робоче місце – open space або окремий кабінет? Як обладнано робоче місце? Чи є вся необхідна техніка або буде потрібен особистий ноутбук? Так, іноді буває і таке. Що означає «ідеальне робоче місце» для українців?
Загальні питання
    Як довго чекати від вас фідбек? Щоб зорієнтуватися і не хвилюватися під час очікуванні відповіді, краще відразу визначити часові рамки.
    Що ви можете сказати про моє резюме? Що в ньому варто поліпшити? Думка HR ніколи не завадить.
https://khmelnitsky.hh.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад