Бізнес за кордоном: 8 перспективних варіантів

Різні країни дарують різні можливості.
Як і завдяки чому може заробити вітчизняний бізнесмен у 8 країнах різних куточків світу?
Вітчизняні бізнесмени останнім часом не розділяють оптимізму з приводу перспектив бізнесу в нашій країні. Тож не дивно, що вони все частіше дивляться в бік світових мегаполісів, сподіваючись запустити свій бізнес за кордоном. Однак кожен успішний бізнесмен розуміє, що підприємницькі можливості не обмежені найвідомішими точками на світовій мапі. Різні країни дарують різні можливості. І тому головне питання для тих, у кого є свій бізнес і хто хотів би поїхати за кордон, – чим саме займатися за кордоном? Нижче представлений перелік з восьми країн, де вихід на ринок для вітчизняних бізнесменів не буде складним. До нього додаються думки експертів про те, які варіанти можуть бути цікаві для інвестицій.
Нова Зеландія
Одна з найбільш стабільних держав світу дуже дружньо ставиться до підприємців з інших країн. Особливо, якщо вони інвестують в туризм, видавничу справу, виробництво і експорт екологічно чистих дієтичних, низькокалорійних продуктів харчування, створення і розвиток нових пакувальних технологій.
За внесок в розвиток економіки держави прем'єр-міністр Нової Зеландії навіть надає громадянство. Тут можна купити бізнес з очищення сміттєвих контейнерів екологічно чистим способом або круїзну яхту для організації туристичних маршрутів в Затоці Островів. Єдине, що затьмарює цю ідилію, – можливі землетруси. Однак хіба це вагома причина для амбітного бізнесмена, щоб відмовитися від такої перспективної країни, якщо він серйозно задумався вести бізнес за кордоном?
Туреччина
Здавалося б, Туреччина давно відкрита як для великих інвесторів, так і для «човників», що закуповують оптом трикотаж в Анталії або в знаменитому стамбульському районі Лалелі для подальшого перепродажу. За словами Наталії Мільнер, комерційного директора консалтингового агентства «Шан-Тур», що працює в Туреччині під торговою маркою «Рада», «останнім часом українців і казахів серед інвесторів тут навіть більше, ніж росіян». Ось тільки заробити на простий торгівлі навряд чи вийде. «Мікробізнес (інвестиції до $ 50 000) просто не виживає – через рік роботи закриваються 8 з 10 мікрофірм, так як підприємці не мають досвіду, сподіваючись на турецьких «друзів», – говорить Мільнер. А ось виробництво може бути цікавим варіантом для інвестора.
За словами Мільнер, найбільш зручна схема організації виробництва в Туреччині на власній сировині (фабрики з переробки сировини, пакувальні лінії або ж просто консолідаційні склади продукції). Цей прибутковий механізм вже випробували вугільні компанії, на черзі –українські металурги, які постачають до Туреччини вторчермет за копійки (готові напівфабрикати на території Туреччини мають вже зовсім іншу вартість).
«Аналогічно працюють і українські виробники мінеральних вод, харчових добавок і продуктів харчування, які не представлені на ринку Туреччини», – говорить вона. Іншими цікавими напрямками інвестицій в Туреччині, на думку експертів агентства «Шан-Тур», могли б стати термінали для прийому платежів і спортивно-розважальні об'єкти.
Індонезія
На «райському» острові Балі можливо відкрити школу серфінгу і дайвінгу, яка буде користуватися попитом в основному серед співвітчизників. Також на Балі можна зняти розкішну віллу за $ 1500 на місяць. Не випадково знайомі колишнього інвестбанкіра Олексія Теплицького організують тут агентство з підбору персоналу для прибирання вілл – орендарів з колишнього СНД багато.
«Балі – це далеко не вся Індонезія, яка сама по собі дуже перспективна для відкриття бізнесу, особливо пов'язаного з експортом деревини або переробкою нафтопродуктів, цим можна зайнятися на острові Суматра», – каже Пітер Прабу, співзасновник і партнер міжнародної компанії Interstice Consulting, який кілька років прожив в Індонезії, а тепер консультує іноземних інвесторів в країнах Східної Європи.
Філіппіни
Раніше про Філіппіни згадували тільки у зв'язку з хатніми робітницями, доглядальницями і гувернантками, адже філіппінки у всьому світі славляться як чесні, добрі і сумлінні робітниці. Тому співпраця з країною обмежувалося, в основному, кадровими агентствами, які «імпортували» філіпінок. Але є й інші можливості. Створити колл-центр, наприклад.
«На Філіппінах також можна почати невеликий «креветочний» бізнес – для цього знадобиться трохи більше $ 5000, – говорить консультант Пітер Прабу. – Потрібно всього лише придбати невелику ділянку в акваторії для вирощування та лову там креветок, які потім можна експортувати». Однак підприємець Антон Васильєв, який працює на Філіппінах, не згоден з тим, що почати креветочний бізнес так вже й легко. За його словами, цей сектор, як і багато галузей на Філіппінах, окупували китайці. Сам Васильєв займається нерухомістю, консалтингом, а недавно разом з партнерами відкрив млинцеву. Займається він і мікрофінансуванням. «Гроші в країну надходять в першу чергу від філіппінців, які живуть за кордоном, та скуповують тут нерухомість, – каже Васильєв, – а також від експорту фруктів (банани, манго та ін.), туризму, видобутку корисних копалин, рибного промислу, експорту меблів і аксесуарів».
З деяких пір іноземців зацікавив ще один вид бізнесу в цій країні – лізинг приміщень. Приїжджі з різних країн часто знаходять тут філіппінського партнера і закуповують нерухомість, яку переробляють під студентські хостели і готелі, а потім здають відремонтовані приміщення в суборенду.
За словами Васильєва, це перспективний напрямок, адже на Філіппінах потрібні приміщення під гуртожитки, «так як тут реально не вистачає якісного житла, а молодих хлопців, студентів, співробітників компаній, які готові платити за таке тимчасове житло, багато». Правда, і тут є свої підводні камені – починати такий бізнес філіппінцю буде простіше, так як за чинним законодавством іноземцю землю не продадуть.
Казахстан
Казахське телебачення намагається розвивати розважальний контент. Зростає і казахський інтернет, а на ринку провайдерів інтернет-послуг з'являються великі гравці. Все це говорить про те, що наступили кращі часи для іноземних медіакомпаній, охочих освоїти нову багатотисячну аудиторію.
«Зараз Казахстан цікавий перш за все тим, що вартість входу на ринок дуже низька, – говорить керівник компанії «Нотамедіа» Адріан Крупчанське. – Фактично в Казахстані немає своїх компаній, які могли б виробляти власні якісні телевізійні та інтернет-продукти, тому медіапростір активно захоплюють варяги. Але, наскільки мені відомо, зараз запущено кілька дуже великих проектів національного масштабу, в яких іноземні компанії виступають лише виконавцями, так що в найближчі рік-два ситуація буде змінюватися, і так легко на ринок вийти вже не вийде».
Коста-Ріка
Близько 60% населення Коста-Ріки молодше 30 років. І тут багато вихідців з інших держав. Значить, слід звернути особливу увагу на те, що може цікавити ці цільові групи. У країні є державна програма підтримки малого бізнесу, завдяки чому на вулицях костариканських містечок з'явилося безліч невеликих книгарень, крамничок з різноманітним товаром, секонд-хендів американської одягу.
Коста-Ріка також є найбільшим в світі виробником горіха макадамія, і цим гріх не скористатися туроператорам. Усередині країни вже організовують ознайомлювальні тури на ферму Rio Frio Macadamia Farm, де вирощують горіх. Консультант Interstice Майк Макнертні зазначає, що екотуризм став такий популярний в Коста-Ріці саме завдяки досить забезпеченому  і освіченому середньому класу, на якому базується економіка країни. Хіба не цікавий напрямок для інвестицій, якщо ви плануєте вести бізнес за кордоном?
Бразилія
Бразильський уряд приваблює іноземних інвесторів за допомогою вельми лояльних програм бізнес-імміграції. Популярні напрямки діяльності серед іноземних бізнесменів – це посадка лісів, «м'ясний» бізнес, а також всі види малого підприємництва.
Досить вкласти $ 50000, щоб отримати посвідку на проживання на всю сім'ю іммігранта, а потім і бразильське громадянство (його видадуть через чотири роки).
Серед перспективних ніш – виробництво етанолу, біоенергії і пластика з тростини. Як зазначає Майк Макнертні, на етанолі вже працює майже весь бразильський транспорт. З огляду на бразильський вплив на економіку регіону, в цьому відношенні країна могла б задати тренд для всієї Латинської Америки.
Бангладеш
За словами Роберта Генкина, який займається прямими інвестиціями в Шрі-Ланці, Камбоджі і Бангладеш, сьогодні ця країна з ізгоя перетворилася в одного з лідерів зростаючих ринків (щорічне зростання економіки становить близько 6%). Крім сільського господарства і рибальства, в Бангладеш вигідно розвивати сировинні галузі, так як в цій країні поки ще не вичерпані багаті вугільні та газові запаси. Поряд з Китаєм і Туреччиною держава входить в трійку найбільших світових експортерів текстилю.
Як стверджує Генкін, в Бангладеш, як і раніше, цікаво розвивати IT-напрямок, тому що «вартість» інтелектуалів все ще приваблива навіть у порівнянні із сусідньою Індією. Головне ж, на чому можна зіграти, – це багатомільйонне населення, великий споживчий ринок.


 https://hyser.com.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад