«Проблемні» співробітники: категорії і наслідки для бізнесу

За результатами опитування сайту rabota.ua за 2017 рік, 60% українцям доводилося звільнятися через низьку зарплату, а майже 50% – через відсутність кар'єрного зростання. Третину через погані стосунки з керівництвом і колегами. А чому звільняє роботодавець?

Глобальний висновок – роботодавець звільняє в двох випадках: через скорочення у зв'язку зі змінами або якщо співробітник – «проблемний». Тільки 13% опитаних співробітників зізналися, що змінювали місце роботи через скорочення. Інша справа – «проблемні» співробітники. Хто вони і що дає нам право називати їх такими?

Думка СЕО

Усі роботодавці щасливі однаково і нещасливі по-своєму, адже «проблемність» співробітника може мати велике розмаїття видів і форм» – розказує Катерина Заславська, директор офісу юридичної компанії ILF. Наприклад:

1. Валіза без ручки

Або, іншими словами, неефективний співробітник. Варто визнати, що в 90% випадків роботодавець винен сам, тому що прийняв на роботу людину, загіпнотизовану вірою у великий потенціал і майбутні заслуги, але не перевірив наявність необхідних професійних і особистісних якостей. При цьому часто неефективні співробітники дуже милі люди. Шанс є, але він, як і вся система оцінки роботи співробітника, повинен бути строго обумовленим, регламентованим і закріпленим у вигляді KPI. Якщо домовленості не дотримуються і позитивної динаміки немає, краще прощатися.

2. Порушник спокою

Він може просто добре працювати, а іноді навіть забезпечує чверть місячного плану продажів або генерує блискучі ідеї. Але приходить на роботу до 11 замість належних 9, йде на перерву по-англійськи тільки в зручний йому час, посеред важливої наради заливається сміхом з відео про єнотів або весь день ігнорує телефонні дзвінки. Він викликає щире здивування колективу. Покарати або зробити вигляд, що нічого не відбувається?

3. Гравець на нервах

Зірок з неба не хапає, але роботу робить добре, приходить вчасно, навіть іноді старається. Але в обід розносить по офісу п'янкий запах голубців або робить колегам дивні пропозиції. А коли сміється, хочеться затулити вуха й втекти. Чи можна звільнити людину, якщо він просто... дратує?

4. Колега-п’яничка

Ви струснете головою і подумаєте, що це все страшний сон, і вам здалося. Але що робити, якщо вам не здалося? Настільки делікатне питання вимагає делікатного дослідження справи й причин. Тим більше, якщо співробітник цінний і ухитряється робити свою роботу. Але п'є в перервах. І як бути, якщо команда чи того гірше клієнт, це помітили?

5. Вигорілий на роботі

Кількість таких співробітників зростає, і це майже завжди цінні кадри. Адже, щоб вигоріти, вони багато і старанно працювали. Хороша новина їх можна повернути. Погана якщо застосувати заходи занадто пізно, вигорілих співробітників можна втратити назавжди. Або здадуть нерви роботодавця, і він сам звільнить, або в найневідповідніший для компанії момент на столі з'явиться заява про звільнення. Як вчасно діагностувати симптоми вигоряння?

6. Собі на думці

Ви пояснили, чому співробітник не підходить, він смиренно кивнув і побажав вам щастя. Приходите на наступний день в офіс, а він сидить. Відмовляється підписувати заяву про звільнення, називаючи сюрреалістичні причини своєї незгоди з рішенням керівництва. У наступні дні історія повторюється. Він ігнорує ваше рішення, іноді навіть погрожує і огризається. Як з цим працювати і які методи законні?

7. Інтернет-безсоромник

На вигляд пристойна людина, а на сторінці в соцмережах... Головне встигнути відвести від екранів дітей, вагітних і бабусю. Чи має співробітник право на будь-яке самовираження в соцмережах і чи може роботодавець на це впливати?

Кожен з таких співробітників дає нездоровий сигнал системі команді компанії: а так, можливо, й за це нічого не буде? Список можна довго продовжувати. Але що про це всім говорить закон? У яких випадках роботодавець має право звільнити людину, а в яких ні?

Думка юриста

Сергій Сильченко, партнер практики трудового та податкового права

юридичної компанії ILF розповідає, що претендентів на звільнення, що належать до «проблемного» персоналу, умовно можна розділити на декілька груп:

·        працівники, для звільнення яких є явні підстави, причому і пов'язані з порушенням трудової дисципліни, і не пов'язані;

·        ті, хто не справляється зі своїми обов'язками, але їхньою провини в цьому немає;

·        співробітники, яких треба було б звільнити, але очевидних законних підстав для цього немає.

З «проблемним» працівником з першої групи розлучитися легше. У трудовому законодавстві визначені всі законні підстави для звільнення з ініціативи роботодавця:

1. Виявлена невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я.

2. Систематичне порушення працівником трудової дисципліни, якщо раніше, протягом року з моменту останньої догани, він знову порушив трудову дисципліну.

3. Прогул (в тому числі відсутність на роботі більше 3-х годин) без поважних причин.

4. Неявка на роботу більше чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності (не рахуючи відпустки по вагітності та пологах і при деяких захворюваннях).

5. Поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу. Як правило, це відбувається, якщо колишній працівник відновлений за рішенням суду.

6. Поява на роботі в нетверезому стані, стані наркотичного або токсичного сп'яніння.

7. Вчинення на місці роботи розкрадання майна роботодавця, встановленого згідно із законом.

Закон передбачає і деякі інші випадки

Звісно, важливо встановити і причину для звільнення, і дотримати його процедуру. Тому не можна просто сказати співробітнику: «Тебе звільнено!» Його відсутність, протягом як мінімум трьох годин, на підприємстві повинна бути зафіксована, а також встановлена не поважна причина для відсутності. Або, якщо навіть всі бачили, як ваш працівник виносить з цеху куплений вами дриль ви не можете його звільнити за крадіжку на роботі, поки вирок або постанова про адміністративне стягнення за це правопорушення не вступить в силу. А деяких співробітників, наприклад, вагітних або матерів малолітніх дітей (до 3-х років), звільнити не можна ні за яких обставин. Інакше стаття, але вже Кримінального кодексу, і знайомство зі слідчим.

Окремим випадком першої можна вважати другу групу працівників. Вони не можуть працювати належним чином тому, що втратили свою кваліфікацію, перестали відповідати вимогам роботодавця. Для розставання з ними потрібно виконати ряд процедур. Якщо ви хочете провести атестацію персоналу, то доведеться в колективному договорі визначити людей, які проходитимуть атестацію та її періодичність. Потім потрібно затвердити положення про атестацію, сформувати атестаційну комісію, підготувати атестаційний лист з критеріями для оцінювання працівника, зібрати ряд документів для подання працівника комісії, до подачі ознайомити з ними самого працівника, провести оцінювання. За його результатами приймається рішення чи відповідає працівник займаній посаді? Знову ж, не всі працівники підлягають атестації, наприклад ті, які пропрацювали менше 1 року, сумісники, неповнолітні, самотні матері або батьки, які мають дітей у віці до 14-ти років тощо.

Найскладніше звільняти тих, хто не порушує трудову дисципліну, справляється з дорученими завданнями, але має, наприклад, репутацію, яка кидає тінь на вашу компанію. Звільнення такого співробітника це процес, в якому повинні об'єднувати свої сили керівник, HR і юрист. Причому думка останнього іноді є визначальною, оскільки безпідставне незаконне звільнення обходиться іноді дуже дорого.

 

https://prohr.rabota.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад