Що писати у вакансії, щоб знаходити кращих кандидатів

Чим конкретніше ви сформулюєте вимоги у вакансії, тим більше шансів, що ви отримаєте відгуки від підходящих кандидатів.
Знайти підходящого співробітника іноді набагато складніше, ніж здається. Але часом ейчари самі додають собі зайвого клопоту, не приділяючи належної уваги складанню вакансії.
Work.ua ділиться порадами, як удосконалити текст про відкриту посаду, щоб отримувати якісні відгуки.
1. Назва посади
Постарайтеся якомога конкретніше сформулювати назву посади. Якщо вам потрібен головний бухгалтер, так і пишіть. Не варто писати в назві «Економіст, фінансист».
Якщо ж ви розглядаєте не тільки вузькопрофільного фахівця, можете розширити параметр пошуку.
Якщо ви розміщуєте вакансію на Work.ua, приділіть належну увагу вибору категорії. Немає сенсу шукати бухгалтера в категорії IT, а вантажника - серед продавців.

2. Вимоги до кандидата
Пам'ятаємо, що Закон України «Про зайнятість населення» ч. 3 ст. 11 забороняє виставляти вимоги щодо статі, віку та інших дискримінаційних факторів. Тому радимо максимально чітко описати інші вимоги, щоб кандидат сам розумів, чи зможе він їм відповідати, будучи 18-річним студентом.
Варто вказати побажання про досвід і освіту, місто, у якому відкрита посада, вид зайнятості (віддалена, повний/неповний робочий день). І, звичайно, ми рекомендуємо вказати рівень зарплати або хоча б її діапазон. Так ви значно підвищите шанси отримати максимум відгуків і позбавите себе від однакових запитань від претендентів.
3. Опис вакансії
Коли ви внесли основні вимоги та розмір майбутньої зарплати, починається найцікавіше - опис самої вакансії. Чим більше інформації ви дасте, тим менше невідповідних відгуків отримаєте.
Давайте розберемо на прикладі.
Дано: компанія зі штатом 150 чоловік. Майбутній бухгалтер повинен буде займатися розрахунком і виплатою зарплати співробітникам, вести бух.облік, складати звітність, подавати її до відповідних органів. Це програма мінімум. Плюс додаткові дрібні завдання, які ляжуть на його плечі.

4. Вимоги
Поганий опис:
Потрібен бухгалтер для середнього бізнесу. Студентів не беремо. Розглядаємо кандидатуру від 35 до 42,5 років.
Хороший опис:
    
досвід роботи бухгалтером від 3 років;
    
бездоганне знання поточного законодавства;
    
розуміння обліку доходів/витрат.
Досвід від 3 років - це і є фільтр, що дозволяє відсіяти «молодих і зелених». А кількість співробітників указує на те, що роботи буде багато, і новачкові з цим впоратися буде вкрай складно.
Додатково напишіть про інших вимоги, які для вас не менш пріоритетні.
наприклад:
    
знання іноземних мов не нижче певного рівня;
    
досвід роботи з 1С або з іноземними компаніями.
Обов'язково відразу додайте цю інформацію в текст вакансії. Інакше відповідні кандидати можуть пройти повз, а здобувачі без потрібного досвіду будуть висилати резюме і віднімати ваш час на пошуки.

5. Умови роботи
Поганий опис:
Офіс в центрі Києва, стандартний робочий день.
Хороший опис:
    
офіс біля ст.м. Хрещатик;
    
робочий день з 9:00 до 18:00;
    
офіційне працевлаштування;
    
своєчасна зарплата (з авансом);
    
оплачувані обіди;
    
можливість відвідування тренінгів.

Що хорошого в цьому описі? У ньому подано вичерпну інформацію. Здобувач відразу може зрозуміти, чи підходить йому місце розташування компанії, графік, бонуси. Чим більше додаткових нюансів ви вкажете, тим краще. Можливо, у вас є свій список, не бійтеся відлякати кандидатів зайвою інформацією. Краще відразу дати йому відповіді на всі можливі питання.
6. Обов'язки
Поганий опис:
Вести облік, складати звіти.
Хороший опис:
У компанію зі штатом 150 чоловік потрібен бухгалтер для:
    
розрахунку і видачі зарплати співробітникам;
    
ведення документації;
    
складання та здачі звітів;
    
роботи з контролюючими органами.

7. Додатково
Ви також можете описати саму компанію, чим вона займається, яких принципів дотримується в роботі, яку місію несе і які цілі ставить перед собою. У вакансії можна написати, якими особистими якостями повинен володіти кандидат. Але тільки не використовуйте шаблонні фрази.
Комунікабельні, чуйні, пунктуальні співробітники потрібні всім :)
А ось якщо вам потрібен уважний і акуратний або веселий і відкритий, це вже трохи цікавіше. А якщо ви і зовсім шукаєте відважного і героїчного, то тут гріх не вказати це у вимогах.
8. І ще один фокус
Попросіть здобувачів включити в резюме або супровідний лист, або додаткову інформацію - відповідь на питання чи швидкість набору тексту. Так ви відразу зможете вирахувати кандидатів, які не зацікавлені у вашій пропозиції.

https://www.work.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад