П’ять головних помилок при пошуку роботи

Незважаючи на велику кількість вакансій, кількість кандидатів, які скаржилися на відсутність «нормальної роботи», не стає менше.

Чому? Здобувачі тому причина: не так і не там шукають. Ми знайшли п'ять найпоширеніших помилок при пошуку роботи. Отже, ось головні помилки.

Шукати роботу тільки в «перевірених місцях»

Більше 63% претендентів пишуть, що працюють, але відкриті для нових пропозицій. Як правило, такі фахівці досить обережні в своїх методах розміщення резюме або вибору вакансій, щоб не «засвітити» пошуки на нинішньому місці роботи. Тому вибирають тільки перевірені або анонімні способи пошуку.

Не завжди це виправдано. Наприклад, якщо по старій пам'яті фахівець вирішує оповістити про свої пошуки тільки друзів або знайомих, щоб знайти роботу за рекомендацією, як минулого разу, то, звісно ж, це більш перевірений канал, ніж, наприклад, оголошення на стовпах. Але скільки вакансій є «в засіках» у родичів або знайомих? Не доведеться роботу шукати роками?

Тому краще розміщувати резюме на сайтах з працевлаштування з обмеженням доступу роботодавців. Якщо необхідно, то спілкуйтеся з рекрутинговими агентствами, або просто рекрутерами. Для такого спілкування можна, наприклад, розглянути соціальні мережі. Чому б і ні?!

Вважати своє резюме ідеальним

Багато досвідчених фахівців, які, починаючи пошук роботи, знаходять своє старе резюме, додають у нього рядок-два про нову роботу – і готово. Не перевіряючи ні помилок, ні дат, ні стикування інформації. Мовляв, роботодавцю потрібне резюме – так ось воно. І після цього незадоволені відгуками на їх «шедевр». Як варіант, ще копіюють у резюме шматки з своїх посадових інструкцій як-би для солідності та важливості.

Але цього не достатньо. Для того, щоб роботодавець захотів запросити кандидата на співбесіду, він повинен побачити в резюме таке, щоб рука сама потягнулася до телефону. Як це зробити? Дуже просто. Потрібно розповісти про результати роботи, описати досягнення. І зробити це коротко, але яскраво. Подумайте, кого шукають на цікаву для вас посаду, і станьте ним.

Виявляти пасивність при пошуку роботи

Склав резюме на одному з сайтів з працевлаштування, розмістив у декількох розділах і затих в очікуванні. Хто впізнав себе на цьому портреті? Наш вердикт: це, звісно, добре, але мало. Що б резюме «заробило», воно повинно не тільки постійно оновлюватися на всіх інтернет-ресурсах, але також мати 2-3 варіанти на різні спеціалізації, або за різними функціональними напрямками, якщо ви шукаєте роботу не по одній посаді.

Також потрібно переглядати вакансії за цікавими для вас спеціальностями, спілкуватися з менеджерами по персоналу перспективних для вас компаній. Повірте, тепер це не моветон, а реалії ринку. Зрештою, ви ж не милостиню просите, а шукаєте нову перспективу застосування своїх навичок.

Продавати роботодавцю свої потреби, а не навички

Багатьох роботодавців дивує, коли на співбесіді кандидат у відповідь на питання «яка зарплата вам цікава», називає суму, що складається з витратної частини його бюджету. І не говорить про вартість навичок.

Особливо цим грішать молоді фахівці. Можливо, вони поки не розуміють, що роботодавець готовий купити не можливість кандидата знімати квартиру, або відвідувати клуби, а його навички, що дозволяють цій самій компанії заробити.

Так, деякі роботодавці готові вкладати в потенціал кандидата. Але і це для них означає якісне виконання робочих функцій або активну участь у проектах, а не просто намір працювати.

Перетворити інтерв'ю в сповідь

Так, будь-який рекрутер хотів би замість очікуваних «не було зростання і розвитку» і «набридла рутина», почути реальну причину пошуку роботи. Однак не потрібно «виливати» на нього всі неприємні подробиці або, що ще гірше, плітки й скарги. Тому що виговоритися на співбесіді ви можете собі дозволити. Але існує велика ймовірність того, що цю роботу ви «проноїте».

Чому? А тому, що ніхто не любить плаксів і пліткарів. Якщо ви працювали в компанії «сто років, але так і не змогли домогтися підвищення зарплати та кар'єрного зростання», то виникають питання. Що ви зробили для цього, крім прохань безпосереднього керівника? Так ви були успішні, раз за довгі роки роботи в компанії підвищували не вас? Тому перш ніж з насолодою почати «перемивати кісточки» своєму колишньому/теперішньому роботодавцеві, подумайте, важливіше це для вас, ніж отримати роботу в цій компанії. Якщо так, то продовжуйте.

Підведемо підсумок. Роботодавцям потрібні енергійні та активні кандидати, які не бояться відповідальності, нових ділянок роботи та готові відповідати за результат. Такі кандидати швидко стають співробітниками. Пробуйте – у вас вийде!

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад